REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto savivaldybėje nuo vakar valdininkai pradėjo dirbti viena valanda trumpiau. Algos mažės 14,4 procento. Per metus būtų sutaupyta 1,2 milijono litų. Savivaldybės vadovai biudžeto pinigus „taupys“ eidami nemokamų atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbs po 7 valandas

Miesto Taryboje dėl politinių intrigų taupymo programa prieš Naujuosius metus įstrigo, bet Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičiaus vakar tikino, kad „darys taupymo žingsnius“: „Kaip bebūtų, yra koalicijos politinis susitarimas.“

REKLAMA

Pagal susitarimą išlaidas Savivaldybės administracija šiais metais turi susimažinti 25 procentais.

Anot V. Damulevičiaus, dėl trumpesnių darbo valandų su valstybės tarnautojais ir darbuotojais yra pasirašyti abipusiai susitarimai. Jie galios visus metus. Nė vienas neatsisakęs taupyti.

Savivaldybė gyventojus aptarnaus kaip visada: nuo 8 valandų iki 17 valandos, o trečiadieniais Priimamasis dirbs iki 19 valandos.

Tik valdininkai slenkančiu grafiku dirbs po 7 valandas, o per mėnesį – 3 darbo dienomis mažiau. Algos jiems mažės 14,4 procento, tad per metus būtų sutaupyta 1,2 milijono litų administracijos darbo užmokesčio fondo lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Pats direktorius ir jo pavaduotojai algas žada susimažinti eidami po 3 dienas nemokamų atostogų. „Bent jau sausį eitume, kol Taryba išspręs mūsų priemokų klausimą“, – sakė V. Damulevičiaus.

Jo žiniomis, meras ir jo pavaduotojos taip pat ketina per mėnesį eiti po 3 dienas nemokamų atostogų.

Susimažinti priemokų dar nepajėgė

Šiuo metu Savivaldybėje pati didžiausia alga yra V. Damulevičiaus – 6052 litai („popieriuje“ ir su priemoka bei priedu už stažą valstybės tarnyboje). Priemoka sudaro 40 procentų algos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktoriaus pavaduotojų vidutinė alga (neatskaičius mokesčių) 5009 litų. Direktoriui priemoką siūlyta mažinti per pusę – iki 20 procentų, direktoriaus pavaduotojams nuo 25 procentų iki 5 procentų. Bet klausimas atidėtas, Taryba prie jo turėtų grįžti sausį.

Savivaldybės įstaigų vadovai, anot V.Damulevičiaus, patys spręs, kaip taikyti „žiaurias priemones“.

Pusšimčiui – algos iš valstybės

Kol kas darbo diena netrumpinama tik darbuotojams, kurie Savivaldybėje atlieka valstybės deleguotas funkcijas. Jiems algos mokamos iš valstybės dotacijos lėšų.

REKLAMA

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą šiemet valstybės deleguotoms funkcijoms vykdyti nebegali būti skiriama Savivaldybės lėšų. Praėjusiais metais tam buvo pridurta 340 tūkstančių litų.

Savivaldybėje valstybės deleguotas funkcijas vykdo 54 darbuotojai, dar per 40 atlieka mišrias funkcijas.

Daugiausia vykdančių valstybės funkcijas darbuotojų yra Socialinės paramos, Civilinės metrikacijos, Vaikų teisių apsaugos skyriuose, archyve. Socialinės paramos skyriuje, pavyzdžiui, tik skyriaus vedėjai ir pavaduotojai algos mokamos iš Savivaldybės biudžeto.

REKLAMA

„Kai gausime valstybės dotacijos lėšas, bus aišku, kaip elgtis“, – sakė V. Damulevičius.

Atleidinės darbuotojus

Neatsisakoma nuostatos mažinti Savivaldybės darbuotojų skaičių 36 – nuo 276 iki 240. Nors Taryboje tam nebuvo pritarta, direktoriui įstatymai nedraudžia etatų mažinti savo iniciatyva.

17 darbuotojų (14 valytojų ir 3 sargai) jau yra įspėti apie atleidimą. Planuojama atleisti dar apie 15 tarnautojų. 5 etatai šiuo metu dar yra laisvi. V. Damulevičius neslepia, jog pirmiausia pensininkams bus siūloma išeiti į pensiją. Tokių tarnautojų Savivaldybėje yra per dešimt. Tarp jų yra ir skyrių vedėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikai, priešinęsi etatų mažinimui, priekaištavo, kad Savivaldybėje atleidžiami tik sargai. Bet direktorius atsikerta: „Jeigu norime atleisti aukščiausios kategorijos specialistus, tai valstybę vėl valdys sargai ir valytojos“.

V. Damulevičiaus teigimu, jeigu valytojoms būtų striuka, nebūtų atsisakiusios jo pagalbos:„ Siūliausi tarpininkauti, kad būtų įdarbintos privačioje valymo firmoje, bet nė viena nepanoro“.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų