REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint 1991 metų sausio 13 d. sovietinės agresijos ir nepavykusio perversmo 21-ąsias metines Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos iniciatyva šimtai mokyklų pamokas pradės Laisvės gynėjų dienai paminėti skirta pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Jos metu (lygiai 8.00 valandą visoje Lietuvoje) mokyklose bus užgesinama šviesa ir languose dešimčiai minučių  uždegamos atminties žvakutės, kurios primins dramatiškas dienas, kai atsikūrusi Lietuvos valstybė ir jos piliečiai, vienijami aukštesnių tikslų ir idėjų, apgynė savo nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvės gynėjų dieną degamos žvakės simbolizuoja apgintos laisvės šviesą, laisvės idėjų pergalę prieš brutalią jėgą, atmintį ir susikaupimą pagerbiant žuvusius ir nukentėjusius. Piliečių susitelkimas ir vienybė lėmė Lietuvos pergalę prieš agresorių. Organizatoriai tikisi, kad kartu visoje Lietuvoje degdami žvakutes akcijos dalyviai pajus nors dalelytę to vienybės jausmo, ir siekia pademonstruoti, kad esminiais klausimais mes esame vieningi.

REKLAMA

Tarptautinės komisijos inicijuota akcija jau tapo tradicine. Atsižvelgiant į kasmet vis aktyvesnį  mokyklų ir kitų organizacijų dalyvavimą šiame minėjime, tikimasi, kad šiemet jame dalyvaus arti 1000 mokyklų, kitų organizacijų ir institucijų. Organizatoriai kviečia prisijungti visus Lietuvos žmonės, kuriems brangus tų dienų atminimas.

Anot Ronaldo Račinsko, Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktoriaus: „1991 m. sausio 13 d. – viena svarbiausių dienų naujausioje Lietuvos istorijoje – tai buvo esminis lūžio taškas nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje. Tomis dienomis susitelkusi pilietinė visuomenė apgynė valstybės nepriklausomybę. Tačiau tada sprendėsi ne tik Lietuvos likimas: nuo to priklausė visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, galima sakyti, kad sprendėsi Europos ateitis. Materialiniais rūpesčiais užsiėmusi visuomenė užmiršo, o jaunoji karta nepakankamai suvokia tomis dienomis apgintų vertybių – laisvės ir nepriklausomybės – svarbą. Valstybė ir visuomenė be vertybių ir pagarbos savo istorijai yra silpna ir neatspari iššūkiams. Tikimės, kad jaudinančios akcijos akimirkos paskatins moksleivius jautriau priimti ir vertinti mokytojų, tėvų, tų įvykių dalyvių ir liudininkų pasakojimus; paskatins moksleivių istorinės atminties, brandaus asmeninio santykio ir stabilios vertybių sistemos formavimąsi“.

Rengdamiesi minėjimui moksleiviai gavo užduotis, iš prieinamų šaltinių, tėvų ar laisvės gynėjų kuo daugiau sužinoti apie 1991 metų sovietinę agresiją, netektis ir apgintą nepriklausomybę.   Po žvakučių uždegimo akcijos mokytojai papasakos mokiniams apie 1991 m. sausio įvykius ir jų reikšmę, o moksleiviai pasidalins savo žiniomis, kurias įgijo pamokose, sužinojo iš tėvų ir įvykių liudininkų pasakojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų