REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metelių regioninis parkas įsikūręs nepakartojamoje didžiųjų pietų Lietuvos ežerų dubumoje, suformuotoje milžiniško ledyno liežuvio. Net jei leistumėtės iš kosmoso, nesunkiai pataikytumėt į šias vietas, taip jos skiriasi nuo kito kraštovaizdžio. Šių trijų didelių ežerų su niekuo nesupainiosi. O nusileidus ant žemės galima pasidairyti į tolius nuo įspūdingos kalvų grandinių virtinės, kuri tęsiasi Dusios ežero vakarinėmis ir Obelijos ežero rytinėmis pakrantėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Gamta parke

Parke prieglobstį randa 113 Lietuvos raudonosios knygos augalų ir gyvūnų rūšių. Trako miške, vienintelėje vietoje visoje Lietuvoje, auga bekočių ąžuolų miškas. Šis medis vienintelis įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Netoli už šio miško, pačiame pietiniame parko pakraštyje, Juodabalės herpetologiniame draustinyje, karaliauja nykstantys baliniai vėžliai, kurių čia suskaičiuojama apie 36. Vyresniems dzūkams, gyvenantiems apie Seirijus, Veisiejus ar Varėną, baliniai vėžliai nėra didelė staigmena. „Geležinėmis varlėmis“ vadinami tamsūs storašarviai ropliai sekliuose ežeriukuose, kūdrose ir durpinėse duobėse anksčiau būdavo aptinkami gerokai dažniau nei dabar. Specialiai dėl vėžlių išsaugojimo kasamos kūdros, kertami krūmai kalvų šlaituose, kur vėžliai deda kiaušinius, ir net naktimis budima, kad padėtų kiaušinių neišvogtų plėšrūnai.

REKLAMA

Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)

Keliavimas pėsčiomis

Atkeliavus prie regioninio parko direkcijos, įsikūrusios ant Dusios ežero kranto, galima iš karto pėsčiomis iškeliauti pažintiniu taku „Bijotų-Širvinto miškais". Gamtos takas, vedantis per smėlio kaubrų virtines Bijotų miško pušynu, pelkutes ir Dusios paežerę su papildoma Širvintos atšaka yra 4 km ilgio. Tako pradžioje, šalia Dusios ežero įrengta gamtos mokykla - informacinis centras. Kaip sakė regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis, čia moksleiviams vyksta gamtos pažinimo pamokos, iš čia galima stebėti ežere besibūriuojančius paukščius. Yra ir nedidelė ekspozicija, pristatanti parką. Šis parkas įsteigtas siekiant išsaugoti didžiųjų pietų Lietuvos ežerų ir jų apylinkių kraštovaizdį, gamtinę ekosistemą bei kultūros paveldo vertybes, jas tvarkyti ir racionaliai naudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)

Trako pėsčiųjų pažintinis takas nužymėtas informacinėmis lentelėmis, yra lieptas per pelkę. Trako miške vyrauja plačialapių ir mišriųjų miškų medynai. Vienintelė mūsų šalyje bekočio ąžuolo radimvietė yra Trako širdyje, čia jis išplitęs didesniame nei 70 ha plote, pavieniai medžiai senesni nei 150 metų. Įniręs į jų girią, turi žvelgti aukštyn, kad pro tankią lapiją pamatytum dangų. Bekočiai ąžuolai taip pavadinti, nes jų giliukai neturi kotelių, o pačių medžių kamienai tiesūs, liekni ir besistiebiantys aukštyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smagu pėsčiomis palaipioti Prelomciškės kalvomis. Čia regioninio parko direkcijos įrengtas pėsčiųjų pažintinis takas, kurio ilgis per 3 km. Eiti patogiausia ratu: kalvomis ir Dusios pakrante. Užlipus ant Prelomciškės (Eglynų) piliakalnio galima apžvelgti gražiausius gamtos vaizdus, atsiveriančius į Dusios ežerą; prisiliesti prie senosios jotvingių kultūros palikimo. Piliakalnio papėdės archeologiniai radiniai patvirtina, kad čia būta didelės jotvingių gyvenvietės, o ant piliakalnio buvusi gerai įtvirtinta medinė pilis.

REKLAMA

Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)Metelių regioninis parkas (nuotr. M. Abramavičiaus) (nuotr. Gamintojo)

Žvejyba

Meteliai – žvejų gyvenvietė, minima nuo 1508 m. Tai nedidelis ir jaukus miestukas, įsikūręs ant neaukštos kalvos tarp dviejų ežerų, nedideliu iškyšuliu įsiterpęs į Metelio ežerą. Čia parko direkcijos iniciatyva įrengta vieta, kur žvejai mėgėjai gali nuleisti savo valtis į vandenį. Visuose ežeruose leidžiama mėgėjiška žvejyba. Obelijos ežere sutinkama 14 vietinių rūšių žuvų, vyrauja karšis, kuoja. Tačiau kai kurios rūšys nyksta. Prie žuvų nykimo prisideda verslinė žvejyba, kuri pati artimiausiu metu turėtų išnykti. Dabar, deja, ežerų vandenyse plūduriuoja žvejų tinklai. Vadovaujantis Verslinės žvejybos įrankių ženklinimo tvarka, pastatyti tinklai turi būti pažymėti 20 cm skersmens baltos spalvos plūdurais, ant kurių aiškiai užrašomas aplinkos apsaugos departamento suteiktas numeris.

REKLAMA

Elgsena

Pasak regioninio parko direktoriaus R. Krugelio, lankytojai, besidomintys parko gamtos bei kultūros paveldo vertybėmis, yra visada laukiami. Dusia, Metelys, Obelija – nuostabūs ežerai Sūduvos aukštumoje. Jie didžiausia Metelių regioninio parko gamtos vertybė, vieni švariausių visoje šalyje. Ankstesniais metais neapgalvota žmogaus veikla nuskurdino arba iš dalies nuniokojo natūralų kraštovaizdį. Laimei, čia nebuvo pastatyta atominė elektrinė, nors ši vieta buvo viena iš galimų statybai. Dabar prie kraštovaizdžio degredacijos prisideda ir neestetiški namai, apleisti bei apgriuvę buvusių ūkinių ir technikos kiemų pastatai, savavališki sąvartynai, netvarkingi keliai ir kiti neūkiškumo reiškiniai. Bet didėjant žmonių sąmoningumui, tikėtina, kad šios problemos sumažės.

Norėdami daugiau sužinoti apie paslaptingą, įdomų, daugeliui mažai pažįstamą miškų, ežerų ir pelkių pasaulį, apie procesus, vykstančius gamtoje, galite užsisakyti ekskursiją po Metelių regioninį parką, o galite tiesiog sėsti ant dviračio ir važiuoti. Važiuoti ir gėrėtis. Metelių regioniniame parke siekiama užtikrinti taikų žmogaus ir gamtos sambūvį, todėl lankantis saugomoje teritorijoje galioja papildomos taisyklės, kuriomis stengiamasi apsaugoti nykstančius augalus ir gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerbkime šį pačių žmonių nustatytą apsisprendimą, ir sugrįžę kitą kartą, vėl galėsite džiaugtis švaria aplinka, nuostabiu kraštovaizdžiu, retais augalais bei gyvūnais. Naudokitės proga, nes kai kuriuos iš jų matysite, galbūt, jau paskutinį kartą.

Marius Abramavičius

Daugiau skaitykite: www.keliaukkitaip.lt

Projektą „Kompleksinė visuomenės informavimo ir švietimo apie saugomų teritorijų svarbą bei aplinkai palankų gyvenimo būdą programa ,,Keliaukime kitaip!“ finansuoja Europos regioninės plėtros fondas pagal 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Kuriame Lietuvos ateitį (nuotr. Balsas.lt)Kuriame Lietuvos ateitį (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų