REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodį išaiškinę nelegalų Dzūkijoje veikusį grybų ir uogų prekybos tinklą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai atskleidė dar vieną Kaune, Varėnoje ir Molėtuose veikusią aštuonių asmenų organizuotą grupę. Jos nelegali veikla viršijo milijoną litų.

REKLAMA
REKLAMA

Grybų supirkimo punktuose, įtariamųjų namuose ir bendrovėje, kurios vardu, kaip įtariama, buvo išrašomi suklastoti buhalterinės apskaitos dokumentai, atlikta 16 kratų. Jų metu rasta daugiau nei 40 tonų įvairių grybų ir apie 9 tonas uogų.

REKLAMA

FNTT Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra, bendradarbiaudamos su Valstybine mokesčių inspekcija, išaiškino, kad klastojant dokumentus dideliais kiekiais buvo superkami įvairūs grybai bei uogos. Įgytos miško gėrybės vėliau buvo parduodamos įvairiose Europos Sąjungos šalyse.

Organizuotos grupės nariai per įsteigtą supirktuvių tinklą įvairiuose Lietuvos rajonuose dideliais kiekiais be dokumentų įsigydavo grybus ir uogas. Vėliau, siekiant legalizuoti grybų įsigijimą, Kaune registruotos bendrovės, kuriai vadovavo 56-erių metų G. V., vardu buvo išrašomi tikrovės neatitinkantys apskaitos dokumentai, o juos naudojant iš kasos imamos didelės grynųjų pinigų sumos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis, per 2011 m. pagal fiktyvius kvitus už miško gėrybes buvo sumokėta daugiau kaip 1 mln. 200 tūkst. litų. Atskleista, kad bendrovės vadovai dalį pinigų kaip labdarą pervesdavo viešajai įstaigai, kuri turėjo rūpintis žmonėmis su negalia, tačiau vietoj to pinigai būdavo išgryninami ir grąžinami tiems patiems „labdaros teikėjams“.

Preliminariais duomenimis, iš viso organizuotos grupės nariai nesumokėjo 180 tūkst. Lt mokesčių.

Aštuoniems bendrovėje dirbusiems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, svetimo turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiems įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir dokumentų paėmimas. Įtariamųjų turtui paskirtas laikinas nuosavybės teisių apribojimas, kurio vertė – daugiau kaip 700 tūkst. litų.

Tai jau antrasis FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėjų atskleistas šešėlinis grybų ir uogų prekybos tinklas. 2011 m. gruodžio vidury išaiškintas nelegalus Dzūkijoje veikęs grybų ir uogų prekybos tinklas, kurio šešėlinė apyvarta per pusantrų metų siekė apie 5 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų