REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Astrologinės pranašystės ir numerologinės formulės negali klysti: šių metų gruodžio 21 dieną neišvengiamai ateis apokalipsės valanda, išpranašauta dar senovės majų. Kaip pasakoja „Dailymail.co.uk“, tokia niūria lemtimi neabejoja begalė ištikimų 2012 metų pasaulio pabaigos fenomeno pasekėjų.

Astrologinės pranašystės ir numerologinės formulės negali klysti: šių metų gruodžio 21 dieną neišvengiamai ateis apokalipsės valanda, išpranašauta dar senovės majų. Kaip pasakoja „Dailymail.co.uk“, tokia niūria lemtimi neabejoja begalė ištikimų 2012 metų pasaulio pabaigos fenomeno pasekėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, tokio pobūdžio pranašystėmis jau teko ne kartą nusivilti. Štai uolus pranašautojas Haroldas Campingas praėjusiais metais prognozavo antrąjį Jėzaus Kristaus apsireiškimą – tai turėjo nutikti gegužės mėnesį. Tokia pranašystė pritraukė būrius šalininkų, bet, deja, Jėzus taip ir neapsireiškė. Vėliau Campingas pareiškė apie spalio mėnesį turėsiančią įvykti pasaulio pabaigą. Tai vėlgi nepasitvirtino ir apsišaukėlis bent trumpam apsiramino.

REKLAMA

Bet 2012 pasaulio pabaigos reiškinys yra šiek tiek kitokio masto – jau dabar internete yra daugybė šios prognozės tikslumu įsitikinusių pasekėjų. Visų dėmesį patraukė majų kalendoriaus paslaptis. Gana pažangios majų civilizacijos, gyvenusios dabartinės Meksikos Jukatano valstijos ir šiandieninės Gvatemalos teritorijose, sudarytame kalendoriuje paskutinė pažymėta data – 2012 gruodžio 21 diena. Daugelis žmonių pabrėžia, kad majai turėjo išskirtinai gerų astronomijos ir matematikos žinių, tad kalendorius konkrečia data užsibaigia neatsitiktinai.

REKLAMA
REKLAMA

Tad visuomenės susirūpinimas pasiekė tokį lygį, kad pareigą nuraminti pernelyg įsijautusius žmones prisiėmė netgi NASA, savo tinklalapyje moksliškai atmetinėjanti visas apokalipsę pranašaujančias teorijas. Anot NASA, kosmoso agentūra sulaukė net keleto tūkstančių klausimų apie pasaulio pabaigą. Dažnai buvo klausiama, ar laukdami pasaulio pabaigos žmonės turėtų nusižudyti, užmušti savo artimuosius bei mylimus gyvūnėlius.

Archeologai taip pat ramina sutrikusius žmones. Kaip rodo archeologiniai kasinėjimai, pagrindo kalboms apie galimą pasaulio pabaigą iš esmės nėra. Vienintelis išlikęs majų įrodymas apie potencialią pasaulio pabaigą yra septintajame dešimtmetyje rasta akmeninė lentelė, kurioje teigiama, kad 2012 gruodžio 21 dieną iš dangaus turėtų nusileisti piktasis majų karo ir sutvėrimo dievas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, kiek vėliau paaiškėjo, kad archeologai buvo suradę ir dar vieną majų šventyklos akmenį, kuriame išraižyta nelemtoji 2012 gruodžio 21 dienos data. Pasaulio pabaigos baimingai belaukiančių žmonių isteriją sukėlė tai, kad šis prieš 1300 metų iškaltas akmuo šventykloje buvo laikomas nusuktas arba užtinkuotas – neva tam, jog ant jo išraižytos mistiškosios datos negalėtų pamatyti paprasti šventykloje besilankantys žmonės.

Visgi mokslininkai teigia, kad visos sąmokslo teorijos apie majų kalendorių tėra netikslių šios civilizacijos kultūrinio palikimo interpretacijų pasekmė. „Mūsų planeta sėkmingai gyvuoja jau daugiau nei keturis milijardus metų. Nėra jokių požymių, kurie leistų spėti, kad jos gyvavimo pabaiga kažkaip galėtų sietis su 2012 metais“, – aiškinama NASA tinklalapyje. Žinoma, pasaulio pabaigos sąmokslo teorijos apologetų tai visiškai neįtikina.

REKLAMA

Tad kai kurių žmonių reakcija į pasaulio pabaigos pranašystę jau pradeda priminti pamišimą. Kaip pasakoja NASA mokslininkas Davidas Morrisonas, NASA atsiunčiami laiškai kelia pagrįstą susirūpinimą žmonių dvasine pusiausvyra. Štai viena kūdikio besilaukianti danė, smarkiai įtikėjusi pasaulio pabaigos neišvengiamumu, savo laiške rašo, kad, bijodama patirti žemės sunaikino baisybes, jau mąsto apie savižudybę bei savo vaikų nužudymą. Kitas trylikametis amerikietis laiške aiškina ketinantis padaryti tą patį. „Mąstau apie savižudybę. Esu mirtinai išsigandęs. Nebenoriu gyventi“, – aiškina jaunuolis.

REKLAMA

Tokiu žmonių sutrikimu ir isterija puikiai naudojasi sumanūs verslininkai. Susirūpinę amerikiečiai jau gali įsigyti įvairius išgyvenimo vadovus ar užsisakyti saugią vietą bunkeryje. Šiuo metu tokia vieta bunkeryje kainuoja 32 tūkst. svarų sterlingų. Kaip skelbiama, bunkeris yra atsparus tiek branduoliniams sprogimams, tiek asteroido įsirėžimui į žemę.

Kalifornijos verslininkas Robertas Vicino įrenginėja prabangius bunkerius viešai neskelbiamose vietose. Verslininko interneto svetainėje parašytas tokio turinio pranešimas: „O kas, jei pranašystė yra teisinga? Kurioje bunkerio durų pusėje tu norėtum stovėti?“. Kaip teigia pats verslininkas, šiuo metu JAV įrengtuose bunkeriuose galima rezervuoti apie 5000 vietų. Dabar verslininkas ketina statyti tokius bunkerius ir Europoje. Steve'as Crameris jau yra užsisakęs vietą tokiame bunkeryje. „Mes nesame išprotėję“, – ginasi vyriškis. „Noriu, kad mano šeima išgyventų, tad tiesiog rūpinuosi šeimos saugumu“, – paaiškina Crameris. Kitas būsimas bunkerio gyventojas Jasonas Hodge'as tikina, kad tai yra investicija į gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia savotiška psichozė yra apėmusi ne vien amerikiečius. Štai Bugaracho miestelis Prancūzijoje tapo nauja pasaulio pabaigos belaukiančiųjų traukos vieta. Nuo praėjusiųjų metų šį nedidelį miestelį aplankė jau 20 tūkst. žmonių. Juos ten privilioja tai, jog miestelyje esantys „paslaptingi“ kalnai skleidžia stebuklingą magnetinę jėgą, kuri apokalipsės metu nelaimėlius turėtų apsaugoti nuo pasaulio pabaigos baisybių. Kitų žmonių teigimu, kalnuose egzistuoja slaptas įėjimas į kitą dimensiją, be to, kalnuose greičiausiai yra įkurta ir ateivių bazė. Nenuostabu, kad vietinės valdžios atstovai jau nuogąstauja, kad toks sąmyšis gali išvirsti į neprognozuojamus pasaulio pabaiga tikinčių žmonių veiksmus. Šiuo atveju labiausiai yra bijoma masinių savižudybių protrūkio.

REKLAMA

Deja, majai tiksliai nenurodė, kas gi turėtų nutikti pasaulio pabaigos akimirką. Bet tai lakios vaizduotės žmonių nei kiek netrikdo – tikintieji pasaulio pabaiga jau prikūrė savų apokalipsės scenarijų. Nemažai pasaulio pabaigos pranašautojų yra įsitikinę, jog tai bus astronominio pobūdžio katastrofa: kitos planetos įsirėžimas į žemę, viską niokojančios Saulės audros ar juodosios skylės susidarymas. Be abejo, pesimistiškiausias scenarijus, jog visi šie trys reiškiniai atsitiks vienu metu.

Turbūt populiariausias spėjimas yra tas, kad į mūsų planetą įsirėš iš kažkur išnirsianti Nibiru planeta. Teigiama, kad šiuo metu ši nedraugiška planeta slepiasi už Saulės, bet jau gruodžio mėnesį atsitrenks į žemę ir, savaime suprantama, ją sunaikins.

REKLAMA

Kita vertus, kiti pasaulio pabaigą sunkiai įsivaizduoja be ateivių įsikišimo. Pagal vieną versijų, į mūsų planetą turėtų nusileisti trys milžiniški ateivių erdvėlaiviai. Be abejo, tokiu atveju galime laukti tik tragiškų padarinių. Kita teorija aiškina, jog viskas vyks kiek subtiliau. Teigiama, kad per Londono Olimpinių žaidynių uždarymo ceremoniją paslaptingi ir viską valdantys pasaulio galingieji inscenizuos ateivių invaziją, taip sukels masinę žmonių paniką, įves visuotinį karo įstatymą, o galiausiai sukurs naująją pasaulio tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, mokslininkai visas šias sąmokslo teorijas vienareikšmiškai atmeta. Bet kaip gi iš tikrųjų interpretuoti majų kalendoriaus paslaptis? Majų kalendorius prasideda 3114 metais prieš mūsų erą – majai tikėjo, jog būtent tuomet buvo sukurta dabartinė „pasaulio tvarka“. Metai majų kalendoriuje yra skaičiuojami tam tikrais ciklais – vadinamaisiais baktunais. Vieną baktuną sudaro 144 tūkst. dienų arba maždaug 394 metai. Tryliktasis (skaičius 13 majų buvo laikomas šventu) baktunas pasibaigia būtent 2012 gruodžio 21 dieną. Tuomet pasibaigia ir „Didysis ciklas“. Teigiama, kad „Didysis ciklas“ majams buvo simboliškai itin reikšmingas reiškinys. Tad dar 1966 metais pasirodė spėjimų, jog majams „Didžiojo ciklo“ pabaiga iš tiesų reiškė ir pasaulio pabaigą – neva tuomet turėtų būti sunaikinta visa kūrinija, o dabartinė mūsų visata turėtų taip pat išnykti.

REKLAMA

Kita vertus, jau netrukus pasirodė spėjimų, jog tokios niūrios majų kalendoriaus interpretacijos neturi pagrindo. Tyrinėtojų aiškinimu, kultūriškai tryliktasis baktunas majams iš tiesų buvo itin reikšmingas, bet gerąja prasme. Tiesiog tryliktojo baktuno pabaiga savaime reiškė naujojo „Didžiojo ciklo“ pradžią, kas turėjo simbolizuoti šventę ir atsinaujinimą, o ne neviltį ir pražūtį.

Kad ir kokia bebūtų teisingoji majų kalendoriaus interpretacija, bet susidomėjimas šiuo reiškiniu nuo praėjusio šimtmečio šeštojo dešimtmečio tik stiprėja – šia tema jau išleista begalė knygų, sukurta televizijos laidų ar kino filmų. Tad kad ir kas benutiktų šių metų gruodį, debatai apie pasaulio pabaigą greičiausiai nesiliaus iki pat gruodžio 21 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų