REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai, užkertantys kelią melagingiems, su nelaime nesusijusiems skambučiams bendrojo pagalbos centro pagalbos telefono numeriais.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol už tokius piktavališkus skambučius, taip pat už pareigūnų garbę ir orumą įžeidžiančius komentarus ar pranešimus asmenys bus baudžiami įspėjimu, pinigine bauda arba administraciniu areštu. Pasak pareigūnų, maždaug 10 proc. pagalbos prašymų būna melagingi. Tai trikdo darbą ir trukdo tiems, kam tuo metu iš tikrųjų reikalinga pagalba.

REKLAMA

„Atsakomybė už melagingus skambučius buvo anksčiau ir dabar   yra numatyta ir baudžiamoji, ir administracinė, bet baudžiamoji numatyta už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų, pavyzdžiui, apie užminuotojus, o administracinė atsakomybė už melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą. Tam, kad užsitrauktum atsakomybę, reikia, kad tarnybos išvyktų, o po to paaiškėtų, kad tai buvo akivaizdžiai melagingas iškvietimas.Bet tokie atvejai, kai skambina ir tiesiog nieko nekviečia, o tiesiog arba tyčiojasi, arba įžeidinėja, arba išsikeikti žmogui reikia. Prieš tokius mes neturėjom jokio ginklo. Dabar, ačiū Dievui, turim“, – sako Lietuvos bendrojo pagalbos centro viršininkas Artūras Kedavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininko Liutauro Šimkūno, Vilniaus skyriuje vidutiniškai per parą sulaukiama apie 3 tūkst. skambučių.

„10 procentų skambučių būna piktybiški, kai žmonės skambina tam, kad trukdytų operatorių darbą, jie dažnai keikiasi, įžeidinėja operatores“, – pasakoja L. Šimkūnas.

Anot jo, pasitaiko ir tokių melagingų skambučių, į kuriuos būna išsiunčiamos pagalbos pajėgos. „Tokius skambučius atskirti padeda operatorių patirtis ir vietos nustatymo duomenys. Būna, kad matome, jog žmogus skambina iš Naujosios Vilnios, o jis pranešinėja apie įvykį kažkur Antakalnyje“, – sako Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien pernai sostinės Bendrosios pagalbos centras sulaukė daugiau kaip milijono skambučių.

Anot Lietuvos bendrojo pagalbos centro viršininko A. Kedavičiaus, pareigūnas per 12 valandų darbo pamainą vidutiniškai atsiliepia į 777 skambučius.

„Šitas darbas yra sudėtingas psichologiškai, nes per tas 12 valandų tenka prisiklausyti visko. Nes žmonės, kurie skambina su realiai pagalbos prašymais, dažniausiai būna apimti streso ir juos reikia nuraminti ir kuo greičiau iš jų išgauti reikalingą informaciją“, – tvirtina A. Kedavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų