REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 m. investuotojams netrūko įdomių, džiaugsmingų ir skausmingų įvykių Lietuvos vertybinių popierių rinkoje. Pirmąją metų pusę rinkoje vyravo teigiamos naujienos, kurias vainikavo pranešimas apie „Sanito“ akcininkų  pasikeitimą. Deja, metų pabaiga susiklostė daug prasčiau – banko „Snoras“ nacionalizavimas sudavė dar vieną skaudų smūgį Lietuvos kapitalo rinkai. Džiugiai nuteikia tai, kad smulkieji akcininkai rodo vis didesnį vieningumą ir sugeba neleisti stambiesiems nepaisyti jų interesų, bet didžiulis naujienų srautas teigiamai nepaveikė akcijų apyvartų NASDAQ OMX biržoje – jos buvo 20 proc. mažesnės nei praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame dešimt, AB banko „Finasta“ nuomone, svarbiausius įvykių nominacijų Lietuvos vertybinių popierių rinkoje.

REKLAMA

I. Metų dovana

1. „Valeant Pharmaceuticals International“ oficialus pasiūlymas supirkti likusias „Sanito“ akcijas.

2. „Rokiškio sūrio“ tantjemos valdybos nariams.

3. „Stumbro“ dividendai.

„Valeant Pharmaceuticals International“ paskelbtas privalomas oficialus pasiūlymas dėl likusių 7,98 proc. „Sanito“ akcijų, kurių vertė sudarė 86,2 mln. litų, sulaukė didelio smulkiųjų akcininkų susidomėjimo (per oficialųjį pasiūlymą parduota 6,33 proc. visų „Sanito“ akcijų už 68,4 mln. litų). Pasiūlyta kaina sudarė 10,06 euro už vieną akciją arba 83 proc. daugiau, nei siekė rinkos kaina prieš pranešimą apie „Sanito“ pardavimą.

REKLAMA
REKLAMA

II. Metų nuostoliai

1. Banko „Snoras“ bankrotas.

2. „Invaldos“ grąžintos 44 mln. litų vertės „Trakcja Tiltra“ obligacijos.

3. „Lietuvos dujų“ turėtas 20 mln. litų „Snoro“ indėlio sertifikatas.

Banko „Snoras“ bankrotas tiesiogiai palietė ne tik jo kreditorius, bet ir smulkiuosius su pagrindiniais banko akcininkais nesusijusius investuotojus. Jų turimų banko akcijų vertė rinkoje prieš nacionalizavimą sudarė 22,1 mln. litų. Sunkiai tikėtina, kad šie akcininkai ką nors atgaus iš „Snoro“. Dar 25,1 mln. litų smulkiųjų akcininkų lėšų, surinktų platinant naujas akcijas, lieka užšaldytos Generalinės prokuratūros sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

III. Metų atėjimas

1. A. Žiugždos atėjimas į Šiaulių banko vadovo poziciją.

2. „Agrowill Group“ debiutas Varšuvos vertybinių popierių biržoje.

3. A. Šikštos atėjimas į „Žemaitijos pieno“ valdybą.

Buvęs Lietuvos didžiausio komercinio banko SEB vadovas A. Žiugžda kartu su nemaža buvusia komanda 2011 m. atvyko į Šiaulių banką. Akivaizdu, kad jam patikėta aiški užduotis – sparčiai didinti banko akcijų vertę. Tam naujasis vadovas ėmėsi agresyvių plėtros planų – per 11 šių metų mėnesių banko paskolų portfelis šoktelėjo 24,6 proc., o pritrauktų indėlių suma padidėjo 11,1 proc. Tačiau „Snoro“ bankrotas sukėlė gyventojų nepasitikėjimą lietuviško kapitalo bankais, tad šio banko bent jau artimiausių metų plėtros planus teks pakoreguoti.

REKLAMA

IV. Metų atsisveikinimas

1. „Snoras“

2. „Stumbras“

3. „Lietuvos elektrinė“

„Snoro“ akcijų perėmimas valstybės žinion iškart atėmė visų „Snoro“ akcininkų nuosavybės teisę į šias akcijas. Tai, kad „Snorui“ vėliau iškelta bankroto byla, paliko akcininkus paskutinius kreditorių eilėje. „Snoro“ akcijos iš biržos sąrašų bus išbrauktos paskutinę šių metų dieną, tad biržoje liks tik du bankai (Šiaulių ir Ūkio), kurių akcijos yra kotiruojamos.

V. Metų sandoris

1. „Invaldos“ turimų „Sanito“ akcijų pardavimas „Valeant Pharmaceuticals International“.

REKLAMA

2. Rusų bendrovės „Polair“ kontrolinio „Snaigės“ akcijų paketo įsigijimas.

3. „Invaldos“ atėjimas į „Litagros“ akcininkų gretas.

„Sanito“ akcijų pardavimo sandoris yra didžiausias 2011 metais Lietuvoje. „Sanito“ verslas pirkėjų buvo įvertintas daugiau nei 360 mln. eurų. Pastarasis didesnis nei šis sandoris buvo sudarytas tik 2007 m., kai „Mid Europa Partners“ įsigijo telekomunikacijų bendrovę „Bitė“. Realu, kad panašaus sandorio gali tekti laukti vėl kelerius metus. Beje, pirkėjas jau yra privalomojo „Sanito“ akcijų išpirkimo procedūros tiesiojoje, tad šių metų pradžioje bendrovės akcijų nebeliks NASDAQ OMX biržos sąrašuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VI. Neįvykęs metų sandoris

1. „ICOR“ turimų „City Service“ akcijų pardavimas.

2. „TeliaSonera“ sugrįžimas su nauju pasiūlymu likusiems „TEO LT“ akcininkams.

3. „Žemaitijos pienas“ akcininkų pasikeitimas.

Apie „ICOR“ planus parduoti turimą 63,9 proc. „City Service“ akcijų paketą viešai pranešta dar 2011 m. gegužę. Deja, nuo pavasario sąlygos kapitalo ir finansų rinkose pasikeitė, valdžios atstovų spaudimas „ICOR“ grupei sustiprėjo, tad surasti pirkėją už palankią pardavėjui kainą pasidarė dar sunkiau. Bendrovę spaudžia ir naujosios Šilumos ūkio įstatymo pataisos, duodančios terminą iki 2012 m. I pusm. pabaigos iš

„ICOR“ grupės ištraukti visą „City Service“ arba tik jo veiklą Lietuvoje. Tai, kad pirkėjų ir pardavėjų interesai nesutampa, atskleidžia ir neseniai paskelbti planai, kad bus keičiama „City Service“ struktūra. Verslus Baltijos ir NVS šalyse bus bandoma parduoti atskirai, o tai žada vis mažiau galimybių smulkiesiems uždirbti.

REKLAMA

VII. Metų finansiniai rezultatai

1. „Apranga“

2. „Invalda“

3. „Grigiškės“

„Apranga“ pradėjo stipriai gerinti savo finansinius rezultatus dar 2010 m. II pusm., o 2011 metais nebuvo nei vieno ketvirčio, kai bendrovė nebūtų džiuginusi investuotojų. Akivaizdu, kad bendrovė, turėdama akcininkų palaikymą bei stiprią vadovybę, geriausiai ištvėrė sunkmetį iš mažmeninės prekybos rūbais atstovų, todėl startavo geriausiose pozicijose. Sumažintos veiklos sąnaudos, optimizuotas atsargų valdymas ir padidėjęs vartotojų optimizmas leido jai per 2011 m. 9 mėnesius uždirbti 14,8 mln. litų grynojo pelno arba 146 proc. daugiau nei prieš metus. Panašu, kad 2011 m. grynojo pelno rezultatai bus tik vos šiek tiek prastesni nei rekordiniais 2007 m.

REKLAMA

VIII. Metų nusivylimas

1. LESTO

2. „Lietuvos jūrų laivininkystė“

3. „Linas Agro Group“

Rytų skirstomųjų tinklų ir VST susijungimas į naują bendrovę LESTO, kuri biržoje pasirodė sausio mėnesį, žadėjo didelę intrigą ir galimybę, kad akcijos bus paklausios tarp investuotojų. Deja, susidomėjimas truko tik porą savaičių, kai bendrovės akcijos pabrango nuo 0,9 iki 1,2 euro ir LESTO tapo didžiausios kapitalizacijos bendrove NASDAQ OMX biržoje. Šių metų pabaigoje akcijos kaina tesiekė 0,55 euro. Nutilo kalbos dėl galimo valstybės turimo LESTO akcijų paketo pardavimo biržoje, dividendų mokėjimo politika lieka neaiški, o bendrovės veiklos reguliavimas nepalankus akcininkus džiuginančiam pelnui uždirbti. Tiesa, norisi tikėti, kad ateinančiais metais bus sulaukta bent minimalių teigiamų pokyčių, galinčių paskatinti investuotojus sugrįžti į šią poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

IX. Metų byla

1. Dėl teisingos „Lifosos“ akcijų išpirkimo kainos nustatymo.

2. Dėl teisingos „Lietuvos elektrinės“ akcijų išpirkimo kainos nustatymo.

3. Dėl įmonių grupės „Alita“ nuostolių Serbijos privatizavimo agentūrai atlyginimo.

2011 metų pabaigoje taikos sutartimi tarp smulkiųjų investuotojų ir „Eurochem“ baigėsi teisiniai ginčai dėl teisingos „Lifosos“ akcijų išpirkimo kainos. Sutarta, kad likusios akcijos turi būti išpirktos už vieną mokant 53,85 lito, o tai yra 6,85 lito daugiau nei dar praėjusių metų pabaigoje siūlė „Eurochem“. Tokia smulkiųjų akcininkų pergalė atskleidė, kad investuotojams būtina derinti savo veiksmus, siekiant palankesnių sprendimų ir neleidžiant tyčiotis iš Lietuvos kapitalo rinkos.

REKLAMA

X. Metų akcijos kainos palaikymas

1. „Pieno žvaigždės“

2. „Apranga“

3. „Rokiškio sūris“

„Pieno žvaigždžių“ akcijos kainos pokytis (+14 proc.) šiais metais buvo trečias iš NASDAQ OMX Vilniaus biržoje kotiruojamų akcijų ir nusileido dėl suprantamų priežasčių tik „Sanito“ (+64 proc.) ir „Snaigės“ (+96 proc.) akcijų grąžai. Praėjusiais metais teigiamą įtaką kainai turėjo ne tik geresni nei 2010 metų finansiniai rezultatai, tačiau ir stabilus akcijos kainos palaikymas bendrovei vykdant savų akcijų supirkimus ir

pagrindiniams akcininkams perkant akcijas. Tokie veiksmai dažniausiai sulaukia teigiamo investuotojų požiūrio į bendrovę, nes parodomas įmonės akcininkų pasitikėjimas bendrovės ateitimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų