REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinis jaunimo teatras kviečia į naują aktorės ir režisierės Birutės Mar spektaklį „Jis ir ji“. Rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos meilės ir gyvenimo istoriją atspindinčio kamerinio spektaklio premjera vyks sekmadienį Jaunimo teatro „Salėje 99“.

REKLAMA
REKLAMA

Birutė Mar - unikali menininkė, viena žymiausių monospektaklių kūrėja Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, kiekvienais metais dalyvaujanti įvairiuose pasaulio festivaliuose. Prieš keletą metų pasirodęs jos spektaklis „Poetė“ kalbėjo apie rašytojos Salomėjos Neries asmenybę ir kūrybą.

REKLAMA

Šįkart Birutė Mar gilinasi į rašytojo J. Biliūno ir jo žmonos Julijos Janulaitytės-Biliūnienės meilės ir nerimastingo gyvenimo istoriją, kuri atsiskleidė jautriuose susirašinėjimo laiškuose.

J. Biliūnas (1879-1907) - vienas žymiausių XX a. pradžios lietuvių rašytojų, lyrinės lietuvių prozos pradininkas, publicistas. Garsiausi rašytojo kūriniai - apsakymai „Brisiaus galas“, „Kliudžiau“, „Laimės žiburys“, „Ubagas“ ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusio amžiaus pradžioje pašalintas iš Tartu universiteto už dalyvavimą anticarinėse studentų demonstracijose J. Biliūnas trumpai gyveno Šiauliuose, 1902 m. persikėlė į Panevėžį, kur dantų gydytoja dirbo būsimoji žmona J. Janulaitytė (1880-1978). Jaunas susirgęs džiova vykdavo gydytis į Zakopanės (Lenkija) kalnų kurortą, čia 1907 metų gruodį mirė ant žmonos rankų, buvo palaidotas Zakopanės kapinėse. 1953 m. Antano Vienuolio rūpesčiu J. Biliūno palaikai perkelti į Lietuvą ir palaidoti Liudiškių piliakalnyje netoli Anykščių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Režisierę ir aktorę Birutę Mar sukurti spektaklį inspiravo J. Biliūno ir jo žmonos prisiminimai, jų atvirlaiškiai, siųsti vienas kitam iš Charkovo, Anykščių, Leipcigo, Berlyno, Ciuricho, Zakoponės - vietų, kuriose dėl ligos ar mokslų lankydavosi rašytojas ir jo mylimoji.

„Bene prieš dešimtmetį perskaičiau J.Biliūno ir jo mylimosios Julijos atvirlaiškius, kurie sujaudino savo tyrumu, nuoširdumu, taip trumpai tetrukusios meilės virpėjimu, - sako Birutė Mar. - Išties ši istorija - lietuviška Romeo ir Džuljetos istorija, kurią norėjosi prikelti į sceną - rekonstruoti lyg išlikusią seną fotografiją, kurioje prie stalelio rymo susimąstę Jonas ir Julija... Norėjosi sugrąžinti tuos subtilius virpesius, atsklindančius iš J. Biliūno kūrybos, Jono ir Julijos meilės laiškų“.

Spektaklyje J. Biliūno vaidmenį kuria Jaunimo teatro aktorius Aleksas Kazanavičius, rašytojo žmonos - Birutė Mar. Dailininkė - Indrė Pačėsaitė. Dalyvauja smuikininkas Sigitas Rubis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų