REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 metais įsigalioja Piniginės socialinės paramos neapsiturintiems gyventojams įstatymas, nustatysiantis griežtesnę socialinės paramos skyrimo tvarką ir aktyvesnį savivaldybių vaidmenį pašalpų skirstymo procese, turėtų paskatinti žmones ieškotis darbo ir dirbti, o ne gyventi iš pašalpų, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį žurnalistams ministras pristatė socialinės srities naujoves, užtikrinsiančias efektyvesnį socialinės paramos skyrimą. Šio tikslo bus siekiama griežčiau apibrėžiant paramos teikimo sąlygas ir suteikiant daugiau galių savivaldybėms. Įgyvendinant šį sprendimą nuo sausio 1 d. penkiose iš jų (Akmenės, Panevėžio Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse) paramos skyrimas bus vykdomas ir kaip atskira savivaldybių funkcija. D. Jankausko teigimu, vietos valdžia, geriausiai žinodama gyventojų socialinę padėtį, sugebės geriausiai nustatyti, kam parama yra būtina, o kas ja tik piktnaudžiauja.

REKLAMA

„Įstatymas atveria naujas galimybes savivaldybėms kartu su vietos bendruomenėmis, dalyvaujant valstybės institucijoms, tokioms kaip Valstybine darbo inspekcija, Darbo birža, skirstyti ir planuoti paramą taip, kad ją tikrai gautų tie žmonės, kuriems ji tikrai reikalinga, tuo pat metu mažinant piktnaudžiavimus, kai neoficialias pajamas turintis žmogus deklaruoja neturintis pajamų ir ramia sąžine ima piniginę paramą“, – kalbėjo socialinės apsaugo ir darbo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su aktyvesniu savivaldybių vaidmeniu socialinės paramos srityje planuojama proporcingai mažinti socialinę pašalpą darbingo amžiaus darbingiems, bet nedirbantiems žmonėms. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuomone, toks sprendimas turėtų paskatinti žmones aktyviau ieškotis darbo, o ne pasitenkinti ilgalaike socialine parama.

Taip pat nuo ateinančių metų bus keičiama socialinės paramos darbo biržoje neregistruotiems bedarbiams skyrimo tvarka panaikinant privalomą pusės metų registracijos darbo biržoje laikotarpį, jeigu siekiama gauti socialines išmokas. Kartu su šiais pakeitimais naujajame Piniginės socialinės paramos neapsiturintiems gyventojams įstatyme numatyta, kad socialinė parama galės būti skiriama taip pat ir būstą nuomojantiems nepasiturintiems gyventojams, kurie iki šiol tokia lengvata negalėdavo pasinaudoti.

„Jaunos šeimos, kurios nuomojasi gyvenamąjį būstą pagal dabar galiojančias įstatymo nuostatas, negali tikėtis kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį. Pagal naują įstatymo redakciją, jeigu yra oficialiai sudaryta būsto nuomos sutartis ir atitinkamos, tokia kompensacija galės būti skiriama“, – kalbėjo D. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų