REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma dar perkame dovanas ir neretai tikimės pradžiuginti artimąjį gerų kvepalų flakonėliu. Kur pirkti – pasirinkimas platus: firminės parduotuvės, internetas, į kontoras dar vis apsilankantys platintojai. Nuo to, kur perkame ir ką, priklauso ne tik galbūt viską lemianti kaina, bet ir kvepalų kokybė. O jau nuo jos gali nukentėti ir mūsų sveikata.

Dauguma dar perkame dovanas ir neretai tikimės pradžiuginti artimąjį gerų kvepalų flakonėliu. Kur pirkti – pasirinkimas platus: firminės parduotuvės, internetas, į kontoras dar vis apsilankantys platintojai. Nuo to, kur perkame ir ką, priklauso ne tik galbūt viską lemianti kaina, bet ir kvepalų kokybė. O jau nuo jos gali nukentėti ir mūsų sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puikiausiai žinome, kad mūsų laikais yra daug įvairios produkcijos klastočių. Parfumerija – ne išimtis. Tokių kvepalų pardavimai neša gerą pelną, nes yra gaminami iš nebrangių, tačiau deja dažniausiai žemos kokybės ingridientų, kurie neretai būna labai pavojingi sveikatai. Kad išvegtumėme klaidų pirkdami kvepalus ar tualetinį vandenį, tokią prekę reikia rinktis dėmesingai. Tai kaip gi atskirti tikrus kvepalus nuo klastotės? Balsas.lt apsilankė keliose parfumerija prekiaujančiose salonuose, pakalbino ir tvirtinančius, kad jų kvepalai tikri, laisvus prekeivius. Štai ką pavyko sužinoti.

REKLAMA

Pradedame nuo pradžių: pakuotė

Renkantis šią kvepiančią produkciją, visų pirma, turime atkreipti dėmesį į jo pakuotę. Futliaro kartonas turi būti tvirtas, kokybiškas, visi ant jo esantys užrašai – aiškiai išspausti, gerai įskaitomi, ne smulkūs, pabraukus per juos, jokių būdu ant pirštų neturi likti dėmių. Jei dėžutė dar aptraukta plėvele (kas nėra būtina), plėvelė turi būti lygi, be raukšlių, tarsi sulydyta, o ne suklijuota, tolygiai apgulanti dėžutę.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, prie kiekvienos prekės turi būti pridėta anotacija. Jei jos nėra, tai sertifikate turi būti nurodyta išsami informacija apie šios prekės kokybę. Verta žinoti, kad ant tikro sertifikato turi stovėti „gyvas“, o ne nukopijuotas antspaudas.

Skaitome užrašus ir šifruojame kodus

Brūkšninis kodas – būtinas, jo vieta – ant pakuotės dugno. Jei jis išplaukęs ir neaiškus – tai rimtas signalas, jog jūsų rankose imitacija. Jei kvepalai bus pagaminti Prancūzijoje, brūkšninis kodas prasidės skaičiais „30-37“, jei Jungtinėse Karalystėse – skaičiumi „50“, JAV ir Kanados parfumerija žymima – „00-09“, vokiški kvepalai – „400-440“, ispaniški – „84“, itališki – „80-83“. Visada vis tiek išlieka tikimybė, kad dėžutė arba įpakavimas su teisingu brūkšniniu kodu bus pagaminta kokioje nors nelegalioje spaustuvėlėje, todėl brūkšninis kodas ant pakuotės būtinai turi sutapti su kodu ant pačio kvepalų flakono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reiktų įdėmiai išstudijuoti informaciją apie gamintoją, kuri ant originalių kvepalų visada nurodoma šalia pagaminimo, galiojimo datos ir produkto sudėties. Turėtų būti parašyta ne šiaip šalis, pvz., Prancūzija, o užrašas: „Made in France“. Tikri prancūziški kvepalai niekada nesivadins parfume, o tik parfum. Ant kvepalų pakuotės būtinai turi būti parašyta, kas tai yra – parfum (kvepalai), eau de parfum (parfumuotas vanduo), eau de toilette (tualetinis vanduo) ir kt.  Ar nurodyta teisingai, galite spręsti pažiūrėję, kiek pasirinktoje prekėje yra aromatinių dalelių. Tam yra skirtos raidelių kombinacijos, kurios žymi kvepalų koncentraciją, t.y. koks procentas gryno 100% kvepiančiojo aliejaus yra ištirpintas alkoholyje, sunaudotame šiems kvepalams pagaminti. Be abejo, kuo kvepalų koncentracija aukštesnė, tuo kvepalai ilgiau skleis aromatą ir, žinoma, bus brangesni. Tai gi raidelės PP reiškia, kad tai yra stipriausios koncentracijos pure parfum, t.y., tikri kvepalai, kur aromatinių dalių koncentracija nuo 20-40 %. Raidės EDP – eau de parfum arba parfumuotas vanduo. Šiuo atveju aromatinių dalių bus mažiau – 15-25 %. EDT – eau de toilette arba tualetinis vanduo. Aromatinių dalių – 10-20 %. Vyrams skirtame EDT variante aromatinių dalių gali būti dar mažiau – 6-12 %. EDC – eau de cologne arba odekolonas. Jame aromatinių dalelių yra nuo 2 iki 5 %.

REKLAMA

Dar ant produkto turi būti nurodyta, kam jis skirtas: pour femme – skirtas moterims, pour homme – vyrams.

Buteliukas

Apžiūrime patį flakonėlį. Jis neturi laivai „makaluotis“ dėžutėje. Stiklas, iš kurio pagamintas buteliukas, turi būti skaidrus, be kokių nors nelygumų ar oro burbuliukų. Bet kokie požymiai, kad stiklas prastos kokybės sako apie tai, kad tai – klastotė. Pulverizatoriaus mechanizmas turi suveikti kaip mat, vos tik paspausite purkštuko mygtuką. Ant flakono būtinai turi būti informacija apie jo tūrį. Šalia tūrio mililitrais galima rasti ir žymą pagal amerikietišką tūrio vienetą – skysčio unciją – fl.oz. Vienas fl.oz yra lygus 30 mililitrų.

REKLAMA

O kas gi viduje...

Patys kvepalai neturi turėti jokių nuosėdų ir būti skaidrūs. Spalva dažniausiai švelni, ne intensyvi. Jei kvepalai labai ryškios spalvos, ypač jei jų gamintojas tikrai žymus, greičiausiai, matote padirbinį. Kvapas: pasikvėpinus, originalūs kvepalai turi kvepėti pakankamai ilgai. Nors daug kas priklauso nuo to, kokia juose yra kvapiųjų dalelių koncentracija, iš kokios sudėties jie pagaminti. Jei tai gėlių ar kitų augalų aromatas, kvapas laikysis trumpiau, bus lengvesnis, nei pvz., rytietiškos gamos kvepalai. Dar svarbu, kurią kūno vietą kvėpinate, o ir kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai „išsaugo“ ir skleidžia kvapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur pirkti?

Žinoma, daugiau šansų nusipirkti originalią prekę, turite gerai užsirekomendavusiose parduotuvėse. Nors šimtaprocentinės garantijos, ko gero, nėra ir čia: namuose įdėmiai apžiūrėjusi vienoje iš tokių parduotuvių pirktus kvepalus, pasigedau būtinos informacijos, o ir žodelis „parfume“ vietoje „parfum“ įtikino, kad kvepinuosi brangiai kainavusia klastote.

Ir dar, apie kvepalus internetu: kainos už juos turėtų būti tik 20-25% mažesnės nei specializuotose parduotuvėse. Daug didesnis skirtumas – daug daugiau abejonių. Nors, žinoma, renkatės Jūs!

REKLAMA

Jei jūs norite tiksliai žinoti, kokios kokybės jūsų parfumerija, tiesiog padėkite savo prekę nakčiai į šaldytuvą. Jei flakonėlio turinys susidrumstė, tai – klastotė.

Atsargiai: metanolis!

Specialisto patarimas: nepirkite net jums patikusio aromato kvepalų, jei abejojate jų kokybe, nes nežinia kur ir kaip pagaminti kvepalai dažniausiai neatitinka higieninių normų. Juose vietoje etilo spirito gali būti naudojamas gerokai pigesnis ir tik techniniams tikslams tinkantis metilo spiritas arba metanolis, kuris yra daug nuodingesnis už etilo spiritą. Net nedidelis jo kiekis, suvartojus į vidų, gali sukelti apakimą arba būti mirtinas. Nuo tokių kvepalų gali pradėti skaudėti galvą, imti pykinti, net dvejintis akyse, gali atsirasti pilvo skausmai, varginti bendras silpnumas. Taip veikia sugebantys per odą prasiskverbti metanolio garai, kurie erzina kvėpavimo takus ir akių gleivinę, pažeidžia regėjimo nervus. Be to, metanolis – labai degus, jo mišinys su oru, susidarius atitinkamoms sąlygoms (pvz., šalia yra atvira ugnis), gali labai greitai sprogti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų