REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios pasaulyje mobiliųjų aplikacijų platinimo bendrovės „GetJar“ įkūrėjas I. Laursas su savaitraščio „Ekonomika.lt“ skaitytojais dalijasi įžvalgomis apie pokyčius, kurių ateityje galima tikėtis skaitmeninių technologijų srityje.

REKLAMA
REKLAMA

2012 m.: „Apple“ pralaimi kovą su „Android“

Šiuo metu mobiliųjų programėlių plėtotojai orientuojasi į „Apple iOS“ operacinę sistemą (OS), kuri neabejotinai laikoma geriausia OS srityje. Vis dėlto, remiantis „Android“ sistema, kuriami išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai pagaminamų vienetų skaičiumi gerokai lenkia „Apple“ produkciją, todėl programinės įrangos kūrėjai turės persiorientuoti.

REKLAMA

2012–2013 m.: „Android“ populiarumas besivystančiose rinkose išstums tradicinius mobiliuosius telefonus

Pigiausios klasės „Android“ pagrindu veikiančių išmaniųjų telefonų kainos nukris iki 30–50 JAV dolerių (79–133 litų) už vienetą. Toks sumažėjimas leis iš visų rinkų išstumti tradicinius mobiliuosius telefonus. Pokyčiai neigiamai paveiks „Nokia“ pigiausios klasės mobiliųjų telefonų pardavimą besivystančiose rinkose. Telieka priminti, kad šis sektorius buvo paskutinis stiprus „Nokia“ bastionas, išlikęs po skaudaus pralaimėjimo išmaniųjų telefonų mūšyje.

REKLAMA
REKLAMA

2012–2013 m.: „Android“ taps uždarojo kodo sistema

Ilgą laiką „Android“ buvo plėtojama kaip atvirojo kodo sistema, tačiau artimiausiu metu ši praktika baigsis. Tiesą sakant, jau kurį laiką „Android“ sistemoje nėra nieko atvira. „Google“ kontroliuoja vartotojo sąsają, paslaugas, programinės įrangos platinimą, riboja konkuruojančių verslo modelių ir technologijų plėtrą bei apmokestina programinės įrangos kūrėjus 30 proc. mokesčiu. „Android“ tapo pernelyg populiari, kad „Google“ galėtų susilaikyti nuo šios sistemos plėtojimo kontrolės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 m.: „Android“ išsišakos

„Android“ tampa uždara sistema. Dėl šios priežasties pagrindiniai rinkos veikėjai pradės kurti savarankiškas OS atšakas. Tereikia žvilgtelėti į skaityklę „Kindle“ ir pamatysime, kad „Amazon“ jau pradėjo šį procesą, o artimiausioje ateityje išvysime dar daugiau panašių bandymų.

2012 m.: išpopuliarės sistema „Windows Phone“

„Google“ sprendimas „Android“ paversti uždarojo kodo OS ir įsigyti „Motorola“ kelia grėsmę mobiliųjų telefonų gamintojams, kurie neturi savo OS. Vienintelė išeitis – pradėti labiau remti „Windows phone“ plėtrą. Mobiliojo ryšio operatoriai taip pat suinteresuoti kelių OS konkurencija. Galų gale „Nokia“ reikšmingai kilstelės „Windows Phone“ OS naudojimo apimtį.

REKLAMA

2015–2020 m.: operatoriai atsisakys balso pokalbių ir trumpųjų žinučių paslaugų

Šiuo metu mobiliojo ryšio operatoriai išlaiko balso pokalbių ir trumpųjų žinučių paslaugų infrastruktūrą, tačiau jiems nesiseka pritraukti naujų vartotojų. Šias funkcijas puikiausiai pakeičia „Skype“, „Google Talk“ ir panašių programų teikiamos galimybės.

2012–2013 m.: išnyks mobiliųjų įrenginių gamintojų ir mobiliojo ryšio operatorių programėlių parduotuvės

Mobiliųjų telefonų gamintojams ir ryšio operatoriams trūksta patirties, išteklių, kad galėtų pasiekti kritinę klientų masę. Vadinasi, nei vieni, nei kiti nesugebės kurti konkurencingų paslaugų, praras mobiliųjų programėlių kūrėjų ir vartotojų pasitikėjimą. Šį procesą spartina „Google“, akivaizdžiai diskriminuojanti trečiųjų šalių sukurtos programinės įrangos platinimą.

REKLAMA

2012–2015 m.: OS kūrėjai ir mobiliųjų įrenginių gamintojai subsidijuos telefonų įsigijimą

„Android“ išmaniųjų telefonų rinkoje sukėlė sumaištį. Kadaise vien techninė įranga teikė didžiulį pelną. Didžioji pelno dalis buvo susišluojama pardavus įrenginį, tačiau išvysčius mobiliųjų programėlių ir papildomų paslaugų rinką atsirado galimybė užsidirbti ir programinės įrangos srityje. Išmaniojo telefono pirkėjas gali atnešti pelno įrenginio gamintojui ir OS kūrėjui įsigydamas telefoną. Didžiąją pelno dalį atsirėš uždarojo kodo sistemų kūrėjai, nes jie monopolizuos pelningiausios programinės įrangos platinimą ir apmokestins trečiųjų šalių sukurtus produktus. OS kūrėjai yra suinteresuoti subsidijuoti mobiliųjų telefonų įsigijimą. Tokiu būdu jie galės sparčiau populiarinti savo programinės įrangos sistemą, per kurią prekiaus mobiliosiomis programėlėmis, ir išstumti iš rinkos konkurentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu „Amazon“ vykdo būtent tokią strategiją. Jų parduodamo „Kindle“ kaina neviršija gaminant patiriamų išlaidų.

2013–2015 m.: išpopuliarės atsiskaitymas už prekes ir paslaugas mobiliaisiais įrenginiais

Kai mobiliųjų įrenginių, turinčių NFC technologiją, kurią pasitelkiant galima atsiskaityti mobiliuoju telefonu, kiekis pasieks kritinę masę, vartotojai ir prekybininkai perims šią technologiją labai sparčiai. Šiuo metu „Apple“ ir „Google“ lyderiauja minėtų technologijų srityje.

2012–2015 m.: išnyks mokamos mobiliosios programėlės

Mobiliosioms programėlėms tampant medijomis, jas pardavinėti bus lygiai taip pat beprasmiška kaip ir bandyti parduoti interneto svetainę. Žinoma, visada egzistuos mažų ir pigių programėlių paklausa, tačiau didieji programinės įrangos kūrėjai orientuosis į sudėtingesnius verslo modelius, kuriais remiantis bazinė programinė įranga bus suteikiama nemokamai, tačiau už papildomas funkcijas ir paslaugas teks mokėti.

REKLAMA

2013 m.: mobiliųjų programėlių skaičius perkops 10 milijonų ribą ir toliau augs

„Gracenote“ duomenų bazėje šiuo metu galite rasti 100 mln. muzikos įrašų. Visos muzikos pramonės metinės pajamos siekia 25 mlrd. JAV dolerių (66,25 mlrd. litų). Prognozuojama, kad pajamos iš mobiliųjų programėlių rinkos ateinančius trejus metus sieks nuo 30 iki 50 mlrd. dolerių (79,5–132,5 mlrd. litų) kasmet, tad kol kas ši rinka turi didžiulį augimo potencialą.

2012–2015 m.: vartotojai migruos į „debesis“

Dienos, kai vartotojai naudodavosi vienu kompiuteriu, seniai liko praeityje. Šiuo metu daugėja mus supančių ekranų kiekis: telefonai, planšetiniai kompiuteriai, nešiojamieji ir stacionarūs kompiuteriai, išmanieji televizoriai, išmanioji navigacija ir taip toliau. Norint patogiai prieiti prie informacijos, naudojantis bet kuriuo iš minėtų įrenginių, teks asmeninius duomenis perkelti į „debesų“ technologiją. Mobilių įrenginių gamintojams „debesų“technologija taps puikia priemone vartotojams  „pririšti“ .

Ilja Laursas - „GetJar“ vadovas, Europos metų verslininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų