REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau įprasta, kad į svečias šalis uždarbiauti išvykę tautiečiai sveikatos problemų spręsti sugrįžta į Tėvynę. O ypač tie, kuriems reikia odontologo, implantologo pagalbos. Deja, pigu gydytis dantis pas mus tik tiems, kurie gauna didesnes pajamas. Pastaruoju metu, sunkėjant ekonominei situacijai, dažnas nepajėgia gydytis dantų. Ir žmonės rado išeitį – Minske, Baltarusijos sostinėje, dantys protezuojami pigiau.

REKLAMA
REKLAMA

Sutaupyti tikrai galima

Pastebėta, pasak vienos iš turizmą organizuojančių įmonių projektų vadovės Jūratės Pasnovaitės, vis daugiau žmonių atranda ir pasinaudoja medicininio turizmo į Minską privalumais. Kelionės tikslas – ne pasigrožėti šalies gamta ar miestų architektūra, bet... vizitas į dantų implantologijos paslaugas teikiančią kliniką.

REKLAMA

Dantų netenka visų amžiaus grupių žmonės, o statistika sako, jog net 25 proc. žmonių iki 65 – 74-erių metų jau yra netekę visų dantų. Šią problemą sprendžia vienas iš didžiausių odontologijos išradimų – dantų implantai. Deja, aukštos kokybės dantų implantų kainos dažnam lietuviui yra per didelės ir lieka rinktis kitas alternatyvas: dantų tiltus, protezus. Deja, jų kainos nėra mažos ir jei dantų protezavimo nekompensuoja ligonių kasos arba kompensuojama kaina netenkina žmogaus, jis gali rinktis kitą alternatyvą –  tokio paties lygio implantus dvigubai mažesnėmis kainomis pagamins kaimyninės šalies specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų skaičiavimais, vertinant visą naujo danties, protezuoto ant implanto, kainą (į ją įeina implantas, atrama, laikina gijimo galvutė, keramikos karūnelė ir darbas), Lietuvoje ji siekia iki 4-5 tūkstančių litų“, – teigia J. Pasnovaitė. Kaina, tiesa, priklauso ir nuo to, kokią karūnėlę žmogus pasirenka – cirkonio ar metalo keramikos.

Minske tokios pačios kokybės implanto kaina siekia iki 2000-2300 Lt. Taigi sutaupyti galima  beveik 3000 Lt. „Jei dantį implantuoti reikia viršuje, neretai pasitaiko, kad reikalinga ir sinuso dugno pakėlimo operacija, nes iš viršaus iškritus dančiui, ima tirpti kaulas, didėti sinuso ertmė ir nebeužtenka kaulo implantui įsukti. Tad jei reikia atlikti ir tokią operaciją, kainų skirtumas padidėja dar keliais tūkstančiais litų“, – skaičiuoja projektų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dantų implantavimo kainų Baltarusijoje galima rasti ir dar mažesnių, tačiau tuomet mažesnės ir kokybės garantijos. „Patys esame nuvykę, peržiūrėję bei susitikę ne su viena klinika, bet ten, kur kainos mažiausios, kilo ir abejonių dėl kokybės“, – sako J. Pasnovaitė ir pataria geriau nerizikuoti sveikata dėl žemiausių įmanomų kainų.

Kokybe reikia įsitikinti

Ekonominiai skirtumai tarp Lietuvos ir Baltarusijos akivaizdūs. Būtent tokiomis sąlygomis pasaulyje ir atsiranda medicininis turizmas, kai aukštesnio pragyvenimo lygio šalies gyventojai, tikėdamiesi sutaupyti, vyksta medicininių paslaugų į žemesnio lygio kaimynines šalis.

REKLAMA

Be abejo, visada svarbu įvertini ir paslaugų kokybę, ne tik kainą.

Lietuvoje, pasak J. Pasnovaitės, vis dar labai gaji nuomonė, kad Minske kokybė tikrai nebus aukšta. Abejojantieji visada gali prisiminti, kad tai 1,8 mln. gyventojų turintis miestas, o tokiame mieste visada bus ir gerų specialistų, ir aukščiausios kokybės paslaugų. „Mūsų manymu, būtent tokių vietų ir verta ieškoti – aukšto lygio klinikų, kurios vietos masteliu yra tarp brangesnių, tačiau mūsų kainomis –  vis dar bent per pusę pigesnės.

Skeptikų visada yra. Net ir tarp tų, kurie domisi medicininiu turizmu. Juk net ir Europos Sąjungoje gyvenantys žmonės ne visi susigundo pigesnėmis implantologijos paslaugomis Lietuvoje, nes nepasitiki kokybe. Tik patys lietuviai, gyvenantys svetur, neabejoja, nes puikiai žino mūsų privačios odontologijos bei implantologijos lygį.

REKLAMA

Analogiška situacija yra ir lietuviams su Baltarusija, tik čia stereotipus sulaužyti turi jau patys lietuviai. Paslaugų kokybe žmonės įsitikina, kai savo akimis pamato, kad tokio lygio klinikų, kokių esama Minske, Lietuvoje dar reikėtų gerai paieškoti“, – pasakoja J. Pasnovaitė.

Dažniau keliauja vyresni

Į Minską neverta vykti, jei reikia paprastų odontologijos paslaugų. Tačiau, anot J. Pasnovaitės, yra riba, nuo kurios ir laiko, ir pinigų atžvilgiu važiuoti svetur odontologijos paslaugų ima apsimokėti. „Mūsų manymu, tikrai verta važiuoti, kai reikalingi bent 2-3 implantai ar bent 1 implantas kartu su sinuso pakėlimo operacija. Tokiu atveju žmogus sutaupo jau apčiuopiamą pinigų sumą. Neseniai turėjome klientą, kuris Minsko klinikoje įsidėjo 12 implantų ir sutaupė didžiules lėšas, galima sakyti... naują automobilį, ir už tą pačią kokybę, kokią būtų gavęs Lietuvoje. Žmogus liko labai patenkintas“, – sako projektų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatoriai pastebi, jog į Minską tokių paslaugų vyksta įvairiausio socialinio sluoksnio ir amžiaus žmonės. Tačiau daugiausia tai –  vyresnio amžiaus žmonės, kurie dažniau susiduria su dantų implantavimo problemomis. Jų privalumas – rusų kalba, kuria vyresnieji žmonės kalba laisvai. Didelis privalumas, kai vykstantieji į šią šalį bent minimaliai moka rusų kalbą.

Nuvykti gana paprasta. Juk atstumas nuo Vilniaus iki Minsko du kartus trumpesnis nei iki Klaipėdos.

O ir nuvykti gana paprasta. Juk du kartus per dieną važiuoja traukiniai iš Vilniaus, kelionė užtrunka tris valandas. Autobusu – viena valanda ilgiau. Neskubios vizos padaromos per savaitę, o skubios – per dieną. Vykimas automobiliu gali būti kiek sudėtingesnis, nes ne visada galima nuspėti, kiek laiko tektų stovėti pasienyje, todėl paprastai rekomenduojama vykti traukiniu – tai ir paprasčiau, ir pigiau.

Judita AUKŠČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų