REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų įsitraukimo į Kosovo konfliktą padariniai jaučiami po dešimtmečio, bet NATO darbų pasekmės jaučiasi ne tik karo nuniokotos Serbijos teritorijoje, teigia RT.

Jungtinių Valstijų įsitraukimo į Kosovo konfliktą padariniai jaučiami po dešimtmečio, bet NATO darbų pasekmės jaučiasi ne tik karo nuniokotos Serbijos teritorijoje, teigia RT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Radikalūs islamistai iš Kosovo kaltina JAV dėl tūkstančių musulmonų mirčių visame pasaulyje ir ruošia teroristinius išpuolius Jungtinių Valstijų žemėje.

REKLAMA

25 metų amžiaus natūralizuotas JAV pilietis iš Kosovo suimtas po to, kai federaliniai agentai užkirto kelią teroristiniam išpuoliui Floridoje, kuris, teroristo sumanymu, turėjo būti „siaubingas“. Samis Osmakacas iš Pinelas Park miestelio Floridoje buvo suimtas šeštadienį. Pasak Osmakaco įrašyto pareiškimo, jo planuojami veiksmai turėjo būti atsaku į amerikiečių rankomis prieš musulmonus padarytus nusikaltimus.

Federalinis tyrimų biuras Osmakacą sugavo mažiau nei metai po to, kai 21 metų amžiaus Aridas Uka iš Kosovo pradėjo šaudyti Frankfurto oro uoste Vokietijoje, nužudydamas du JAV karius ir sužeisdamas dar tiek pat. Tyrėjai teigia, kad Uka nuolat tvirtino, jog jo išpuolis buvo reakcija į amerikiečių smurtą prieš musulmonus.

REKLAMA
REKLAMA

Radikalūs Kosovo islamistai tampa vis augančia grėsme amerikiečiams, praėjus mažiau nei 15 metų po JAV vadovaujamos intervencijos ir Serbijos bombardavimo, po kurio Serbijai teko perduoti ginčijamos teritorijos kontrolę albanams. Vėliau albanų dauguma paskelbė Kosovą nepriklausoma valstybe, o 88 valstybės, tarp kurių buvo ir JAV, pripažino Kosovo nepriklausomybę.

JAV dalyvavimo konflikte metu intervencijos priešininkai įspėjo, kad atskiros Kosovo valstybės įkūrimas prives prie radikalaus Islamo vystymosi Europos širdyje. Net kai kurie JAV intelektualai įspėjo apie šias pasekmes ir iš būsimo Kosovo kilsiančias grėsmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net jei Kosovas pasiskelbtų nepriklausoma valstybe, tai būtų nefunkcionuojanti valstybė su neaiškia ateitimi“, – 2008 metais teigė buvęs valstybės sekretorius Lawrence'as Eaglburgeris. „Įstatymo viršenybė, teisėsauga, teismų integralumas, asmens ir turto apsauga, kiti valstybingumo požymiai Kosove beveik neegzistuoja. Vienašalis nepriklausomybės pasiskelbimas ir kitų valstybių pripažinimas šito fakto nepakeis“.

Buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose Johnas Boltonas tuo metu teigė: „Aš manau, kad mes priėjome prie tokio taško, kai naujų valstybių sukūrimas iš tiesų kelia grėsmę stabilumui“.

Dabar tokios prognozės iš esmės pasitvirtino, ir tokie atvejai, kaip Samio Osmakaco suėmimo istorija, parodo, kad ši situacija gali tapti išties grėsminga. Osmakacas įsitikinęs, kad JAV bus atkeršyta „su kaupu“, ir po šio keršto JAV nebeatsigaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų