REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vašingtone į tarptautinį simpoziumą susirinkę mokslininkai šiandien paskelbs, ar bus persuktos vadinamojo „Apokalipsės laikrodžio“, rodančio, kiek laiko liko pasaulio pabaigą dėl globalios katastrofos simbolizuojančio vidurnakčio, rodyklės.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1947 m. mokslinio leidinio „Bulletin of the Atomic Scientists“ (BAS) redakcija prižiūri simbolinį „Apokalipsės laikrodį“, rodantį  žmonijai gresiančio mirtino pavojaus dėl branduolinio karo, technogeninių bei gamtinių katastrofų ar pandemijų, lygį. Priklausomai nuo ekspertų įvertinto pavojaus masto šio laikrodžio rodyklės tai atsukamos atgal, tai pervedamos į priekį rodant iki vidurnakčio – pasaulinės katastrofos – likusį laiką, rašo „Space.com“. Šiuo metu šis laikrodis rodo be 6 minučių vidurnaktį. Paskutinį kartą jo rodyklė buvo persukta 2010 m. sausį: tada ji buvo grąžinta 1 minute atgal. Iki to laikrodis rodė be 5 minučių 12.

REKLAMA

Šiandien Vašingtone (JAV) vykstančiame 3-ajame metiniame tarptautiniame „Apokalipsės laikrodžio“ simpoziume bus priimtas sprendimas dėl galimo šio laikrodžio laiko koregavimo, sakoma pranešime. Jis bus paskelbtas 18 val. GMT laiku.

Priimdami sprendimą dėl žmonijai gresiančios globalios katastrofos realumo BAS biuletenį leidžiantys mokslininkai įvertina dabartinę branduolinių ginklų saugumo, klimato kaitos, biosaugumo bei kitų itin svarbių veiksnių, susijusių su tiesioginiu pavojumi žmonijos išlikimui, būklę. Arčiausiai vidurnakčio „Apokalipsės laikrodžio“ minutinė rodyklė buvo priartėjusi 1984 metais, kilus didelei įtampai tarp JAV ir Sovietų Sąjungos. Tada šis laikrodis rodė, kad iki vidurnakčio liko 3 minutės.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai nuo vidurnakčio rodyklė buvo nutolusi 1991-aisiais, supratus, kad Šaltasis karas pasibaigė. Tada „Apokalipsės laikrodis“ rodė be 17 minučių 12.

Tačiau laikrodžio rodyklė prie vidurnakčio vėl ėmė artėti 1995 metais, kuomet viltys dėl branduolinio nusiginklavimo ėmė bliūkšti. Tada rodyklė buvo persukta 3 minutėmis į priekį. Paskutiniaisiais metais rodykles dar arčiau perstūmė baimė dėl išaugusio branduolinio terorizmo pavojaus ir pražūtingų klimato kaitos padarinių.

Manoma, kad naujausią BAS mokslininkų sprendimą dėl „Apokalipsės laikrodžio“ laiko patikslinimo įtakos branduolinė avarija Fukušimos atominėje jėgainėje Japonijoje, didėjanti Vakarų bei Izraelio ir Irano karinio konflikto dėl branduolinio ginklo kūrimo programos grėsmė bei kitos per praėjusius metus iškilusios grėsmės visai dabartinei civilizacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų