REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 metais buvo sulaikyta daugiau dramblio kaulo kontrabandos nei bet kuriais kitais metais nuo 1989-ųjų, kai buvo uždrausta juo prekiauti, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Laukinės gamtos išteklių prekybą stebinti grupė „Traffic“ informuoja, kad šiais metais sulaikyta 23 tonos dramblio kaulo kontrabandos. Tai reiškia, kad buvo užmušti mažiausiai 2 500 dramblių. Prekyba dramblio kaulu buvo uždrausta 1989 metais, siekiant apsaugoti gyvūnus nuo išnykimo.

REKLAMA

Dramblio kaulu ir toliau prekiaujama nelegaliai, nes Azijoje labai didelė šios žaliavos paklausa. Iš dramblio kaulo ten gaminami suvenyrai ir kiti dekoratyviniai daiktai. Daugiausia dramblio kaulo gabenama į Kiniją ir Tailandą.

„Traffic“ praneša, kad šiais metais buvo sulaikyta mažiausiai 13 didelių dramblio kaulo siuntų, kurių bendras svoris - daugiau nei 23 tonos. Tuo tarpu pernai buvo sulaikytos šešios didelės siuntos, t. y. mažiau nei 10 tonų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie aplinkosaugos aktyvistai teigia, kad nelegalią prekybą paskatino leidimas šalims, kuriuose dramblių populiacijos klesti, išparduoti turimą dramblio kaulą. Šios šalys - Pietų Afrikos Respublika, Botsvana, Namibija ir Zimbabvė - tai neigia ir tvirtina, kad jos nusipelnė šios lengvatos už tai, kad rūpinasi dramblių populiacijomis.

Šie metai buvo prasti ne tik drambliams. „Reuters“ praneša, kad 2011 metais brakonieriai sumedžiojo rekordiškai daug Afrikos raganosių. Pietų Afrikos Respublikoje šiemet buvo užmušti mažiausiai 443 raganosiai, pernai - 333. Raganosiai medžiojami, nes labai išaugo jų ragų kaina. Jie tapo brangesni už auksą, platiną ir net kokainą.

Taip atsitiko todėl, kad pastaraisiais metais tarp turtingų Azijos gyventojų išpopuliarėjo mokslo nepagrįsta nuomonė, kad raganosio rago vartojimas apsaugo ar net gydo nuo vėžio. Ekspertai teigia, kad dėl tokio intensyvaus brakonieriavimo tikriausiai sumažės raganosių populiacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų