REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011-aisiais keletas didžiausių pasaulio bendrovių perstumdės vadovų kabineto kėdes. Vienos bendrovės ieškojo naujų lyderių, kad šie jas ištrauktų iš skandalingų situacijų, o kitos tiesiog norėjo naujo žmogaus iš pašalies, rašo „Fortune“.

REKLAMA
REKLAMA

PC verslas lieka, L. Apotheker – ne

HP sprendimas vietoje Marko Hurdo pasamdyti buvusį SAP vadovą Leo Apothekerį daugeliui kėlė abejonių nuo pat pradžių. L. Apothekeris neturėjo patirties, dirbdamas su eiliniais klientais, o ne verslo įmonėmis, nors pirmieji vis dar sudaro nemenką dalį HP pajamų.

REKLAMA

Pasirodė, kad įtarimai buvo pagrįsti. Prieš baigdamas karjerą HP, L. Apothekeris pareiškė, kad nori nuo bendrovės atskirti kompiuterių verslą. Be to, prastus rezultatus rodė „TouchPad“ pardavimai. Tokie pasiūlymai ir rezultatai netenkino bendrovės valdybos, todėl ši L. Apothekerį atleido rugsėjo mėnesį, o vietoje jo pasodino valdybos narę, buvusią „eBay“ vadovę Meg Whitman.

Leo Apothekeris (nuotr. SCANPIX)Leo Apothekeris (nuotr. SCANPIX)

Avonpermainos

 

Netrukus Andrea Jung vietą „Avon“ vadovės kėdėje užims kažkas kitas. Gruodžio mėnesį bendrovė pranešė, kad atskirs vadovo ir valdybos pirmininko pareigas. Pastaraisiais metais „Avon“ teko įveikti daug kliūčių, viena iš paskutiniųjų: JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos tyrimas, gavus pareiškimų, kad bendrovė užsienyje dirba naudodama kyšius.

REKLAMA
REKLAMA

A. Jung iš bendrovės niekur nedings. Kol kas ji eina laikinosios vadovės pareigas, o bendrovei suradus jos pamainą, ji užims valdybos pirmininkės pareigas. Vadovės pareigose A. Jung išbuvo ilgiausiai iš visų moterų, vadovavusių „Fortune 500“ bendrovėms. Ji „Avon“ vadovavo daugiau nei dešimtmetį. Tačiau, panašu, kad A. Jung yra pasirengusi pripažinti, kad šiandien tiesioginių kosmetikos pardavimų pasaulis yra kitoks, nei 1999-aisiais, kada ji tapo vadove.

Andrea Jung (nuotr. SCANPIX)Andrea Jung (nuotr. SCANPIX)

Neužmerkė akių

Per dvi savaites Michaelas Woodfordas atskleidė, kad bendrovės vadovai slėpė 1,5 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Tačiau jo vadovavimas „Olympus“ ir tetruko šias dvi savaites. Pristatęs savo atradimą bendrovės valdybai, M. Woodfordas buvo iškart atleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis su tuo nesusitaikė ir „Olympus“ atsidūrė po didinamuoju stiklu: tyrimai buvo atliekami Japonijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV. Panašu, kad M. Woodfordas šią krizę išnaudojo tinkamai, net užsiminė, kad yra pasiryžęs sugrįžti į „Olympus“ vadovo postą.

Michaelas Woodfordas (nuotr. SCANPIX)Michaelas Woodfordas (nuotr. SCANPIX)

Išėjo su trenksmu

Buvusi „Yahoo“ vadovė Carol Bartz iš bendrovės pasitraukė su trenksmu. Valdybos pirmininkas Roy Bostockas nusprendė liūdnas žinias C. Bartz pranešti telefonu. Tiesa, žinant C. Bartz charakterį, turbūt buvo sunku surasti žmogų, kuris tai būtų išdrisęs tai jai pasakyti akis į akį. Vėliau buvusi „Yahoo“ vadovė žiniasklaidoje bendrovės valdybą išplūdo necenzūriniais žodžiais.

REKLAMA

Tapo aišku, kad C. Bartz „Yahoo“ nėra itin tinkama, kai apklausos parodė, jog ją palaiko tik 24 proc. darbuotojų. Šis rodiklis 2009 m. sausio mėnesį, jai tik pradėjus dirbti, siekė 90 procentų.

„Yahoo“ jau kuris laikas neranda tolimesnės plėtros krypties. Tuo tarpu konkurentai, kaip „Google“, bendrovę jau lenkia keliuose frontuose. Nuolatiniai gandai apie susidomėjusius pirkėjus nesuteikia daug vilčių, kad bendrovė iš bėdos išsikapanos pati.

Carol Bartz (nuotr. SCANPIX)Carol Bartz (nuotr. SCANPIX)

Skaitmeninio gelbėtojo paieška

Spauda vis dar ieško išganytojo, kuris parodytų kelią į skaitmeninį pasaulį. Tačiau tokį rasti labai sudėtinga. „Time Warner“ susidūrė su šia problema, kai „Time Inc.“ vadovė Anna Moore, vadovavusi bendrovei 32 metus, 2010 m. rugpjūtį paliko savo postą. Šiuo metu „Time Inc.“ priklauso apie 115 leidinių.

REKLAMA

Buvęs „Meredith Corp“ prezidentas Jackas Griffinas pasirodė tinkamas užimti tuščią kėdę. „Aš jau kurį laiką tikiu, kad Jackas yra tinkamas žmogus užimti vadovo kėdę ir esu itin patenkinta, kad jis ves šią bendrovę į ateitį“, – teigė A. Moore.

Tačiau praėjusios šešiems mėnesiams „Time Warner“ vadovas Jeffas Bewkes aiškiai parodė, kad nesutinka su A. Moore. Vasario mėnesio elektroniniame laiške bendrovės personalui jis teigė, kad J. Griffino vadovavimo stilius netinka „Time Inc.“ ir „Time Warner“.

Lapkričio mėnesį J. Bewkesas pranešė, kad nuo sausio mėnesio J. Griffino vietą užims „Digitas“ vadovė Laura Lang.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krenta ir įtakingiausi

Anksčiau buvusi įtakingiausia Volstrito moteris Sallie Krawcheck gali pasigirti keletu aukštų postų savo karjeroje. Kurį laiką ji ėjo „Citi“ finansų vadovo pareigas, tačiau pasitraukė po nesutarimų su banko vadovu Vikramu Pandi.

Praėjusiais metais ji tapo „Bank of America Global Wealth and Investment Management“ prezidente. Tačiau šių metų rugsėjo mėnesį „Bank of America“ vadovas Brianas Moynihanas pasiūlė jai žemesnes pareigas, su kuriomis S. Krawcheck nesutiko. Ji verčiau pasitraukė iš bendrovės. Pasak B. Moynihanas, S. Krawcheck tapo bendrovės hierarchijos lygių mažinimo auka.

Kol kas neaišku, kur ji bandys darbintis, tačiau „Fortune“ mano, kad S. Krawcheck vėl pakils iki aukščiausio posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų