REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas apdovanojo aukštus SSRS pareigūnus „už drąsius ir ryžtingus veiksmus“ Vilniuje 1991 metų sausį, ketvirtadienį Seime vykusioje konferencijoje sakė Kovo 11-osios Akto signataras Kazimieras Motieka.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, 1991 metų vasario 4 dieną M. Gorbačiovo įsaku SSRS vidaus reikalų ministrui Borisui Pugo suteiktas generolo pulkininko laipsnis, o SSRS sausumo kariuomenės vadui, gynybos ministro pavaduotojui Valentinui Varenikovui ir 107-ajai divizijai pareikšta padėka.

REKLAMA

„Šie faktai akivaizdžiai liudija, kas planavo agresiją prieš Lietuvą, kas ir kaip ją įgyvendino ir kas už tai turi būti atsakingas. Šie faktai liudija ir tai, kodėl sausio 11–13 dienomis M. Gorbačiovas  „miegojo“, „pietavo“ ar kitaip buvo „užimtas“ ir į V. Landsbergio telefoninius skambučius vengė atsakyti“, – ketvirtadienį kalbėjo K. Motieka.

Signataras aiškino, kad agresiją prieš Lietuvą sovietų valdžia planavo dar 1990 metais. Tai patvirtina ir Rusijos karinių ekspertų, mokslininkų bei politikų išvados.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Seimo Kovo 11-osios salėje vyko 1990-1991 metų Lietuvos valstybės gynėjų konferencija „Atmintis gyva“. Pranešėjai apžvelgė laisvės gynimą 1991-aisiais, aptarė Kauno ir Klaipėdos miestų gynybos organizavimą, istorinės atminties išsaugojimą bei perdavimą ateinančioms kartoms.

Penktadienį, sausio 13-ąją, Lietuvoje bus minima Laisvės gynėjų diena, skirta pagerbti žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų