REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rusų dramos teatras savaitgalį kviečia į spalvingą muzikinio spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ premjerą. Režisierius Jonas Vaitkus šią garsaus rusų absurdo dramaturgo Aleksandro Vedenskio pjesę stato jau ne pirmą kartą, bet šįkart tai bus didelės apimties spektaklis.

REKLAMA
REKLAMA

Muzikiniame dviejų dalių pastatyme vaidins, dainuos ir šoks pusšimtis aktorių, jiems scenoje vadovaus ir vaidins dirigentas Vytautas Lukočius. Muziką spektakliui sukūrė Algirdas Martinaitis, scenografiją ir kostiumus - Jonas Arčikauskas.

REKLAMA

Tarp gausybės personažų spektaklyje bus ir naujų aktorių veidų, tarp jų - ukrainiečių aktorė Jevgenija Gladij ir ilgametis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius ir režisierius Valerijus Jevsejevas. Žiūrovai scenoje taip pat matys režisieriaus J. Vaitkaus kino aktorių kurso studentus bei vokalistę Mildą Arčikauskaitę.

Režisierius J. Vaitkus pjesę „Eglutė pas Ivanovus“ yra statęs kartu su studentais Skandinavijoje. Maestro teigia norėjęs sugrįžti ir „su ja pasigalynėti“, „Grįžtu prie šios medžiagos, nes vis nesurandu iki galo, ko noriu, o antras dalykas - pedagoginiais tikslais, nes ta medžiaga yra žanriškai įdomi, juo labiau Norvegijoje ar Švedijoje, kad studentai suvoktų absurdinės dramos dalykus. Algirdui Martinaičiui parašius keletą muzikinių gabalų, mums pasirodė, kad ši medžiaga pasiduoda muzikiniam realizavimui“, - teigė J. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak režisieriaus, vis labiau gilinantis į pjesę joje galima atrasti pranašiškų dalykų. „Jie labai atliepia į visus istorinius įvykius. Man atrodo, kad galima būtų imti nuo 1905 metų iki imperijos griūties - beveik šimtmetį. Yra aštrių užuominų į laiką, totalinį ištvirkimą, šeimos griūtį - visų tos pačios šeimos vaikų pavardės yra skirtingos, o už nešvankybę galvelę vaikui nukirtusi auklė save pasmerkia kančiai ir turi pereiti daug teisėsaugos instancijų, gana absurdiškų, kaip ir mūsų laikais. Taigi vaidinti nėra taip paprasta, joje daug abstrakčių dalykų ir jie keičiasi labai greitai. Ši pjesė yra savotiškas iššūkis - ir aktoriams, ir režisieriui, ir dailininkui “, - sako režisierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak kompozitoriaus A. Martinaičio, viešas įvairių muzikos temų demonstravimas ir maišymas buvo tam tikras sąmoningas tikslas. „Kadangi pati pjesės medžiaga yra tarp Odesos ir Peterburgo, vienas sluoksnis - “kabakų„ muzika, kitas - sakralioji. Ir viską sudėjus yra “šventojo idiotizmo„ muzika ir pati esmė. Todėl į pasirinktą muzikinę medžiagą žiūrėjau kruopščiai, kad viskas būtų “švaru„, nes galima viską suimprovizuoti, o čia taikoma į griežtesnes arijos ar choro formas, kad vaidyba būtų labai preciziška“, - kalba kompozitorius.

Spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ premjera numatoma sausio 14 dieną, stačiatikiams švenčiant senuosius Naujus metus. Kūrinys bus rodomas originalo kalba su Sigito Parulskio vertimu į lietuvių kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų