REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaip taip prastumtas Šiaulių menų inkubatoriaus projektas pradeda pateisinti užrašą, esantį ant fabriko griuvėsių – „Korupcijos fabrikas“. Viešųjų pirkimų tarnyba pripažino, kad Šiaulių miesto savivaldybė pažeidė įstatymą, neskaidriai pasirinkdama Menų inkubatoriaus techninio projekto rengėją. Sandoris pripažintas niekiniu ir negaliojančiu, bet sutartis jau įvykdyta. Ir pinigai sumokėti – beveik ketvirtis milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Projektuotoją perėmė kaip palikimą

Šiaulių miesto savivaldybė 2010 metų rudenį vertėsi per galvą dėl Menų inkubatoriaus. Rugsėjo 22 dieną įsigijo pastatą iš verslininko Stasio Karitono, tuometinio miesto mero Genadijaus Mikšio bendrapartiečio. Rugsėjo 23 dieną pradėjo vykdyti viešojo pirkimo procedūras techniniam projektui rengti.

REKLAMA

Pasirinktas viešojo pirkimo būdas – neskelbiamos derybos. Jos buvo vykdomos su vieninteliu projektuotoju – bendrove „Vakarų fasadas“. Spalio 4 dieną pasirašyta sutartis dėl projektavimo darbų, kurių vertė 245 tūkstančiai litų.

Šiandien Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius aiškina, jog tada spaudė terminai teikti paraišką dėl europinės paramos Menų inkubatoriaus projektui. Pastato pirkimas užtruko, o paraiška kartu su techniniu projektu turėjo būti teikiama iki spalio 29 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų fasadas“ jau buvo pradėjęs rengti pastato rekonstrukcijos projektą ankstesnio savininko užsakymu, – argumentuoja V. Damulevičius. – Pasirinkome tą, kas turėjo įdirbį. Ir nemanau, kad permokėjome, toks projektas galėjo kainuoti dar brangiau.„

Anot direktoriaus, Savivaldybės viešųjų pirkimų specialistai tikinę, jog dėl ypatingos skubos neskelbiamos derybos gali būti pasirinktos.

Įstatymas pažeistas, o meras nežino

Viešųjų pirkimų tarnyba priėjo kitokios išvados, negu V. Damulevičius. Sprendimas paskelbtas 2011 metų gruodžio 28 dieną. Tačiau vakar apie jį miesto meras Justinas Sartauskas išgirdo tik iš „Šiaulių krašto“. Savivaldybės valdininkams buvo žinoma, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė įstatymo pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba konstatavo, kad šiuo atveju sprendimas pirkti paslaugą neskelbiamų derybų būdu dėl ypatingos skubos buvo nepagrįstas ir pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

Žemės drebėjimo nebuvo

„Neskelbiamų derybų procedūrų sąlygos aiškinamos ir taikomos kaip išimtinės nuostatos, – teigiama Viešųjų pirkimų tarnybos išvadose. – Nenumatytais įvykiais reikėtų laikyti tokius įvykius, kurie neapsakomai viršija įprastines ekonominio ir socialinio gyvenimo ribas, pavyzdžiui, žemės drebėjimai ar potvyniai. . Tai, kad pastato, reikalingo meno inkubatoriaus įkūrimui, pirkimo procedūros užtruko, negali būti laikoma įvykiu, sukeliančiu ypatingą skubą.“

REKLAMA

Tarnyba konstatavo, jog Savivaldybė pažeidė įstatyme įtvirtintą skaidrumo principą. Taip pat neužtikrino nustatyto pirkimų tikslo – „vadovaujantis įstatymo reikalavimais sudaryti pirkimo sutartį, leidžiančią įsigyti perkančiajai organizacijai reikalingų prekių, paslaugų ar darbų, racionaliai naudojant tam skirtas lėšas“. Nustatyta ir kainodaros taisyklių pažeidimų, sudarant sutartį.

Galutinis Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimas – „sandoris yra niekinis ir negalioja.“

Savivaldybei rekomenduota nutraukti sutartį ir, esant poreikiui, organizuoti naują viešąjį pirkimą. Per 10 dienų Savivaldybė paprašyta informuoti apie priimtus sprendimus dėl sutarties nutraukimo.

REKLAMA

Direktorius važiuos tartis

V. Damulevičius „Šiaulių kraštui“ tvirtino atsidūręs teisinėje aklavietėje: „Sutartis yra įvykdyta, pinigai sumokėti. Važiuosime į Viešųjų pirkimų tarnybą, aiškinsimės.“

Savivaldybė techninio projekto neatsisakysianti. Europinės paramos milijonams gauti sutartis tuoj turi būti pasirašoma. Sutarties projektas su Lietuvos verslo paramos agentūra baigiamas derinti.

„Jeigu blogas būdas buvo pasirinktas projektui rengti, tai dar nereiškia, kad techninis projektas blogas“, – aiškina direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar iš ne teisės gali atsirasti teisė? Kas atsakys už išleistus „pagal blogą būdą“ 245 tūkstančius litų?

„Viešojo pirkimo komisijai, kiek prisimenu, vadovavo Aistė Žalevičienė (Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja – red. past.), yra ir Savivaldybės Viešųjų pirkimų tarnybos specialistai, spręsime,“ – sakė V. Damulevičius.

Gali sumažinti finansinę paramą

Viešųjų pirkimų tarnybos patarėja Aušra Pocienė „Šiaulių kraštą“ informavo, jog tarnyba savo ruožtu gali taikyti nuobaudas Savivaldybės Viešojo pirkimo komisijos nariams.

REKLAMA

Kai niekine ir negaliojančia pripažinta sutartis jau yra įvykdyta, europinę paramą administruojanti organizacija – šiuo atveju, Lietuvos verslo paramos agentūra – gali sumažinti finansinę paramą projektui įgyvendinti.

***

Menų fabriko techninio projekto autorius – UAB „Vakarinis fasadas“. Jo vadovas – architektas Darius Jakubauskas. Išrinktas ir statybos rangovas – UAB „Meba“.

Savivaldybė projekto valdymo teises yra atidavusi viešajai įstaigai „Šiaulių regiono plėtros agentūra“, ji ir rengė statybos rangovo konkursą. Techninio projekto rangovą rinko pati Savivaldybė.

REKLAMA

„Vietoj viešųjų pirkimų konkurso buvo skelbiamos derybos su viena įmone – “Vakariniu fasadu„, – “Šiaulių kraštui„ teigė Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja A. Žalevičienė. – Nes ši bendrovė, kai Savivaldybė pirko pastatą, jau buvo pradėjusi rengti techninį šio pastato projektą pagal buvusio savininko užsakymą. Logiška, kad “Vakarinis fasadas„ tęsė savo pradėtą darbą. Manėme, kad taip bus pigiau“.

Architekto D. Jakubausko teigimu, derybos buvo surengtos „skubos tvarka“, nes beveik metus prie projekto buvo dirbta buvusio pastato savininko užsakymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė, nupirkdama pastatą, perėmė ir tam tikrus įsipareigojimus“, – aiškino D. Jakubauskas.

Vedėjos A. Žalevičienės teigimu, pagal paraišką ūkio ministro įsakymu skirti pinigai iš Europos Sąjungos fondų. Bendra projekto vertė, pagal A. Žalevičienę, – 9 milijonai 930 tūkstančių litų.

Ši suma skirta ne tik pastato rekonstrukcijai, bet ir vidaus įrangai. O statybos rangai skirti, pasak A. Žalevičienės, rangovo konkursą laimėjusiai UAB „Mebai“, – 6 milijonai 971 tūkstantis litų.

Kitokias sumas, be kelių milijonų litų, minėjo „Šiaulių regiono plėtros agentūros“ direktorė Jolita Butkutė. Jos įvardyta suma – 7 milijonai 363 tūkstančiai litų. Esą „po rangos darbų pirkimo suma buvo tikslinama“: statybos darbai atpigo beveik milijonu ir dabar kainuos beveik 6 milijonus litų.

Savivaldybė taip pat turės prisidėti pinigais prie šio projekto. J. Butkutės teigimu, iš biudžeto šiam projektui teks skirti apie 360 tūkstančių litų.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų