REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakistanas vis labiau nusisuka nuo Jungtinių Valstijų ir naujų partnerysčių ieško Rytuose. Pakistano prezidentas pasiruošęs tvirtinti santykius su Kinija.

Pakistanas vis labiau nusisuka nuo Jungtinių Valstijų ir naujų partnerysčių ieško Rytuose. Pakistano prezidentas pasiruošęs tvirtinti santykius su Kinija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asifas Ali Zardaris sveikina Pakistano ir Kinijos santykių stiprinimą po susitikimo su Kinijos pareigūnu Dai Bingguo, kuris atvyko į Islamabadą pažymėti dvišalių santykių 60-metį. Prieš šį vizitą Pekinas ir Islamabadas užbaigė 1,6 milijardo JAV dolerių vertės susitarimą dėl bendradarbiavimo prekybos sektoriuje.

REKLAMA

Kinija ir toliau stiprina savo kaip regioninės lyderės vaidmenį, o Pakistanas yra pagrindinis Kinijos įtakos didinimo strategijos taikinys. Kinija Pakistane investuoja milžiniškas pinigų sumas, siekdama stiprinti transporto susisiekimą su Persijos įlankos valstybėmis. Pakistanas savo ruožtu gauna galimybę gerinti savo branduolinę infrastruktūrą.

Kinijos ir Pakistano kariuomenės jau kurį laiką vykdo bendras karines pratybas. Islamabadas siekia karinio Kinijos palaikymo prieš savo ilgametę priešininkę – Indiją. Na o Kinija yra suinteresuota stabiliu Pakistanu, kurio teritorija būtų apsaugota nuo iš Afganistano atkeliaujančių ekstremistų.

REKLAMA
REKLAMA

Šis Pakistano ir Kinijos suartėjimas sutampa su Islamabado atsiribojimu nuo ilgamečio strateginio partnerio – Jungtinių Valstijų. 2011 metai šių valstybių santykiams buvo ypač sudėtingi. Kontroversiją sukūrė net keletas incidentų: incidentas su CŽV agentų sausio mėnesį, Osamos bin Ladeno nužudymas Pakistano teritorijoje gegužę ir, galiausiai, NATO klaida lapkritį, kai buvo subombarduotas pakistaniečių karinis postas.

Be jokios abejonės pyktis nėra vienpusis. JAV jau kurį laiką kaltino Pakistaną finansuojant Talibaną Afganistane ir slepiant buvusį Al Qaedos lyderį. Todėl, santykiams vis prastėjant, Pakistanas pradėjo ieškoti naujų draugų. Pagrindinė iš jų – Kinija, teigia RT. Josephas Changas, politikos mokslų profesorius iš Honkongo universiteto, mano, kad šis naujas aljansas yra naudingas abiems pusėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų