REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1900 metais Jungtinių Valstijų civilinės inžinerijos ekspertas Johnas Elfrethas Watkinsas pateikė keletą prognozių apie tai, kaip pasaulis atrodys po šimto metų, rašo naujienų portalas BBC. Šiandien mes jau galime patikrinti, ar jo pranašystės išsipildė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau tapo įprasta, pirmosiomis naujųjų metų savaitėmis žiniasklaidoje yra pilna įvairiausių prognozių apie tai, kas nutiks per ateinančius mėnesius. Tačiau 1900 metais mažai kam žinomas inžinierius pateikė kur kas ilgesnio laikotarpio pranašystes.

REKLAMA

Pačioje XX-ojo amžiaus pradžioje, gruodžio mėnesį, J. E. Watkinsas JAV moterų žurnale „Ladie‘s Home Journal“ išspausdino straipsnį pavadinimu „Kas gali nutikti per ateinančius šimtą metų“.

Savo straipsnį jis pradėjo žodžiais: „Šios pranašystės pasirodys keistos, beveik neįmanomos“, ir vėliau paaiškino, kad daugeliu klausimu jis konsultavosi su žymiausiomis šalies mokslo institucijomis.

J. E. Watkinsas tuo metu rašė Indianapolyje įsikūrusiam žurnalui „Saturday Evening Post“, kuris buvo susijęs su minėtų moterų žurnalu. Praėjusią savaitę Indianapolio žurnalas paviešino šį straipsnį savo skaitytojams, kai istorijos skilties redaktorius Jeffas Nilssonas parašė straipsnį, kuriame negalėjo atsistebėti J. E. Watkinso pranašysčių tikslumu.

REKLAMA
REKLAMA

Štai 10 pasitvirtinusių J. E. Watkinso pranašysčių:

1. Skaitmeninė spalvota fotografija

J. E. Watkinsas be abejo nenaudojo žodžio „skaitmeninė“ ir tiksliai nepaaiškino skaitmeninių foto aparatų ir kompiuterių veikimo principų, tačiau jis tiksliai išpranašavo, kaip žmonės pradės naudoti naują fotografavimo technologiją.

„Nuotraukos bus perduodamos telegrafu bet kokiu nuotoliu. Jei po šimto metų vyks mūšis Kinijoje, įspūdingiausių įvykių nuotraukos po valandos jau bus išspausdintos laikraščiuose... Nuotraukos atkurs visas gamtos spalvas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Nilssono, tai parodo labai didelę įžvalgą. Tuo metu, kai J. E. Watkinsas rašė savo prognozes, Kinijoje įvykus reikšmingam įvykiui, nuotraukos Vakarų laikraščiuose pasirodytų tik po savaitės.

Žmonės manė, kad pati fotografija jau yra atskiras stebuklas, o spalvotos nuotraukos buvo tik labai retai atliekamų eksperimentų rezultatas.

„Idėja, kai foto aparatai renka informaciją iš kito pasaulio krašto ir vėliau ją perduoda buvo kur kas pažangesnė, nei bet kas kitas tuo metu apie tai kalbėjo“, - sako J. Nilssonas.

REKLAMA

Merilendo valstijoje (JAV) įsikūrusios mokslinės organizacijos „World Future Society“ komunikacijos direktorius Patrickas Tuckeris mano, kad J. E. Watkinsas galėjo užsiminti ir apie kur kas didesnį ateities persilaužimą.

„Nuotraukos bus persiunčiamos telegrafu“ įspūdingai paaiškina tai, kaip mes prieiname informaciją internete“, - sako P. Tuckeris.

2. Didėjantis JAV gyventojų ūgis

„Amerikiečiai išaugs per 2,5-5 centimetrus.“

J. E. Watkinsas šioje vietoje yra visiškai tikslus – vidutinis JAV gyventojų ūgis 1900 metais buvo 1,68-1,7 metrai, o 2000-aisiais – 1,75 metrai. Šiandien vidutinis JAV vyro ūgis siekia 1,76 metrus, moters – 1,63 metrus.

REKLAMA

3. Mobilieji telefonai

„Bevieliai telefonai ir telegrafo grandinės aprėps visą pasaulį. Vidury Atlanto vandenyno esantis vyras galės bendrauti su Čikagoje savo buduare sėdinčia žmona. Mes galėsime skambinti į Kinija lygiai taip pat, kaip dabar kalbame iš Niujorko į Brukliną.“

J. E. Watkinso laikais niekas nebuvo girdėjęs apie tarptautinius skambučius. Praėjo dar 15 metų, kai Aleksandras Bellas atliko pirmąjį skambutį iš vienos JAV pakrantės į kitą. Bevielio telefono idėja išties buvo revoliucinė.

4. Iš anksto paruoštas maistas

„Iš anksto pagaminti maisto patiekalai bus perkami iš įstaigų, panašių į šiandienines kepyklas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paruoštų maisto produktų paplitimas prekybos centruose ir maistą išsinešimui parduodamuose restoranuose byloja apie tai, kad J. E. Watkinsas buvo teisus. Vis dėlto jis spėjo, kad maistas bus pristatomas lėkštėse, kurios vėliau bus grąžinamos įstaigoms, kad būtų išplautos.

5. Lėtėjantis gyventojų skaičiaus augimas

„Jungtinėse Valstijose greičiausiai bus nuo 350 iki 500 milijonų žmonių.“

Skaičiai yra per dideli, sako J. Nilssonas, tačiau J. E. Watkinso spėjimas bent jau buvo teisinga linkme. Jei JAV gyventojų skaičius būtų augęs tokiu pačiu tempu, kaip tai įvyko nuo 1800 iki 1900 metų, tuomet 2000 metais jis būtų pasiekęs 1 mlrd. Vietoj to, gyventojų prieaugis siekė 360 proc. ir naujojo amžiaus pradžioje siekė 280 mln.

REKLAMA

6. Šiltnamio daržovės

Ūkininkai žiemą pavers į vasarą, o naktį – į dieną, sakė J. E. Watkinsas. Anot jo po žeme bus nutiesti elektros laidai ir bus pastatyti didžiuliai sodai po stiklu.

„Daržovės bus auginamos po galinga elektros šviesa, atstojančią saulę ir paspartinančią jų augimą. Į žemė tiekiamos elektros srovės svarbius augalus padės išauginti greičiau ir didesniais, o taip pat išnaikins varginančias piktžoles. Spalvotos šviesos spinduliai pagreitins daugelio daržovių augimą. Sodo daigams pritaikyta elektra padės jiems išdygti ir išaugti neįprastai anksti.“

REKLAMA

Londone esančio Sodo muziejaus atstovas Philipas Normanas teigia, kad didžiuliai sodai po stiklu jau tuo metu buvo realybė, tačiau J. E. Watkinsas, anot jo, neklydo kalbėdamas apie elektros panaudojimą. Nors spalvotos šviesos spinduliai ir elektros srovės taip ir nebuvo pradėtos naudoti, tačiau su jomis greičiausiai buvo eksperimentuojama.

„Elektra neabejotinai yra naudojama augalų veisime. Tačiau seniausias veikalas, kurį mes turime, yra 1953 metais išleista knygelė „Elektra jūsų sode“, kurioje yra aprašomi elektra šildomi pastatų karkasai, šiltlysvės ir drabužiai bei elektra šildomi šiltnamiai“, - pasakojo Ph. Normanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to 1956 metais buvo išrastas dirvožemio šildytuvas, kurio pagalba savo šiltnamiuose buvo galima paspartinti ankstyvąjį sėklų augimą.

7. Televizija

„Žmonės galės matyti visą pasaulį. Įvairių tipų asmenys ir daiktai bus perteikti kamerų pagalba, kurios elektra bus sujungtos su kitame grandinės gale esančiais ekranais tūkstančio mylių nuotoliu.“

J. E. Watkinsas numatė kameras ir ekranus, sujungtus elektros grandine. Ši vizija praktiškai buvo įgyvendinta XX-ajame amžiuje, atsiradus tiesioginei televizijai, o vėliau ir internetinėms vaizdo kameroms.

REKLAMA

8. Tankai

„Didžiuliai fortai ant ratų veršis pro atviras erdves tokiu greičiu, kaip šiandieniniai greitieji traukiniai.“

Istorikas J. Nilssonas teigia, kad apie tankus pirmasis kalbėti pradėjo dar Leonardo da Vinčis, tačiau J. E. Watkinsas dar labiau išplėtoja šią idėją. Tuo metu buvo nedaug taip toli į ateitį žvelgiančių žmonių.

9. Didesni vaisiai

„Mūsų proproanūkiai valgys obuolio dydžio braškes.“

Per pastarąjį šimtmetį buvo sukurta daug didesnių vaisių rūšių, tačiau, kalbėdamas apie braškes, J. E. Watkinsas galvojo pernelyg optimistiškai.

REKLAMA

10. „Acela Express“ traukinys

„Traukiniai paprastai važiuos dviejų mylių per minutę (beveik 200 km/h) greičiu.“

Praėjus lygiai 100 metų po šių žodžių, traukinių operatorė „Amtrak“ Jungtinėse Valstijose atidarė greitojo traukinio liniją „Acela Express“. Tarp Bostono ir Vašingtono važiuojantys greitieji traukiniai gali pasiekti iki 240 km/h greitį, tačiau vidutinis greitis yra žymiai mažesnis. Tačiau kitose pasaulio dalyse važinėjantys greitieji traukiniai buvo kur kas greitesni, nei prognozavo J. E. Watkinsas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne visos J. E. Watkinso pranašystės išsipildė. Štai keturios, dėl kurių pranašas klydo.

1. Nebus C, X ir Q raidžių

„Mūsų kasdienėje abėcėlėje neliks raidžių C, X ir Q. Jų bus atsisakyta kaip nereikalingų.“

„World Future Society“ atstovas P. Tuckeris teigia, kad tai akivaizdžiai yra netiesa, tačiau pažymi, kad tam tikra prasme tai yra puikus spėjimas, kadangi tai yra aliuzija į galimus masinės komunikacijos padarinius pačiai komunikacijai.

2. Kiekvienas nueis po 10 mylių per dieną

Pasak P. Tuckerio, ši prognozė atspindi pakankamai kilniaširdį požiūrį į žmonių ateitį, tačiau neįvertina pačių transportavimo atradimų (eskalatorių, greitųjų traukinių ir autobusų) populiarumo ir patogumo.

3. Didžiuosiuose miestuose neliks automobilių

„Visas eismas miestų ribose persikels virš arba po žeme.“

Kaip bebūtų, šiandien dauguma miestų savo istoriniuose centruose turi įsirengę pėsčiųjų zonas. Be to, J. E. Watkinsas tiksliai numatė viadukų ir metro atsiradimą.

4. Neliks moskitų ir musių

„Moskitai, kambarinės musės ir tarakonai bus išnaikinti.“

J. E. Watkinsas pranoko pats save. Tiesą sakant JAV ir kitose pasaulio valstybėse pamažu vėl grįžta patalinės blakės. Galbūt moskitų ir kambarinių musių išnykimo turėtume laukti per ateinantį šimtmetį?

Štai dar keletas J. E. Watkinso prognozių:

Centrinis šildymas ir oro kondicionavimas

Pigūs automobiliai

Vidutinė gyvenimo trukmė išaugs iki 50

Nemokamas universitetinis išsilavinimas

Šaldytų maisto produktų transportavimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų