REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviški obuoliai kol kas pirkėjų nevilioja. Sodininkai sako, kad prekyba vaisiais šiemet sumenkusi trečdaliu.

REKLAMA
REKLAMA

Mažėjo ir obuolių kaina, nes Lietuvos augintojams vis sunkiau konkuruoti su lenkais, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Obuolių augintojai tikina, kad didesnis praėjusio rudens derlius retina pirkėjų gretas. Esą 2011-ųjų sausį lietuviški obuoliai buvo tiesiog šluote šluojami, o štai šiemet prekyba gana vangoka.

Kai kurie ūkininkai skaičiuoja, kad pardavimai sumenko trečdaliu ir daugiau, nes esą daugelis žmonių rūsiuose dar turi savo soduose skintų obuolių.

„Šiemet tikriausiai kokiu mėnesiu, bent jau taip tikimės, ilgiau prekiausime negu pernai. Iki balandžio tikrai užteks [obuolių], bet gal ir balandį dar turėsim“, – sako Šiaulių rajono ūkininkas Dainius Serva.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ūkininko, dėl sumažėjusios prekybos dešimtadaliu smuktelėjo ir lietuviškų obuolių kainos – vidutiniškai kilogramas šių vaisių dabar kainuoja apie 2 litus.

Panevėžio rajone esančio „Dembavos medelyno“ direktorė sako, kad didžiausi Lietuvos augintojų konkurentai yra lenkai.

Pernai Lenkijoje obuolių derlius buvo gana neprastas, be to, kasmet ten užauginama apie pustrečio milijono tonų obuolių, kai Lietuvoje vos keliasdešimt tūkstančių tonų.

„Lenkai turi gerų obuolių, bet į Lietuvą važiuoja prastesnės kokybės, nes jie žaidžia per kainą. Aišku, mūsų obuolys ir jų obuolys konkuruoti negali vien dėl PVM – tai čia vienareikšmiai. Prieš krizę 3 proc. PVM buvo Lenkijoje, krizės metu 5 proc. PVM, o mūsų – 21 proc.“, – teigia „Dembavos medelyno“ direktorė Vitalija Kuliešienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sodininkai tikisi, kad prekyba obuoliais įsibėgės, tiesa, tik tada, kai atsargas baigs gyventojai.

„Gruodį ir sausį – po kilogramą ar pusantro, o kovą ir balandį pirkimas jau didesnis. Ateina ir apsiperka savaitei – maišais, po 5, po 10 kg. Tikriausiai pavasarį daugiau vitaminų mums reikia“, – svarsto D. Serva.

Nerimaudami sodininkai stebi šiemet neįprastai šiltą žiemą. Esą dėl tokio oro nei vaismedžiai, nei uogynai nėra tinkamai pasiruošę šalčiams, tad spustelėjus 15–20 laipsnių šaltukui galimi nemenki nuostoliai.

2010-ųjų ir 2011-ųjų šaltos žiemos, skaičiuojama, sodininkams pridarė žalos už keletą milijoną litų.

Jevgenijus BARDAUSKAS, Zina PAŠKEVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų