REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant sausio 13-ajai, Lietuva galėjo atversti naują bylos puslapį ir teisti buvusį KGB karininką, sausio 13-osios bylos įtariamąjį M. Golovatovą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau praėjusių metų liepą Austrijoje sulaikytas nusikaltimais žmoniškumui kaltinamas Rusijos pilietis netrukus buvo paleistas. Lietuvai iki šiol nepavysta iš austrų gauti atsakymų, kodėl taip atsitiko, nors Austrija ir yra pažadėjusi peržiūrėti savo teisinę sistemą.

REKLAMA

Likus daugiau nei savaitei iki sausio 13-osios, atsakymų, kodėl pernai liepą Austrijos oro uoste sulaikytas buvęs būrio „Alfa“ vadas Michailas Golovatovas paleistas, iki šiol taip ir negauta. Bendra abiejų šalių darbo grupė baigė darbą   nesutarusi. Teisingumo ministras tebelaukia žinių ir apie austrų pažadą peržiūrėti jų teisinę sistemą.

„Šiandien esame tokioje situacijoje kai Austrijos kolegos įsipareigojo pradėti procedūrą savo šalyje, pagal kurią pakeistų savo vidinę tvarką, kad ateityje tokie atvejai nebepasikartotų. Tiesa, gruodžio mėnesio viduryje esu paklausęs, kaip sekasi tai daryti, bet kol kas atsakymų nesu gavęs“, – sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak užsienio reikalų ministro, M. Golovatovo paleidimo klausimas šiemet bus Europos Sąjungos Tarybos ir Komisijos darbotvarkėse. Europos šalys palaiko Lietuvą ir pripažįsta, kad reikia peržiūrėti Europos arešto orderio išlygas. Liuksemburgas ir Čekija jau pakeitė savo vidinę tvarką. Prancūzija ir Italija dar tebesvarsto.

„Pirmininkaujanti Lenkija savo baigiamajame dokumente pažymėjo Europos arešto orderio vienodo taikymo būtinybę. Aš manau tą klausimą kels Danija. Trumpai tariant, šis klausimas yra iškeltas ir jau yra dienotvarkėje. Kiek laiko truks jo svarstymas – tai jau kitas dalykas“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras nesitiki greitų sprendimų. Anot jo, Vokietijai prireikė kelerių metų pasiekti, kad Europos Sąjungoje būtų priimtas įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už nacistinių nusikaltimų neigimą.

Nusikaltimais žmogiškumui, įvykdytais 1991 metų sausio 13-ąją prie televizijos bokšto, kaltinamas Michailas Golovatovas Vienos oro uoste buvo sulaikytas pernai liepą, tačiau nepraėjus nė parai paleistas.

Reda GILYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų