REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsaus šiuolaikinio lietuvių tapytojo Šarūno Saukos kūrybos parodos atidarymu Estijos sostinė palydėjo „Europos kultūros sostinės 2011“ metus.

REKLAMA
REKLAMA

Didelė lietuvių dailininko tapybos ir skulptūrų paroda „Aš, tapytojas Šarūnas“ (Mina, maalikunstnik Šarūnas) praėjusią savaitę atidaryta garsiajame Estijos meno muziejuje „Kumu“ Taline.

REKLAMA

Į parodos atidarymą Lietuvos ambasada Taline sukvietė Estijos kultūros, meno ir įžymius visuomenės atstovus, Estijoje akredituotus užsienio šalių ambasadorius, lietuvių bendruomenės narius.

Lietuvos menininko darbų parodą atidarė Estijos meno muziejaus direktorė Anu Livak (Liivak). Susirinkusiems grojo Lietuvos saksofonistas Petras Vyšniauskas. Atidarymo svečiai turėjo progos padiskutuoti apie kūrybą ir kūrėją ir su pačiu parodos autorium Š. Sauka.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak išskirtinės lietuvių tapytojo parodos Taline kuratorės Tamaros Luk (Tamara Luuk), šiandien tėra nedaug dailininkų, kurie sugeba taip įtikinamai atgaivinti tradicinę tapybos manierą kaip Š. Sauka. „Jis išskirtinis lietuvių ir pasaulio mene kaip menininkas-eretikas. Jo begaliniai užuominų labirintai tuo pat metu glumina ir žavi, atstumia ir traukia“, - pastebi kuratorė.

Savo kūryboje Š. Sauka taiko ikonografinius įvairių erų metodus, apokaliptinės vizijos ir chaoso išraišką. Nuodėmė ir paleistuvystė, tuštybė ir beprotybė, kova ir piligrimystė - tai tik kelios Š. Saukos tyrinėjimų temos. Dailininkas dažname paveiksle vaizduoja patį save ir istorines arba šių laikų Lietuvos asmenybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Saukos kūrybos retrospektyvinę parodą „Kumu“ muziejuje pristato žinomas Lietuvos meno kolekcininkas Edmundas Armoška ir galerija „Maldis“. E. Armoška 2001 m. išleido įspūdingą Š. Saukos kūrybos albumą, tapytojo kūrybą pristatė Maskvos ir Rygos žiūrovams. Šįmet dar planuojama didelė Š. Saukos kūrybos paroda Sankt Peterburgo Ermitaže.

Dusetose (Zarasų r.) gyvenantis ir kuriantis Š. Sauka (g. 1958 m. Vilniuje) 1985 m. baigė tuometinį Lietuvos valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija). 1989 m. vos 30-metį perkopusiam menininkui už diptiką „Žalgirio mūšis“ buvo įteikta Lietuvos nacionalinė premija. 1998 m. tapytojui buvo suteikta išskirtinė galimybė surengti didžiulę retrospektyvinę kūrybos parodą Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre, jis buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu.

REKLAMA

2008-2010 m. Š. Saukos sukurta monumentali drobė „Lietuvos tūkstantmetis“ puošia vieną iš Prezidento rūmų salių Vilniuje. Šiais metais dailininkas paveikslu „Paskutinė kelio stotis“ užbaigė nuo 1998 metų kurtą įspūdingą Kryžiaus kelio ciklą.

Daugelį garsiausių dailininko paveikslų pristatanti paroda „Aš, tapytojas Šarūnas“ Estijos meno muziejuje „Kumu“ viešės iki šių metų balandžio 29 dienos.

ELTA primena, kad 2010 m. Estijos meno muziejuje „Kumu“ buvo surengta didelė paroda „Čiurlionis ir jo laikas Lietuvos mene“, šiame muziejuje neretai vieši garsių lietuvių kūrėjų parodos ir atskiri darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų