REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus rajone Daugų seniūnijoje Pocelonių kaime gyvenantį 77-erių Vytautą Platūkį Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras padavė į teismą dėl nemokamų mokesčių už atliekų surinkimą nuo turimo gyvenamojo ploto. Jis šio mokesčio nesutinka mokėti, nes atliekas rūšiuoja ir parduoda Alytuje veikiančioms įmonėms. Garbaus amžiaus vyrą teisme pasirengę ginti Lietuvos žalieji.

REKLAMA
REKLAMA

Pateiks surinktus kvitus

V.Platūkis išrūšiuotas atliekas - stiklą, popierių, plastiką, daržo plėvelę - Alytuje veikiančioms įmonėms parduoda jau trejus metus. Kaip pats sako, dar ir užsidirba litą kitą, per pusmetį apie 27 litus. Bet vyras ne dėl pinigų rūšiuoja krosnyje nedegančias arba sunkiai degančias atliekas: „Aš skaitau spaudą, žiūriu televiziją ir matau, kad žmonės yra skatinami rūšiuoti atliekas dėl švaresnės aplinkos, tvarkos Lietuvoje."Susiję straipsniai

REKLAMA

Žaliųjų atominiai baubai, arba kur slypi katastrofos tikimybė Šilumos tiekėjai gąsdina geoterminio šildymo pradininkus Alytuje karpomos mokinio krepšelio lėšos ir tuštinamas biudžetas Patraukli investuotojams ir geriausiai valdoma – Klaipėdos savivaldybė 20 mln. tonų nuolaužų iš Japonijos nusės JAV pakrantę

V.Platūkis, ėmęsis atliekų rūšiavimo ir turintis tai liudijančius kvitus iš atliekų supirkimo įmonių, net nepagalvojo, jog bus apmokestintas dėl atliekų surinkimo jo gyvenamasis plotas. Jis net nesinaudojo ir nesinaudoja daugiau kaip prieš dvejus metus pastatytais šiukšlių konteineriais Pocelonių kaime. Pilietiškai nusiteikęs vyras ignoravo Alytaus rajono savivaldybės tarybos nustatytą rinkliavą už atliekų surinkimą, šią rinkliavą administruojančio Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro įspėjimą susimokėti mokesčius už atliekų surinkimą. Todėl susikaupė daugiau kaip 300 litų skola už šiukšlių mokestį nuo ploto. Šio mokesčio surinkėjas arba administratorius - minėtas centras - jau padavė garbaus amžiaus vyrą į Kauno apygardos administracinį teismą. Jis teisme pateiks surinktus kvitus dėl parduotų išrūšiuotų atliekų. Žmogus neatsisako apmokėti susidariusios skolos, bet, pasak V.Platūkio, teismas turi įvertinti šios rinkliavos teisėtumą nuo ploto. Žalieji ketina apmokėti paskirtą baudą „Aš nesuprantu, kodėl turiu mokėti už paslaugą, kuria nesinaudoju. Taip yra žlugdoma gera idėja rūšiuoti atliekas. Nesu pesimistas ir visais galimais būdais savo teises ginsiu iki galo, nes jas gina Lietuvos Konstitucija bei Europos žmogaus teisių gynimo institucijos. Galbūt atsiras išminčių ir mano atžvilgiu", - kalbėjo į teismą paduotas garbaus amžiaus Pocelonių gyventojas. Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partija, sužinojusi apie atliekas rūšiuojantį V.Platūkį, reiškia jam paramą ir siūlo pagalbą ginantis teisme. Bylos pralaimėjimo atveju žalieji ketina apmokėti paskirtą baudą. Šios organizacijos išplatintame pranešime teigiama, kad V.Platūkis - ne tik puikus ekologiškos elgsenos pavyzdys, bet ir galimybė išryškinti šiuolaikinių poreikių neatitinkančios šiukšlių rūšiavimo, antrinių žaliavų surinkimo ir mokesčių už šias paslaugas sistemos problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vytauto Platūkio šiukšlių tvarkymas turi būti skatinamas ir viešinamas kaip pavyzdys Lietuvos piliečiams, neabejingiems aplinkai ir gamtai. Valstybė savo ruožtu turi remti pilietišką elgesį ir apsaugoti tokius žmones nuo nelogiškų mokesčių bei įteisinti galimybę kiekvienam Lietuvos piliečiui mokėti tik už realiai gaunamas paslaugas", - tvirtinama Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partijos pranešime.Straipsnio puslapiai:

Alma Mosteikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų