REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 10 metų, 2002-aisais, dvylikoje Europos Sąjungos šalių pasirodė grynieji pinigai – eurai, pakeitę valstybių nacionalines valiutas. Euro įvedimas tapo didžiausia valiutos reforma pasaulio istorijoje. Euras išsikovojo vietą tarp stipriausių valiutų pasaulyje, bet dabar, kai euro zona krečiama krizės, pasigirsta abejonių dėl jo ateities, praneša Lietuvos radijas. Prieš 10 metų Europos parduotuves, bankus ir bankomatus pasiekė 6 milijardai euro kupiūrų ir 40 milijardų euro monetų. Ant euro monetų kiekviena valstybė iškalė savo šalies nacionalinį simbolį. Atsargiausiai euro įvedimą vertino didžiųjų valstybių gyventojai – tokių, kaip Vokietijos ar Prancūzijos, nes jų valiuta buvo stipri ir gerai žinoma tarptautinėje rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau greitai euras tapo antrąją valiuta pasaulyje po Amerikos dolerio. Pasak ekonomisto Gitano Nausėdos, nors euro zona jau kelerius metus sprendžia finansų krizę, euras savo reikšmės nepraranda.

REKLAMA

„Nebūtų galima vienareikšmiškai teigti, kad euras šiuo metu yra silpnas ar stiprus. Jis vis dar išsaugo savo kaip pasaulinės reikšmės valiutos statusą, ir jei neįvyks kažkokių sprogimų euro zonoje, manau, jis tą statusą išlaikys ir artimiausius metus“, – sako G. Nausėda.

Dabar euras yra pagrindinė valiuta 17-oje Europos Sąjungos valstybių. Lietuva į euro zoną planuoja įstoti 2014-taisiais.

Indrė Anskaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų