REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Valstybės kontrolė planuoja atlikti 153 valstybinius auditus, iš kurių 40 veiklos ir 113 finansinių (teisėtumo) auditų. Valstybės kontrolė numato audituoti daugiau nei 90 proc. visų valstybės biudžeto lėšų, įskaitant ir svarbiausius valstybės išteklių bei mokesčių fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, profesionaliai ir pagal Tarptautinius audito standartus atlikti šių fondų auditai visuomenei pateiks ne tik objektyvius ir pagrįstus atsakymus apie valstybėje surenkamų pajamų apskaitymo teisingumą, bet ir padės suformuluoti audito nuomonę dėl viso valstybės konsoliduotų ataskaitų rinkinio teisingumo

REKLAMA

G. Švedienė viliasi, kad finansinių (teisėtumo) auditų rezultatai bus tinkamai įvertinti ne tik audituojamų subjektų, tačiau ir įstatymų leidžiamosios bei vykdomosios valdžios, priimant svarbius valdymo sprendimus.

„Valstybiniams auditoriams, atliekantiems veiklos auditus, 2012 metai bus gana įtempti ir sudėtingi, - sakė valstybės kontrolierė. - Jie pareikalaus ypač didelio įsiklausymo į esmines visuomenės problemas, nes 2012 metų veiklos auditai bus orientuoti į žmogui teikiamas paslaugas valstybės įstaigose ir institucijose: jų kokybę, prieinamumą, efektyvumą“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuolatos analizuodama viešajame sektoriuje kylančias veiklos problemas, Valstybės kontrolė kelinti metai iš eilės stebi tendencingas ir jau kurį laiką nesprendžiamas problemas, susijusias su piliečiams teikiamomis paslaugomis. Šias įžvalgas patvirtino ir praėjusiais metais organizuota konferencija „Koks turi būti viešasis sektorius?“, atlikta valstybės institucijų, nevyriausybinių ir kitų organizacijų apklausa, diskusijų su Seimo komitetais rezultatai. Visa tai tik patvirtino 2012 metų pasirinktos prioritetinės srities teisingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikdama veiklos auditus Valstybės kontrolė ypač rūpinsis labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grandims: baigiamas aprūpinimo vaistais ligoninėse, bus pradėti žmogiškųjų išteklių sveikatos apsaugos sistemoje valdymo ir sveikatos priežiūros onkologijos srityje organizavimo auditai. Taip pat nagrinėjamos didelį susirūpinimą visuomenėje keliančios neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo bei vaikų teisių apsaugos problemos. Auditai priešgaisrinės saugos užtikrinimo ir regioninių atliekų tvarkymo srityse turėtų prisidėti prie kiekvieno piliečio saugumo jausmo didinimo, o valdžios ir privataus sektoriaus partnerystės ir mokesčių lengvatų tyrimai - prie problemų, kylančių finansų valdymo srityse sprendimo. 2012 metais planuojamas suaugusiųjų švietimo organizavimo užtikrinant mokymąsi visą gyvenimą auditas sutapo su paskelbtais Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais. Taigi Valstybės kontrolė prisidės ne tik prie nacionalinio, bet ir tarptautinio lygmens tikslų įgyvendinimo.

Šiais metais valstybiniai auditoriai atlikdami auditus ir toliau daug dėmesio skirs viešiesiems pirkimams. Taip pat bus grįžta prie 2010 m. vykdyto Valdovų rūmų atstatymo audito - Valstybės kontrolė vertins, kaip įgyvendinamos ankstesnio audito metu pateiktos rekomendacijos, ir taip prisidės prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atstatymo stebėsenos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų