REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė parlamentarų Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Konstitucinio Teismo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma "apkarpyti" jo galias.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisomis, kurias teikia parlamentarai Algimantas Matulevičius, Vytautas Čepas, Jonas Ramonas, Skirmantas Pabedinskas ir Henrikas Žukauskas, būtų įtvirtintas draudimas "plečiamai aiškinti Konstitucijoje ir įstatyme įtvirtintus Konstitucinio Teismo uždavinius ir įgaliojimus", "kištis į įstatymų leidžiamosios valdžios kompetenciją".

REKLAMA

Pagal jas, Konstitucinis Teismas negalėtų teikti nurodymų įstatymų leidėjui dėl teisės aktų turinio, jų aiškinimo ir spragų, išskyrus teisės aktus, kurių atitikimas Konstitucijai yra tiriamas.

Įstatymo pataisa siūloma įpareigoti KT nutarimus formuluoti nesudėtinga kalba - siūloma įrašyti nuostatą, jog "Konstitucinio Teismo nutarimas turi būti aiškus ir suprantamas".

Numatoma keisti ir nutarimų priėmimo tvarką - KT nutarimą, kuriame pripažįstama, kad teisės aktas prieštarauja Konstitucijai ar įstatymams, turėtų būti priimamas teisėjų balsų dauguma. Jei balsų šiam nutarimui priimti nepakanktų, būtų laikoma, kad teisės aktas neprieštarauja Konstitucijai ar įstatymams.

Šiuo metu, jei balsai pasiskirsto po lygiai, lemia posėdžio pirmininko balsas.

Taip pat siūloma įtvirtinti draudimą KT teisėjui užsiimti politine veikla, šiuo metu apsiribojama draudimu dalyvauti politinių partijų ir kitų politinių organizacijų veikloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų