REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos federalinę kosmoso agentūrą „Roskosmos“ pastaruoju metu persekioja nesėkmės. Šiandien iš Plesecko kosmodromo pakilusi raketa nesugebėjo iškelti ryšių palydovo į reikiamą orbitą. Pranešama, kad jis nukrito kažkur Sibire.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ryšių palydovo „Meridian“ paleidimas iš Plesecko kosmodromo Archangelsko srityje baigėsi nesėkmingai: jo nepavyko iškelti į numatytą orbitą, pranešė šalies naujienų agentūra „Interfax“.

REKLAMA

„Pirminiais duomenimis raketos nešėjos „Sojuz-2“ trečiosios pakopos veikimo metu įvyko gedimas, palydovo nepavyko išvesti į numatytą orbitą“,  – pranešė neįvardintas šaltinis Rusijos kosmoso pramonėje. Pasak „Interfax“, palydovas nukrito į Žemę. Šaltinio teigimu, kadangi gedimas įvyko trečiosios pakopos atsiskyrimo metu, ji su palydovu turėjo nukristi kažkur Sibire. „Koordinatės šiuo metu tikslinamos“, – sakė šaltinis. Naujienų agentūros  „RIA Novosti“ žiniomis, palydovas nukrito šalia Tobolsko miesto Tiumenės srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad dvigubos paskirties „Meridian“ palydovai skirti palydoviniam ryšiui šiauriniuose Sibiro regionuose užtikrinti.  Dėl šios avarijos gali būti atidėtas 6 „Globalstar-2“ palydovų paleidimas iš Baikonūro kosmodromo, sakoma pranešime. Juos gruodžio 28 d. turėjo iškelti raketa nešėja „Sojuz-2.1 A“. Pasak specialistų, ši raketa nuo „Sojuz-2“ skiriasi tik trečiosios pakopos konstrukcija.

Rusijos kosmoso pramonė pastaraisiais metais patyrė ne vieną skaudžią nesėkmę. Dideliu smūgiu jos prestižui tapo lapkričio 9 d. paleisto kosminio aparato „Phobos-Grunt“ nesėkmė. Jis turėjo vykdyti ambicingą Marso ir jo palydovo Fobo tyrimų misiją, kurios metu turėjo būti paimtas Fobo grunto mėginys ir atgabentas į Žemę. Tačiau kosminio aparato nepavyko nukreipti į skrydžio į Marsą orbitą, jis tapo nevaldomas ir sausio pradžioje turėtų nukristi į Žemę.

Šių metų rugpjūčio 24 d. nepavyko išvesti į orbitą krovininio kosminio laivo „Progres M-12M“, turėjusio susijungti su Tarptautine kosmine stotimi. Rugpjūčio 18 d. dėl nepavykusio paleidimo į kitą orbitą buvo iškeltas kosminis aparatas „Ekspres-AM4“, šis palydovas buvo prarastas, o nuostoliai dėl to siekė 10 milijardų rublių. Vasario 1 d. „Rokot“ raketa nesugebėjo iškelti į orbitą Rusijos karinio palydovo „Geo-IK-2“. Praėjusių metų gruodį į Ramųjį vandenyną nukrito trys Rusijos kosminės navigacijos sistemos GLONASS palydovai, kurių taip pat nepavyko išvesti į orbitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų