REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet Lietuvos kaimo kraštovaizdis keisis – startuoja seniai laukta stogų atnaujinimo programa. Asbestinį stogą sumanęs pakeisti sodietis gali tikėtis išlaidų kompensacijos. Bet 60 milijonų litų kapšas atsiriš ne visiems ir ne visur.

REKLAMA
REKLAMA

Politikai stogus pamiršo

Dauguma šalies savivaldybių jau patvirtino programas, kuriose numatyta galimybė iš ES finansuojamų programų lėšų skirti finansavimą asbestinių stogų dangai keisti.

REKLAMA

Joniškio rajono savivaldybės politikai ir valdininkai apie programą buvo pamiršę.

„Žinau tik, kad seniūnai rinko duomenis inventorizuoti pastatus su šiferio stogo danga. Tarybos sprendimo dar nėra, – „Šiaulių kraštui“ prisipažino Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis. Jis viešai išplatintame Žemės ūkio ministerijos pranešime raginamas nenuskriausti rajono gyventojų ir nepalikti jų be paramos.

Joniškio mero pavaduotojas Gintaras Gadliauskas tikino, kad programą patvirtinti pamiršo anos kadencijos Taryba, todėl dabar teks ją tvirtinti šio mėnesio posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Nepatvirtinus programos, savivaldybės teritorijos gyventojai negali joje dalyvauti ir gauti ES paramą, kuri vieno stogo keitimui gali siekti 10 tūkstančių litų.

Dangas skaičiavo, prašymus priims

Kaimiškų teritorijų gyventojai dėl paramos stogams atnaujinti į teritorinius Nacionalinės mokėjimo agentūros skyrius kviečiami kreiptis jau nuo sausio 16-osios. Paraiškas dalyvauti programoje numatoma priimti iki kovo 30-osios. Dėl politikų vangumo, joniškiečiams paramos prašymo laikas sutrumpėja beveik dvigubai.

Joniškio rajone yra inventorizuoti 3389 gyvenamieji namai, dengti kenksminga sveikatai asbesto danga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek gyvenamųjų namų su šiferio stogais yra nežino tik Pakruojo rajono valdininkai, nes jų dar nesuskaičiavo.

Pagal vieningą šalyje kenksmingos dangos svorio skaičiavimo formulę ir atliktą tokių pastatų inventorizaciją, pakruojiškių gyvenamuosius namus dengia daugiau kaip 579 tūkstančiai tonų šiferio lakštų.

Skylėtas stogas pirmenybės nesuteiks

Šiaulių rajono savivaldybės Turto valdymo skyriaus pastatų priežiūros poskyrio vyriausiasis specialistas Tadas Petryla teigia, kad stogų atnaujinimo programa susidomėjimo sulaukė vos tik pradėjus inventorizuoti pastatus. Gyventojai buvo kviečiami atvykti į savivaldybę ar artimiausias seniūnijas ir užpildyti inventorizacijos anketas.

REKLAMA

„Programai Lietuvoje įgyvendinti skirta 60 milijonų yra per maža suma. Yra galimybė lėšomis prie programos įgyvendinimo prisidėti ir savivaldybėms, bet šiuo taupymo laikmečiu tokių lėšų vargu ar kuri suras“, – sako vyriausiasis specialistas.

T. Petrylos nuomone, gyventojai dabar ims plūsti į savivaldybes įvairiausių dokumentų, ieškoti pagalbos paraiškoms pildyti.

Šiaulių rajono savivaldybėje asbesto gaminių turinčių pastatų inventorizacija nėra baigta. Per pastaruosius dvejus metus rajone buvo inventorizuoti šiferiu dengti 2207 gyvenamieji namai. Apskaičiuota, kad daugumos šių pastatų stogų susidėvėjimas siekia apie 85 procentus.

REKLAMA

T. Petrylos įsitikinimu, stogų nusidėvėjimas turėtų būti vienu iš prioritetų paramai gauti. Tačiau programoje numatyti prioritetai kiti: daugiavaikėms ir į kaimo mokyklas vaikus leidžiančioms šeimoms, kaime ne mažiau kaip 2 metus gyvenantiems ir kaime dirbantiems gyventojams bei iš emigracijos grįžusiems žmonėms.

Prisidėti ketina ir savivaldybė

Akmenės rajono Taryba gruodžio 28-ąją suskubo patvirtinti Savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programą. Rajono teritorijoje priskaičiuojama 687 kenksminga danga dengtų gyvenamųjų pastatų su kiemo priklausiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rajono meras Vitalijus Mitrofanovas „Šiaulių kraštui“ sakė nustebęs, kad stogų atnaujinimo programa galės pasinaudoti tik fiziniai asmenys ir tik gyvenamųjų namų stogams keisti.

„Tikimės, kad ateinantį 2013-2020 metų finansavimo etapą, kuris numatytas ir miesto gyvenamųjų pastatų, turinčių kenksmingo asbesto medžiagų, atnaujinimui, turėsime daugiau galimybių“, – tikisi V.Mitrofanovas.

„Tvirtindami 2012-ųjų metų biudžetą, ketiname numatyti lėšų prisidėti prie stogų atnaujinimo programos, – sakė meras. – Rajone turime oro teršėją “Akmenės cementą„ ir milijoną litų Aplinkos apsaugos fondo lėšų. Iš jų, manau, apie 30 tūkstančių litų galėsime prisidėti stogams keisti.“

REKLAMA

Ar gyventojai tikrai pasinaudos?

„Man kelia susirūpinimą, kaip gyventojams pavyks įvykdyti visus reikalavimus išlaidų kompensacijoms gauti“, – svarsto Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas.

Kompensuoti išlaidas stogams atnaujinti numatoma pagal sąmatą ir projekto aprašą. Naujos dangos kainai užbrėžtos lubos – 57 litai už kvadratinį stogo metrą. Be to, bus kompensuojamos senojo šiferio transportavimo išlaidos į regiono pavojingų atliekų sąvartyną. Visoms kompensuojamoms išlaidoms pagrįsti bus reikalingi jas patvirtinantys finansiniai dokumentai.

REKLAMA

„Projektinei dokumentacijai rengti, sąmatai paskaičiuoti daugumai teks samdyti specialistus. Tai kaimo žmonėms gali pasirodyti per daug kebli užduotis“, – svarstė V.Mitrofanovas.

„Jau dabar rajone trūksta stogdengių, todėl paramą gavusiam gyventojui įsipareigoti per metus pakeisti stogą yra sudėtinga“, – savo įžvalgomis dalijosi meras.

Radviliškio rajono mero pavaduotojas Kazimieras Augulis mano, kad žmonių susidomėjimas programa buvo didžiausias prieš porą metų, pradėjus pastatų, turinčių asbesto medžiagų, inventorizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ekonominė situacija nuo to laiko yra pasikeitusi, be to, kiekvienas, imdamasis stogo keitimo, pirmiausiai skaičiuos realią paramos naudą“, – pastebi K. Augulis.

Statistika

Asbesto šalinimo programą Vyriausybė patvirtino 2008 m. balandį, o naudoti asbestą ar jo turinčius gaminius šalyje yra uždrausta dar nuo 2005-ųjų.

Lietuvoje veikė du asbestcemenčio produktų fabrikai. Daugėlių statybinių medžiagų kombinatas asbestą naudojo nuo 1956 iki 1997 metų asbestcemenčio produktų gamybai. „Akmenės cementas“ asbestcemenčio vamzdžius ir šiferio lakštus gamino nuo 1963 iki 2003 metų. Nuo 1961-ųjų buvo sunaudota daugiau kaip 700 tūkstančių tonų iš Rusijos importuoto asbesto žaliavos.

REKLAMA

Higienos instituto mokslinių tyrimų duomenimis, 1992-2001 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 125 mezoteliomos (vėžinis susirgimas, kurį sukelia asbesto medžiagos) atvejai. Kasmet šalyje nustatoma apie 1500 naujų plaučių vėžio atvejų, iš jų apie 50 per metus gali būti sukelti asbesto.

Apie programą

Remiamas kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, asbestinių stogų dangos keitimas (ūkiniai pastatai nebus remiami.)

Parama teikiama tik fiziniams asmenims, kurie ne mažiau kaip penkerius metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje, kurios gyventojų skaičius neviršija 6 000 gyventojų (parama neteikiama, jeigu projekto įgyvendinimo vieta — savivaldybės centras arba sodo bendrija. Miesto gyventojams parama nebus teikiama).

REKLAMA

Nustatytos šios išlaidų kategorijos: 1) asbestinių atliekų transportavimo iki utilizavimo vietos paslaugų pirkimas; 2) statybinių (stogo keitimo) medžiagų įsigijimas (izoliacinis sluoksnis, stogo danga, kraigas, vėjalentės, karnizai— laštakiai, lietaus nuvedimo sistema, sniego užtvara).

Naujos statybos darbai nebus finansuojami

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų