REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 31 d. 18 val. pirmą kartą lietuvišką TV laidą bus galima žiūrėti didelės raiškos (HD) formatu, pranešė AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras)

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinį šių metų vakarą LNK televizija pažangiomis technologijomis tiesiogiai transliuos šokių projekto „Kviečiu šokti“ finalą, o šios programos siuntimą HD formatu užtikrins Telecentras, sakoma pranešime. Lietuviškos TV programos HD kokybę bus galima išbandyti visoje šalyje, tačiau, pasak Telecentro atstovų, gyventojams reikėtų atkreipti dėmesį į tam tikrus techninius HD TV programos priėmimo aspektus.

REKLAMA

„Gruodžio 31-ąją LNK programa „Kviečiu šokti“ HD formatu bus siunčiama Telecentro pirmuoju skaitmeninės antžeminės televizijos tinklu. Programa nebus koduojama, t.y. laisvai ir nemokamai prieinama, tačiau HD formatu ją galės matyti tik tie Lietuvos gyventojai, kurie turi atitinkamą HD TV programų priėmimo įrangą“, – pasakoja Telecentro eksploatacijos direktorius Vilius Zlotkus.

Jo teigimu, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad didelės raiškos privalumus bus galima matyti tik HD televizoriuose, t.y. tokiuose, kurie yra pritaikyti rodyti HD formatu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų pasitikrinti, ar HD televizoriuje yra integruotas skaitmeninės antžeminės televizijos (DVB-T) imtuvas. Jeigu jo nėra, reikėtų įsigyti specialų, HD formatą palaikantį DVB-T priedėlį ir jį prijungti prie televizoriaus HDMI kabeliu.

Šiuo metu jau yra įjungtas laikinas lietuviškajai HD TV programai skirtas kanalas „DVB-T 1ST“, jį galima susirasti, televizoriuje arba priedėlyje atlikus naujų kanalų paiešką. „DVB-T 1ST“ yra pirmajame DVB-T skirstymo tinkle, tame pačiame, kuriuo siunčiamos ir kitos lietuviškos programos. Būtent šiuo kanalu bus siunčiama pirmoji lietuviška HD TV programa gruodžio 31 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei susiradote „DVB-T 1ST“ kanalą ir matote HD bandomąją lentelę, jūs jau esate pasiruošę išvysti pirmąją lietuvišką didelės raiškos TV programą“, – tvirtina Vilius Zlotkus.

Jo teigimu, Telecentrui nėra naujiena siųsti TV programas HD formatu, tačiau Lietuvos transliuotojai tokių programų iki šiol nekūrė, todėl buvo siunčiamos tik užsienietiškos.

Šiuo metu Telecentro siųstuvu nuolat siunčiamos tik koduotos užsienio HD TV programos. Prieš keletą metų LRT atliko keletą eksperimentinių nekoduotų užsienio TV programų HD transliacijų: 2008 m. Vilniuje ir jo regione HD formatu Telecentras siuntė LRT transliuojamus „Eurovizijos“ dainų konkursus, vėliau HD formatu buvo siunčiamos ir Europos futbolo čempionato bei Pekino Olimpinių žaidynių transliacijos.

„Mes labai džiaugiamės, galėdami prisidėti prie pirmosios lietuviškos HD TV programos paleidimo į eterį. Sveikiname LNK kolektyvą, pasiryžusį žengti istorinį žingsnį, ir kviečiame Lietuvos žiūrovus pasimėgauti raiškiosios televizijos vaizdais“, – sakė Vilius Zlotkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų