REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(Papildyta 13:05 val.)

(Papildyta 13:05 val.)

REKLAMA

Palydėjo šimtai tūkstančių

Šimtai tūkstančių žmonių trečiadienį Pchenjane atidavė paskutinę pagarbą mirusiam Šiaurės Korėjos vadovui Kim Jong Ilui. Šalies valstybinė televizija rodė vaizdus, kaip, smarkiai sningant, ašaromis apsipylę gyventojai akimis lydi sostinės gatvėmis vežamą karstą su Kim Jong Ilo palaikais.

REKLAMA
REKLAMA

Ceremonijos pradžia vėlavo keturias valandas. Vietoje suplanuotos pradžios 10 valandą ryto vietos laiku, procesija pajudėjo tik 14 valandą. Tokio vėlavimo priežastis išlieka nežinoma.

REKLAMA

Gedulo ceremonijos priešakyje greta katafalko ėjo Kim Jong Ilo sūnus ir įpėdinis Kim Jong Unas. Priešais važiavo automobilis su didžiuliu Kim Jong Ilo portretu. Gatvėse, kuriomis buvo vežamas karstas, stovėjo daugybė karių.

Kim Jong Ilas laidojamas stikliniame sarkofage šalia savo tėvo.

Vadas „gyvens amžinai“

Centrinė Šiaurės Korėjos televizija nuo pat ryto rodo specialias programas, skirtas visuotiniam gedului dėl Kim Jong Ilo mirties. Kelis kartus buvo parodytas filmas „Spindinti Didžiojo Vado istorija“. Pagrindinis šalies dienraštis „Nodon Sinmun“ pirmame trečiadienio numerio puslapyje publikuoja milžinišką Kim Jong Ilo portretą. Antraštė skelbia, kad Kim Jong Ilas gyvens amžinai.

REKLAMA
REKLAMA

Televizijos ir radijo diktoriai negali nuslėpti emocijų: „Net žemė, upės, medžiai, atrodo, dreba, parodydami savo gedulą, kai garsiai verkia karininkai ir visa tauta“. Žmonės verkia ir rėkia skambias frazes: „Mielasis Karvedy, nepalikite mūsų“, „Prašau, sugrįžkite pas mus“.

Ketvirtadienio rytą centrinėje Pchenjano aikštėje turi prasidėti masinis gedulo mitingas, kuriame dalyvaus mažiausiai 100 tūkstančių žmonių. Jie turi prisiekti amžina ištikimybe Kim Jong Unui, kuris tapo tėvo įpėdiniu.

Laidotuvių organizavimo komitetas taip pat pranešė, kad Kim Jon Ilo atminimui sostinėje ir kituose Šiaurės Korėjos miestuose iššaus patrankos, signalus siųs visi lokomotyvai ir laivai, o žmonės nuleis galvas trijų minučių trukmės tylos akimirkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gedi net gyvūnai

Gedulas dėl ilgamečio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo mirties, anot valstybinės šalies žiniasklaidos, apėmė ir gyvūnus. „Didesnis už balandį“ baltas paukštis nuvalė sniegą nuo vieno Kim Jong Ilo paminklo pečių, Pchenjano radijas citavo liudininkus. Pasak partinio laikraščio „Rodong Sinmun“, mirusio lyderio gedėjo ir pelėdos.

Po Kim Jong Ilo mirties šie paukščiai gruodžio 19-ąją per atdarą langą įskrido į vienoje kasykloje specialiai įrengtą Kim Jong Ilo atminimo kambarį. Čia buvę darbininkai esą buvo sujaudinti.

REKLAMA

Šiaurės Korėjos įsitikinimu, vado mirtis nepaliko abejingos net gamtos. Kim Jong Ilo gimimo vietoje netoli Paekdu kalno staiga „su griausmu“ nuskilo ledo gabalas. O kalno viršūnėje buvo galima išvysti raudoną šviesą, praėjusią savaitę skelbė valstybinė žiniasklaida.

Bijojo, kad pritrūks elektros

Anksčiau buvo pranešta, kad Šiaurės Korėjoje didinama elektros energijos gamyba, kad jos pakaktų gedulo renginiams, susijusiems su Kim Jong Ilo laidotuvėmis.

Kaip pranešama, per penkias pastarąsias dienas elektros gamyba padidėjo 500 tūkstančių kilovatų. Anglių gavybos pramonė 60 procentų padidino žaliavų tiekimą energetikos sferai. Terminių jėgainių našumas išaugo 20 procentų.

REKLAMA

Vyriausybės atstovas žurnalistams pareiškė, kad visos KLDR energetikos objektų darbuotojai padvigubino savo pastangas, kad „paverstų šalį galinga ir klestinčia valstybe, kaip norėjo Kim Jong Ilas“.

---

1994-aisiais laidojant Kim Ir Seną, gatvėmis taip pat buvo vežamas didžiulis mirusiojo portretas ir vėliava apgaubtas karstas. Procesija sostinės gatvėmis tada truko kelias valandas.

69 metų Kim Jong Ilas, stojęs prie Šiaurės Korėjos vairo po savo tėvo Kim Ir Seno mirties 1994-aisiais, anot šalies žiniasklaidos, mirė gruodžio 17-ąją nuo širdies infarkto. Jauniausiąjį jo sūnų Kim Jong Uną valstybinė žiniasklaida jau titulavo „aukščiausiuoju partijos, valstybės ir ginkluotųjų pajėgų vadu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skaitykite:

10 faktų apie naująjį mistiškąjį Šiaurės Korėjos lyderį (foto)

Kas iš tiesų valdys Šiaurės Korėją: įtakingiausi šalies žmonės (foto)

10 keisčiausių faktų apie Kim Jong Ilą (foto)(video)

Kim Jong Ilas, jo įpėdinis ir Šiaurės Korėjos ateitis (foto)(video)

Š. Korėjoje didinama elektros gamyba, kad jos pakaktų Kim Jong Ilo laidotuvėms

Kim Jong Unas užima vieną postą po kito: jis tapo Korėjos darbo partijos vadovu

Buvusi Pietų Korėjos pirmoji dama išvyko į Šiaurę gedėti Kim Jong Ilo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų