REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų armija pranešė, kad kuria naujus radijo bangomis valdomus sraigtasparnio tipo orlaivius su 1,8 gigapikselių spalvota vaizdo kamera.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak JAV armijos atstovų, nauja technologija turės puikias galimybes „stebėti ir kontroliuoti veiklą ant žemės“, praneša tinklalapis „bbc.co.uk“. Pranešime taip pat priduriama, kad trys naujai sukurti nepilotuojami orlaiviai (dronai) turėtų būti pasiųsti į Afganistaną jau sekančių metų gegužę arba birželį.

REKLAMA

Pirmuosius dronus gamino „Boeing“, tačiau kitus gali gaminti ir kitos firmos.

Didelės akys

„A160 Hummingbird“ sistema gali pakilti iš vertikalios padėties, kas reiškia, kad naujiems JAV orlaiviams nėra būtina prieiga prie pakilimo takelio.

Armija taip pat užsiminė apie tai, kad turi ir keletą vizijų, kuriomis egzistuojantį droną norėtų pagerinti – jam šio bei to vis dar trūksta.

Bandomieji skrydžiai bus vykdomi 2012 metų pradžioje Arizonoje, o vėliau dronai bus išsiųsti į Artimuosius Rytus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujuosiuose orlaiviuose bus įdiegta šiemet jau išmėginta realiu laiku žemę stebinti autonominė sistema, sutrumpintai vadinama „Argus-IS“. Šis akronimas buvo pasirinktas pasiskolinant graikų mitologijos personažo šimtaakio milžino Argo vardą.

Technologija yra paremta 1,8 gigapikselių kamera – didžiausiu jutikliu, kada nors panaudotu taktinėse misijose. Lėktuve esanti kamera yra 900 kartų geresnės raiškos nei įdiegta 2 megapikselių telefonuose. Sistema gali rodyti realiu laiku vykstančius vaizdus dešimties kadrų per sekundę greičiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Armija sakė, kad sraigtasparnis gali užfiksuoti transporto priemones 20 000 pėdų aukštyje (6,1 km) ir aplink 65 kvadratines mylias (168 kvadratiniai kilometrai). Be to, operatoriai, esantys ant žemės, gali pasirinkti 65 skirtingus „langus“, kuriais gali stebėti tiek pat skirtingų ant žemės judančių objektų, net jei jie keliauja skirtingomis kryptimis.

„Jeigu vienu metu skirstosi minia žmonių, jau nebereikia tartis, kas seks važiuojantį pirmąją mašina, kas antrąja, kas trečiąja“ , – sakė programos kūrėjas Brianas Leningeris.

REKLAMA

Po to, kai metus trukusi misija Afganistane bus baigta, nepilotuojamus sraigtasparnius planuojama siūlyti gynybos įrengimus gaminančioms įmonėms, kad būtų pagaminti antros kartos vertikalaus pakilimo dronai.

Naktiniai jutikliai

JAV Gynybos pažangių projektų agentūra (angl. trumpinys DARPA) pranešė, kad dirba su gynybos rangovu „BAE Systems“ tam, kad parengtų modernesnę „Arghus –IS“ sistemą, kuri galėtų objektus fiksuoti ir naktį.

Pranešama, kad patobulinta sistemos versija gebėtų sekti dvigubai daugiau – 130 „langų“ – vienu metu. Skrydis, kuriame turėtų būti išmėginta patobulinta sistema, yra numatytas 2012 metų birželio mėnesį.

Tačiau naujoji sistema susilaukia ir nemažai kritikos: dėl dronų klaidų šių metų lapkritį Afganistano pasienyje buvo nužudyti 24 Pakistano kariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų