REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogus, nė karto nesusidūręs su vadinamuoju lūpų peršalimu – retenybė. O ši nelaimė nutinka, atrodytų, lygioje vietoje.

Žmogus, nė karto nesusidūręs su vadinamuoju lūpų peršalimu – retenybė. O ši nelaimė nutinka, atrodytų, lygioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, lūpų pūslelinė – ne tik skausminga ir nemaloni, bet ir gerokai pagadinanti išvaizdą liga. Ir nieko čia nepadarysi: pūslelinė kartkartėmis užklumpa kas trečią mūsų planetos gyventoją. Beje, galime net ir nepastebėti, kad turime šį virusą, oficialiais Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šį virusą savo organizme nešiojasi 95 procentai viso pasaulio žmonių.

REKLAMA

Mūsų amžių apskritai teisėtai galima vadinti virusų amžiumi. Anksčiau kur kas labiau nei virusai būdavo paplitę bakterinės infekcijos, o šiandien sparčiau plinta virusiniai susirgimai. Ir ypač herpes virusas, kuris kaip tik ir sukelia pūslelinę. Beje, šia liga serga ne tik žmonės, bet ir žuvys, paukščiai, gyvuliai. Pastaruoju dešimtmečiu situacija itin pablogėjo. Tai siejama su bloga ekologine padėtimi, nusilpusiu imunitetu, gyvenimo lygio kritimu, asmeninės higienos stoka.

REKLAMA
REKLAMA

Niekas tiksliai nežino, kiek metų Žemėje egzistuoja herpes virusas, tačiau esama duomenų, kad jam – ne mažiau kaip 25 šimtmečiai. Virusas gali daugybę metų snausti žmogaus organizme ir... prabunda neprognozuojamai. Taip netikėtai, nelauktai ant lūpų atsiranda skausminga pūslelinė. Pažįstama situacija, tiesa?

Kokie faktoriai išprovokuoja herpes viruso paūmėjimą?

Peršalimas;

Perkaitimas;

Stresas;

Antibiotikai;

Sunkus darbas;

Netinkamas gyvenimo būdas;

Infekcijos;

Ultravioletinis spinduliavimas;

Alkoholis;

Nėštumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai paplitęs pirmojo tipo virusas, kuriam priskiriama lūpų pūslelinė. Lūpų srityje atsiranda pūslelės, kurios vėliau pratrūksta ir išskiria virusus. Šių pūslelių vietoje po kelių dienų susidaro šašas, kuris vėliau nukrinta. Visą šį laiką lūpose juntamas skausmas ir deginimas. Šašui nukritus jie praeina, bet tik... iki kito ligos paūmėjimo. Deja, šis paūmėjimas gali pasireikšti gana greitai, net po keletą kartų per metus.

Iškilus lūpų pūslelinei rekomenduojama likti namie ir išlaukti, kol liga praeis – šiaip ar taip, ligos periodu galite užkrėsti aplinkinius. Beje, ir savijauta tuo metu bus ne pati geriausia, gali pakilti temperatūra.

REKLAMA

Gydytojai teigia, kad dažnam lūpų pūslelinė perduodama dar vaikystėje, kai suaugusieji meilikaudami bučiuoja vaiką į lūpas. Todėl tėvai turėtų kaip galėdami saugoti savo atžalėlę nuo tokių giminaičių bučinių – kur kas higieniškiau atsukti bučiniui skruostą.

Kaip gydyti pūslelinę?

Deja, net ir mūsų dienomis medicina anaiptol negarantuoja visiško išgijimo nuo šios ligos. Tačiau profilaktinių priemonių galite imtis. Visų pirma svarbu peržvelgti savo gyvenimo būdą: meskite rūkyti, atsisakykite alkoholio ir didelių kiekių kavos.

REKLAMA

Nepervarkite darbe, stenkitės neperšalti, nebūkite tiesioginiuose saulės spinduliuose karštomis vasaros dienomis. Kad užkirstumėte kelią lūpų pūslelinei, nuo kurios pilnai neišgydo net ir šiuolaikinė medicina, pasirūpinkite, kad organizmas nuolat gautų visų reikiamų vitaminų ir mikroelementų. Svarbiausia – kad nepristigtų vitaminų A, S, E, PP ir cinko. Labai naudinga organizmui ir raudona mėsa, jūros gėrybės, natūralūs augaliniai riebalai. Tačiau net ir po gydymo pūslelinės virusas nepalieka žmogaus organizmo, tik užmiega iki kito karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atsikratyti pūslelinės?

Kaip jau minėjome, medikamentai nepadės visiškai atsikratyti herpes viruso. Tačiau palengvinti pūslelinės simptomus ligos paūmėjimo periodu galima. Gydytojai skiria preparatus, kurie slopina virusą ir neleidžia jam daugintis. Taip pat skiriama imunitetą stiprinančių preparatų. Visais atvejais taikoma individuali terapija, kuri skiriama atsižvelgiant į konkretų atvejį. Taip pat atsikratyti lūpų pūslelinės padės homeopatinės priemonės, kurios pagerina bendrą organizmo būklę.

Liaudiškos priemonės

Pūslelinę gydant galima pasitelkti į pagalbą ir liaudiškas priemones. Sergant šia liga nuo seno rekomenduota naudoti čiobrelių, mėtų, citrininės melisos, jonažolės kompresus. Užsiplikykite arbatos, atvėsinkite ir dėkite prie pažeistos vietos kompresą pusvalandžiui. Pažeistą vietą galima patepti 70 procentų spiritu arba odekolonu.

REKLAMA

Kad padidintumėte organizmo atsparumą, pasigaminkite tokio nuoviro: sumaišykite po 1 šaukštą čiobrelių, kraujažolės, rozmarino ūglių, lakišiaus ir mažosios kraujalankės šaknų. 1 šaukštą šio rinkinio užplikykite stikline verdančio vandens, palaikykite pusvalandį, tada perkoškite. Vartokite 3-4 kartus per dieną po 1 šaukštą šio nuoviro prieš valgį. Kursas – 2-3 savaitės.

Naudingas ir toks nuoviras: sumaišykite po 2 šaukštus ramunėlių, melisų, čiobrelių, kadagio uogų, aviečių lapų ir paprastosios sukatžolės, po 1 šaukštą kraujažolės, pelyno ir pavasarinio adonio. 2 šaukštus šio rinkinio užplikykite 1 stikline verdančio vandens, palikite 30 minučių, tada perkoškite. Vartokite po 3-4 kartus per dieną, po pusę stiklinės. Kursas – 1-2 savaitės.

Sergant pūsleline puikiai padeda ir citrinų, kalankės sultys. Jei jaučiate ant lūpos deginimą, skausmingas vietas patepkite šiomis sultimis – pūslelės užgis greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų