REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą visos registruotos partijos tuo pačiu metu privalės įrodyti, kad turi daugiau nei tūkstantį narių. Neįrodžiusioms gresia likvidavimas. Šiuo metu Lietuvoje įregistruota net 40 partijų, tačiau LTV naujienų tarnybos kalbinti politologai prognozuoja, kad į būsimąjį Seimą pateks mažiau politinių jėgų, nei yra dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek daug Lietuvoje politinių partijų žmonės pamato tik kai ateina rinkimai. Šiuo metu mūsų šalyje jų įregistruota net 40. Pirmą kartą visos jos vienu metu, nuo sausio iki kovo pirmosios privalės įrodyti, kad turi mažiausiai tūkstantį narių – pateikti teisingumo ministerijai partijos narių sąrašus, kurie bus išsamiai patikrinti.

REKLAMA

Neįrodžiusios, kad turi tūkstantį narių neteks teisės dalyvauti rinkimuose ir negalės pretenduoti į valstybės finansinę paramą.

„Manau, kad kovo 1 dieną turėsime konstatuoti, kad ne visos iš 40 politinių partijų gali dalyvauti rinkimuose. Beje, mes Seimui esame pateikę įstatymų pataisas, kuriose siūlome numatyti, kad tuomet jeigu politinės partijos 2 metus nepateiktų sąrašų, arba sąrašai būtų nepakankamai pagal savo skaičių, tokia partija būtų automatiškai išregistruojama“, – sako teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Seime yra atstovaujamos, tai yra gavo daugiau kaip penkis procentus rinkėjų balsų, septynios partijos – maždaug kas šešta iš registruotų. Kai kurie politologai prognozuoja, kad rudenį, po rinkimų naujajame Seime bus dar mažiau partijų nei dabar, bet ne dėl išgrynintų partijų sąrašų.

„Gali išnykti tos politinės jėgos, kurios dabar yra Seime. Aš kalbu apie liberalus, nes ir viena ir kita liberalų partija, liberlacentristai ir liberalų sąjūdis nesurenka, yra ant ribos, nesurenka tų 5 procentų reikiamų balsų skaičiaus. Todėl mes turėtumėm tikėtis ne naujos politinės jėgos atsiradimo, o senų politinių jėgų suartėjimo, o galbūt ir susiliejimo“, – prognozuoja politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologo teigimu, daug šansų seimo rinkimuose neturi nei nauja Artūro Zuoko partija, nei dar net neįsteigta Kristinos Brazauskienės politinė jėga.

Teisingumo viceministras teigia, kad nauja partijų narių patikrinimo tvarka naudinga ir dėl to, kad ateityje kiekvienas žmogus teisingumo ministerijos puslapyje galės pasitikrinti, ar kokia nors politinė jėga nėra įtraukusi jo į savo sąrašus be jo žinios. Iki šiol partijos narių sąrašus privalėjo pateikti tik jei dalyvaudavo rinkimuose ir jie būdavo tikrinami neišsamiai.

Reda GOLYTĖ, Kristina JACKŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų