REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po „Snoro“ banko nacionalizavimo ir tariamų „Swedbanko“ problemų lietuviai jau praėjusių metų pabaigoje užgulė bankomatus. Bemaž iš piršto laužti gandai apie „Swedbanką“ kai kuriuos žmones paskatino santaupas laikyti namuose. Tačiau toks sprendimas kartais gali būti labai nuostolingas, nes namuose paslėptų pinigų netekti galima kur kas greičiau, nei bankrutuos bankas. Be to, namuose laikomi pinigai nebūna apdrausti.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigus laikė akmenų krūvoje

Besibaigiant 2011-iesiems vienas Joniškio rajono gyventojas neteko gyvenamojo namo garaže laikytų santaupų – 19 tūkst. Lt. Pinigus vyras buvo sudėjęs į stiklainį ir paslėpęs akmenų krūvoje. Mįslingos vagystės aplinkybes aiškinasi Joniškio policijos pareigūnai.

REKLAMA

Keistų vagysčių būta ir daugiau. Pasak Jonavos rajono policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininko Mindaugo Juknio, Jonavos pareigūnams teko aiškintis, kaip iš jonaviškio tualeto dingo ten paslėpti keli tūkstančiai eurų.

Beje, namuose laikomi pinigai dėl žmogaus neapsižiūrėjimo nebūtinai pavagiami, jie gali ir „sugesti“: prieš keletą metų viena moteris, santaupas laikiusi šaldiklyje, vėliau turėjo daug rūpesčių dėl tiesiogine prasme įšaldytų pinigų kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Vagys išmano psichologiją

Pasak Kėdainių rajono policijos komisariato viršininko Dainiaus Dobilo, atrodytų, saugios namuose įrengtos slaptavietės iš tiesų nėra tokios patikimos, kaip gali pasirodyti.

„Vagys randa pinigus, laikomus maisto induose, spintose, pečiuose. Nors slėpdami pinigus žmonės būna išradingi, ne ką mažiau išradingi ir vagys – jie žmonių psichologiją perpranta gana lengvai“, – sakė pareigūnas.

Jam antrino ir sostinės „Privačių detektyvų biuro“ direktorius Olegas Rimanas.

„Jei jūs pagalvojote, kad saugu pinigus slėpti tualeto bakelyje, būkite tikri, kad ta pati mintis šaus ir vagims. Kartais vagys gali nepastebėti akivaizdžioje vietoje laikomų pinigų, tačiau tualeto bakelį, spintas ar indus, kuriuose laikomas maistas, jie išnarstys“, – atviravo O.Rimanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, jei jau nutarėte santaupas laikyti namuose, patariama apie tai nepasakoti nei vaikams, nei giminėms, nei kaimynams. Kuo mažiau žmonių žinos šią informaciją, tuo saugesni bus paslėpti pinigai.Ir saugu, ir nelabai

SEB banko analitikė Julita Varanauskienė įsitikinusi, kad santaupų laikymas namuose turi ir privalumų, ir trūkumų.

„Nesaugu pinigus namuose laikyti dėl kelių priežasčių: kas nors juos gali pamatyti, pagaliau žmogus gali susirgti ir pamiršti. Būna ir taip, kad prieš mirtį žmogus nespėja pasakyti artimiesiems, kur laikė pinigus. Arba daiktą, kuriame laikė pinigus, kam nors atiduoda ar padovanoja“, – pasakojo ji.

REKLAMA

Be to, namuose laikomi pinigai gali sudegti per gaisrą. Specialistės teigimu, pinigus laikant namuose, kyla daugiau pagundų juos išleisti, nei laikant banke.

„Namuose esantys pinigai neuždirba palūkanų. Tačiau jei bankas žlunga, žmogui nereikia laukti, kol jis gaus išmokas, – tai yra pliusas. Grynaisiais namuose patarčiau laikyti nedaug pinigų: tiek, kiek reikėtų, kol gausime nuolatinių pajamų: pensininkams – kad užtektų pragyventi vieną mėnesį be pensijos, dirbantiems ir gaunantiems darbo užmokestį du kartus per mėnesį – tiek, kiek reikia dviem savaitėms. Tačiau jei vis dėlto žmogus nori laikyti daugiau pinigų, rekomenduoju pagalvoti apie gerą fizinę apsaugą – seifą, saugyklą“, – kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA

Kirpėja atsakyti negali

Žmonių pasitikėjimas bankais dėl „Snoro“ nacionalizavimo neturėtų susvyruoti, o pinigų laikymas namuose greičiausiai netaps visuotine liga.

„Pasitikėjimas – toks dalykas, kurį reikia užsitarnauti ir kurį labai lengva prarasti. Manau, kad sklandus draudimo įmokų už indėlius išmokėjimas padės žmonėms, kurie nebepasitiki bankais, atgauti tą pasitikėjimą. Beje, indėlių draudimas tam ir buvo sugalvotas, kad žmonėms būtų drąsiau patikėti savo pinigus bankui: mat jie žino, jog bankui bankrutavus savo lėšas atgaus“, – sakė J.Varanauskienė. Pasak pašnekovės, jei kyla klausimų dėl bankų patikimumo, saugumo, atsakymų derėtų ieškoti kreipiantis į specialistus, o ne į kaimyną, giminaitį, vaistininką ar kirpėją.„Bet jei noras pasiimti visus pinigus iš banko yra stipresnis, tada bet koks prieštaravimas ar argumentas, kad nereikia to daryti, paprastai veikia atvirkščiai. Todėl belieka tik atkreipti dėmesį į tai, jog tuos pinigus reikėtų tinkamai saugoti“, – įspėjo J.Varanauskienė.

Jurgita Činkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų