REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekviena moteris pati sprendžia, kokią intymios higienos priemonę jai rinktis, tačiau žinoti, koks yra pasirinkimas, tikrai verta. Šįkart – apie menstruacinę taurelę.

Kiekviena moteris pati sprendžia, kokią intymios higienos priemonę jai rinktis, tačiau žinoti, koks yra pasirinkimas, tikrai verta. Šįkart – apie menstruacinę taurelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Menstruacinė taurelė – moters intymios higienos priemonė – buvo sukurta dar 1930 metais kaip ir pirmieji tamponai, tačiau populiarumo nesulaukė, nes tais laikais buvo laikoma nepadoru liestis prie savo intymios vietos. Tamponai iškart sugebėjo prasimušti sau kelią, nes nuo pat pradžių turėjo specialų aplikatorių. Menstruacinė taurelė plačiau imta naudoti tik nuo 1980 metų, kai moterys ėmė ieškoti labiau ekonomiškų ir ekologiškai nekenksmingų alternatyvų.

REKLAMA

Taigi menstruacinė taurėlė, tai tokia iki 5 cm aukščio varpelio formos priemonė, pagaminta ir minkšto silikono. Ji turi 21 mm ilgio uodegėlę, kurią reikalui esant galima patrumpinti arba visai nukirpti. Kaip ir tamponai, taurelė talpinama į makštį, kur hermetiškai prilimpa prie vaginos sienelių. Kaip teigia gamintojai, menstruacijų metu išsiskiriantis kraujas susirenka toje taurelėje, neprateka lauk, nesusidaro nemalonus kvapas. Be to, ši priemonė – daugkartinio naudojimo, manoma, kad ją reikia keisti kas penkerius metus, tuomet, kai visas kitas tenka pirkti vis naujas. Nepamirškite, kad menstruacinėje taurelėje telpa iki 30 ml išskyrų ir jas reikia ištuštinti vieną kartą kas 4-12 valandų, priklausomai nuo kraujavimo gausumo. Beje, pasak medikų, labai gausių mėnesinių problemą pradžiai reiktų spręsti konsultuojantis su jais, o ne ieškant kuo geriau sugeriančių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja ginekologe Sonata Rakšnienė primena, kad visos priemonės, skirtos intymiai higienai yra geros, tik jas reikia tinkamai naudoti: laiku keisti, laikytis elementarios higienos. Ne išimtis ir menstruacinės taurelės. (Plačiau apie intymios higienos priemonių įtaką sveikatai)

Kaip teisingai išsirinkti menstruacinę taurelę?

Perkant, svarbus veiksnys yra taurelės dydis. Kokį dydį pasirinkti priklauso nuo to kiek jums metų, ar jūs gimdėte ar ne, o jei gimdėte, tai kokiu būdu.

Dydžių pasirinkimas – nedidelis, dauguma gamintojų siūlo dviejų dydžių taureles: S (mažas) – tinka moterims, kurios dar negimdė, arba moterims iki dvidešimt penkerių metų. L (didelis) – gimdžiusioms arba moterims, vyresnėms nei dvidešimt penkerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, jei jums iki 30 metų ir jūs dar negimdėte arba gimdant buvo daromas Cezario pjūvis, jums gali tikti ir S dydžio taurėlė. Tačiau verta prisiminti, kad po 30 tųjų metų vaginos raumenų tonusas susilpnėja, nepriklausomai ar moteris gimdė ir kiek kartų. Todėl šiame amžiuje reiktų rinktis didelio dydžio taurelės.

Be to, menstruacinė taurelė turi atitikti ir vaginos ilgį. Taigi ilgesnei vaginai tiks ir trumpos taurelės, o štai trumpai reikia ieškoti mažo aukščio taurelių.

Kaip naudotis?

Kaip teisingai įsidėti ir išimti menstruacinę taurelę, bus aprašyta instrukcijoje. Pasak ją naudojančių moterų, tai nėra labai paprasta, bet išmokti ir įprasti tikrai galima. Čia labai svarbi yra higiena ir teisinga pozicija bei žinoma, praktika. Teisingai viską atlikus, teigiama, kad taurelės visai nejausite, nes ji yra minkšta, lanksti.

REKLAMA

Specialistai rekomenduoja tuštinti taurelę kas 4-8 valandas, maksimalus laikas – 12 valandų. Labai svarbu po kiekvieno panaudojimo ją kruopščiai išplauti, iššluostyti. Be to, karts nuo karto, tarp ciklų, priemonę reikia sterilizuoti: pakaitinti verdančiame vandenyje atvirame inde apie 5 min. Taigi, tai ne itin patogu darbe ar keliaujant. Tačiau miegant, sportuojant, einat į pirtį, baseiną, ji geras pasirinkimas.

Svarbu žinoti, kad nors menstruacinė taurelė labai panaši į vaginalinę apsaugos diagramą, ji neapsaugo nei nuo nėštumo, nei nuo lytiškai plintančių ligų.

REKLAMA

Privalumai

Kaip teigia gamintojai, menstruacinės taurelės privalumai tie, kad ji pagaminta iš medicininio silikono be latekso, kokių nors kvapiklių ir dažiklių, todėl nesukelia alergijos arba susierzinimo. Ją išėmus ant vaginos sienelių nelieka jokių audinių.

Pasak jų, ši priemonė nesutrikdo natūralios gleivinės floros, netrukdo natūraliam gleivinės drėgnumui, kas svarbu sausumu makštyje besiskundžiančioms moterims.

Lygus priglundantis paviršius apsaugo nuo makšties sienelių įbrėžimų, apriboja oro patekimą į makštį. Dėl to nejuntama nemalonaus kvapo. Dėl mažesnio kraujo santykio su oru, sumažėja kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi tikimybė, todėl tikėtina, kad ir patirti toksinį šoką, kurį ir sukelia bakterijų gaminamos toksinės medžiagos, rizika mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų