REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įgyvendinant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo programą, Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina visus partnerius susitarti, prisiimti atsakomybę, o ne dėl neatliktų darbų kaltinti Rusijos kapitalo bendrovę „Nukem Technologies“, kuri atsakinga už branduolinių atliekų saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, IAE uždarymo programą vykdo trys partneriai: „Nukem“ kompanija, Europos Komisija su Europos rekonstrukcijų ir plėtros banku ir Lietuvos Vyriausybė. Dėl to, D. Grybauskaitės teigimu, tik trijų partnerių sutarimas gali garantuoti, kad šis projektas bus vykdomas, rezultatyvus, galutinai užbaigtas.

REKLAMA

„Ir trys partneriai turi visada, kiekvienu atveju ne kariauti, o susitarti. Prieš remiant kardą ir siekiant kariauti, reikia būti teisiu, o, kai matėme ir iš Vyriausybės pusės, neatlikti namų darbų, kaltinti tik vieną “Nukem„ tikrai negalima. Manau, kad šitoje situacijoje turi pasimokyti visi – tiek ir Vyriausybės institucijų darbo broko per paskutinius trejus, tiek partnerių atsipalaidavimą ir kontrolės nebuvimą ir atsakomybės iš dalies nebuvimą. Taigi dabar pamatėme, manau, tai yra kompromisinis susitarimas, ir vis trys partneriai turėtų ką prisiminti ir ko pasimokyti“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją, skirtą kadencijos mediumui, kalbėjo D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė artimiausiu metu planuoja pasirašyti susitarimą su pagrindiniu IAE uždarymo rangovu Rusijos valdoma Vokietijos bendrove „Nukem Technologies“. Tiesa, energetikos ministras anksčiau šią bendrovę buvo pavadinęs nepatikimu partneriu, kalbėjo apie sutarčių nutraukimą.

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė kompanijai už darbų atlikimą sumokėjo 58 mln. litų.

Europos Komisija (EK) IAE uždarymui iki 2017 metų siūlo skirti 3 kartus mažiau pinigų, nei prašė Lietuva, Premjeras Andrius Kubilius sako, kad derybos šiuo klausimu tik prasideda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EK vietoj Lietuvos prašomų 770 mln. eurų pasiūlė tik 210 mln. eurų.

EK pasiūlyme numatyta Bulgarijai iki 2020 m. papildomai skirti 185 mln. eurų, Slovakijai iki 2017 m. – 105 mln. eurų (2011 m. kainomis).

Kad būtų suteikta Sąjungos finansinė parama, Bulgarija, Slovakija ir Lietuva turės visiškai įgyvendinti ES teisės aktus, susijusius su branduoline sauga ir branduolinių atliekų tvarkymu.

Jos taip pat turės sukurti teisės aktų sistemas, kuriose būtų numatyta laiku sukaupti nacionalinius finansinius išteklius likusiems finansiniams poreikiams tenkinti. Taip esą būtų užtikrinta, kad valstybės narės sugebės laipsniškai įvykdyti savo privalomus finansavimo įsipareigojimus.

Be to, reikalaujama pateikti Europos Komisijai peržiūrėtus išsamius eksploatavimo nutraukimo planus. Šiais planais bus remiamasi vykdant Sąjungos finansinės pagalbos įgyvendinimo stebėseną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų