REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos karališkoji šeimą pirmą kartą atskleidė savo pajamas, rodančias, kad karalius Juanas Carlosas 2011-aisiais gavo 292,8 tūkst. eurų.73 metų karaliaus 140,5 tūkst. eurų siekiančią valstybinę dotaciją papildė 152,2 tūkst. eurų, skirtų su oficialių pareigų vykdymu susijusioms išlaidoms padengti, rodo ataskaitos, skelbiamos karališkosios šeimos interneto puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA

43-ejų princas Felipe, vedęs buvusią televizijos žinių pranešėją princesę Letizia, gavo perpus mažiau – 70,2 tūkst. valstybinę dotaciją ir 76,1 tūkst. eurų papildomoms išlaidoms, praneša naujienų agentūra AFP.Visų aukštų pareigūnų, taip pat ir karališkosios šeimos, algos 2010 metais sumažintos 15 proc., jos nekito ir 2011 metais, teigė rūmų pareigūnas.

REKLAMA

Palyginimui, Ispanijos buvęs premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero, postą palikęs praėjusią savaitę, per metus uždirbo 78,2 tūkst. eurų, daug mažiau nei karalius.

Neseniai Ispanijos karališkoji šeima pateko į korupcijos skandalą, kurio centre – karaliaus žentas, 43 metų buvęs rankininkas Inaki Urdangarinas.

Teisėjai aiškinasi tariamą korupciją, į kurią įsipainiojusi labdaros organizacija, kuriai formaliai vadovauja I. Urdangarinas, jauniausios karaliaus dukters Cristinos vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis jokių lėšų iš valstybės negauna.

Karališkieji rūmai gruodžio 12 dieną pranešė paviešinsiantys karaliaus ir jo šeimos pajamas. Nuo tos pačios dienos I. Urdangarianas nušalintas nuo oficialių pareigų.

„Pagal konstituciją karalius neturi jokių įsipareigojimų skelbti ataskaitas. Tačiau tai yra skaidrumo gestas, kurį, be jokios abejonės, paskatino spaudos, tinklaraščių ir politikų spaudimas, kurie įtarinėja jo žentą“, – teigė kelias knygas apie karališkąją šeimą parašiusi Pilar Urbano.

Ispanijos ekonomikos nuosmukis ir 21,52 proc. siekiantis nedarbas taip pat padidino spaudimą reikalauti daugiau atvirumo kalbant apie karališkosios šeimos finansus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ataskaitų, karalienė Sofia, princesė Letizia ir dvi princesės Cristina ir Elena negauna fiksuotų sumų, tačiau kompensuojamos jų su oficialių pareigų vykdymu susijusios išlaidos, kurios per 2011 metus negali viršyti 375 tūkst. eurų.

Bendras karališkosios šeimos biudžetas jau anksčiau buvo viešas.

Jis užšaldytas 2011 metais, o 2011 metais sumažintas 470 tūkst. eurų (5,2 proc.) iki 8,43 mln. eurų. Pranešta, kad karpymus pasiūlė patys karališkosios šeimos nariai.

Ispanijos karališkoji šeima nuo savo pajamų moka mokesčius.

Juanas Carlosas karaliumi paskelbtas 1975 metais, praėjus dviem dienom po diktatoriaus Francisco Franco, 1969 metais paskyrusio jį savo įpėdiniu, mirties. Jis gerbiamas už tai, kad po F. Franco mirties padėjo šalyje įvesti demokratiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų