REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liūdnai pagarsėjęs JAV Gvantanamo kalėjimas Kuboje trečiadienį mini savo veiklos dešimtmetį. 2002 metų sausio 11-ąją čia buvo apgyvendinti pirmieji terorizmu įtariami asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ (AI) vadina Gvantanamą politikos, nepaisančios žmonių teisių, simboliu. Šiame kalėjime šimtai įtariamųjų buvo laikomi be teismo proceso.

REKLAMA

Šiuo metu Gvantaname vis dar kalinamas 171 asmuo.

Šis kalėjimas laikomas ir pagrindinės klaidos, kurią JAV padarė po 2001 metų Rugsėjo 11-osios išpuolių, simboliu. Tada Vašingtonas paskelbė pradėjęs globalią kovą su terorizmu, o tokiu atveju paisyti žmogaus teisių esą nėra privalu.

2009 metų pradžioje stojęs prieš JAV vairo, prezidentas Barackas Obama paskelbė per metus uždarysiąs Gvantanamą. Tačiau Kongresas nesutiko skirti tam lėšų ir saugumo sumetimais blokavo Gvantanamo kalinių perkėlimą į kitus JAV kalėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį B. Obamos atstovas pareiškė, kad prezidentas neatsisako planų uždaryti prieštaringai vertinamą kalėjimą. Kartu Jay'us Carney atkreipė dėmesį į „kliūtis“, kurios trukdo greitai įgyvendinti atitinkamą iniciatyvą.

Daugelis kalinių negali būti išsiųsti į savo gimtąsias šalis, nes jiems čia grėstų persekiojimas. Trečiosios šalys taip pat vengia juos priimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų