REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kad šiandien net 70 proc. Lietuvos gyventojų rinktųsi ekonominę gerovę, o ne nepriklausomybę, nulėmė plačiai šalyje įsišaknijęs vartotojiškas gyvenimo būdas ir istorinė okupacijų patirtis, privertusi žmones nepasitikėti valstybe, sakė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, komentuodama šalies gyventojų apklausos duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamento vadovės teigimu, Lietuvos žmonės valstybę dažnai tapatina su valdžia, pamiršdami, kad kiekvienas iš mūsų privalo prisidėti prie gerovės kūrimo.

REKLAMA

„Tokiu atveju visada prisimenu JAV prezidento Džono Kenedžio pasakytus žodžius: „Neklausk, ką tau davė tavo šalis, klausk, ką tu davei jai pats“. Matyt, reikės pasikeisti ne vienai lietuvių kartai, kad įsisąmonintume, kad valstybė esame mes visi ir kad nuo mūsų viskas priklauso, kaip mes gyvensime“, – trečiadienį interviu „Žinių radijui“ metu sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkės nuomone, šiuo metu gajus materialinių vertybių aukštinimas didžiąja dalimi nulemtas nepalankiai susiklosčiusių istorinių aplinkybių, kuomet dėl kelių šalies okupacijų lietuviai įprato į valstybę žvelgti tik per naudos sau prizmę. Prie to taip pat, pasak I. Degutienės, prisidėjo ir visame pasaulyje išplitęs vartotojiškas gyvenimo būdas.

„Lietuviai labiau už kitus linkę dramatizuoti savo aplinką, gyvenimą, ir manau, kad tai galėjo lemti labai sunkus istorinis Lietuvos palikimas. Prisiminkime, kad daugiau kaip 120 metų buvome carinės Rusijos sudėtyje, toliau trumpam atgavome laisvę ir po to – vėl 50 bolševikinės Rusijos imperijos sudėtyje. Tokia yra pastarųjų 200 metų mūsų valstybės istorija. Istorija negali praeiti be pasekmių ir iš kartos į kartą net genuose, manau, atsiranda, kad valstybė yra kažkas svetima, atsiranda nepasitikėjimas savimi, nepasitikėjimas savo valstybe. Kita vertus, tokį atsakymą galėjo lemti ir labai paplitęs vartotojiškas gyvenimo būdas. Šiandien matome, kad ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse piliečiai ne ką labiau vertina tokias dvasines vertybes kaip laisvė, bet labiau galvoja tik apie šiandieninį gyvenimą, būtent apie vartotojišką gyvenimą (...), pamirštamos pamatinės krikščioniškos vertybės“, – sakė Seimo Pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų