REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterų draugystės ypatumai

Kas labiau sustiprina moterų draugystę – abipusis pasitikėjimas, bendrai puoselėjami keršto planai ar simbiozė, kai draugiškus santykius palaikyti naudinga abiem?

REKLAMA
REKLAMA

Kartais sakoma, kad draugystės tarp dviejų moterų būti tiesiog negali. Kodėl? Nes jos nuolat konkuruoja, liežuvauja, varžosi tarpusavyje ir stengiasi palaikyti „šaltąjį karą“, net jei veiduose šviečia iš pažiūros nuoširdi šypsena.

REKLAMA

Tai klasikinis požiūris, kurio laikosi ne tik dauguma vyrų, bet ir kai kurios moterys. Vis dėlto moterų draugystė – ne pramanai, o faktas. Geriausios draugės nuolat reikia ne tik pilkoms pelytėms, kurias tenka drąsinti prieš kiekvieną atsakingesnį žingsnį, bet ir nuožmioms fatališkoms moterims. Pavyzdžiui, net garsioji Angelina Jolie visai neseniai duodama interviu apgailestavo, kad iki šiol neturi geriausios draugės. Taigi visais išgyvenimais turi dalytis tik su savo gyvenimo vyru, Bradu Pittu.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad dažniausiai moterys draugauja arba susitelkusios prieš ką nors, arba matydamos realią draugystės atnešamą naudą. Kad ir kas nutiktų, jos visada pasirengusios įsmeigti bičiulei  peilį į nugarą. Laimei, tik perkeltine prasme.

Be abejo, tokių simbiozės pavyzdžių gyvenime – apstu. Vis dėlto egzistuoja ir tikra, nuoširdi moteriška draugystė, panaši į tylią užuovėją, kur galima pasislėpti net tada, kai atrodo, kad visas pasaulis prieš jus susivienijo. Kur visada sulauksite supratimo, laiku ištiestos pagalbos rankos. Moterų draugystė gali prasidėti net nuo penkių minučių pokalbio ir tęstis metų metus. Tačiau ji neišvengiamai turi ir savų ypatumų, skiriančių nuo kitų draugiškų santykių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia sąlyga – visiškas pasitikėjimas

Kad ir kas būtų kalbama apie moterų draugystę, jos nauda psichinei ir fizinei sveikatai įrodyta daugybe mokslinių tyrimų. Jei moterį ištinka neganda, iškyla didelių sunkumų ar tiesiog užplūsta bloga nuotaika, ji skambina paplepėti su drauge. Šnekučiuotis galima apie viską. Tokiuose pokalbiuose prie kavos puodelio, vyno taurės ar stumdant parke vaikų vežimėlius moterys viena su kita pasidalija rūpesčiais, nerimu, baimėmis. Taip jos atsikrato įtampos, pajunta bičiulės paramą, neretai randa sprendimą, kurio prieš tai nė neįsivaizdavo. Kaip tik dėl atvirumo moterys mažiau kenčia nuo streso, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

REKLAMA

Vyrai labiau linkę problemas slėpti nuo aplinkinių, jie nesidalija išgyvenimais, kaip sunku priimti nemalonų sprendimą, vengia draugams išsakyti abejones. Taip demonstruoja tvirtumą, tačiau viduje išgyvena didelę sumaištį. Visi neišsakyti išgyvenimai neigiamai veikia sveikatą, taigi stiprioji lytis iš moterų tikrai galėtų pasimokyti atvirumo ir mokėjimo kalbėtis.

Draugės nebijo atsiverti viena kitai, nes pasitiki: geriausia draugė paprastai pirmoji sužino ir geras, ir blogas naujienas. Ne tik bičiulės, bet ir šeimos ar net darbo paslaptis. Taip suartindamos savo ir draugės gyvenimus moterys sukuria savotišką vienovę, kur viskuo galima dalytis ir nebelieka nei noro regzti keršto planus viena kitai, nei vietos mintims apie tai.

REKLAMA

Kas nesustiprins moteriškos draugystės?

Deja, gyvename ne idealiame pasaulyje. Kartkartėmis net draugystė pasirodo esanti netikra. Moteriškos draugystės iliuzija dažniausiai atsiranda iš neteisingos motyvacijos.

Viena neteisingų priežasčių draugystei – nauda. Net jei ji – abipusė. Pavyzdžiui, viena draugių – kuklesnė ir tylesnė, bet atsidūrusi greta ryškios, charizmatiškos, populiarios bičiulės tampa pastebimesnė, susiranda daugiau draugų, lepinasi draugės šlovės spinduliuose. Kodėl ryškioji su ja draugauja? Dauguma ekscentriškų, iš minios išsiskiriančių asmenybių mėgsta turėti prie savęs „foną“ – bičiulę, kuri visada būtų greta, bet netiktų į konkurentes ir neužgožtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena priežastis, kodėl dvi moterys negali būti tikros draugės, nors tokias primena – draugystė, kurią paskatino būtinybė susivienyti ir kovoti su kuo nors. Pavyzdžiui, su konkurente, kuri abiem gadina nervus meilės fronte. Arba su niekam tikusiu vyru. Tai klasikinis variantas, kai draugystė grindžiama susivienijimu prieš ką nors. Deja, ji kaip tik baigiasi tada, kai bičiulės pasiekia užsibrėžtą tikslą – atkeršija kam nors, arba suvokia, kad nieko nepeš.

Galiausiai dar vienas „draugystės“ variantas – bičiulystė su priešu. Ne tik melodramose stengiamasi priešus laikyti arčiau savęs, kad būtų galima numatyti jų planus ir laiku užbėgti nelaimei už akių. Taigi moterys net labai linkusios bičiuliautis su konkurentėmis (tiek kalbant apie darbo, tiek apie asmeninius santykius). Tai joms padeda nuolat būti per žingsnį priekyje.

REKLAMA

Ar žinojote, kad... mokslininkai, tyrinėję moterų draugystės ypatumus, įrodė, kad realybėje vargu ar įmanoma tokia moterų draugystė, kokia vaizduojama filme „Seksas ir miestas“. Moteris gali turėti vieną arba dvi geriausias drauges. Keturios – jau kompanija, kuriai anksčiau ar vėliau lemta susiskaidyti poromis.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų