REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rizikos, gresiančios Europos finansų sistemai, stiprėja, ketvirtadienį pareiškė Europos sisteminės rizikos taryba (ESRB).

REKLAMA
REKLAMA

Organizacija, įsteigta tam, kad įspėtų apie gresiančius sunkumus, pranešė, kad euro zonos skolų rinkų sunkumai ir nepasitikėjimas Europos bankais stiprino rizikas, gresiančias regionui.

REKLAMA

„Priklausomybė nuo centrinių bankų išaugo ir daugėja požymių, kad įtempta finansinė situacija turi įtakos realiajai ekonomikai“, - sakoma ESRB pareiškime.

Taryba pridūrė, kad finansų sistemos stabilumą būtina pagerinti, ir paragino bankus sustiprinti balansus, bet neapribojant kreditavimo.

ESRB vicepirmininkas Mervinas Kingas (Mervin King) pareiškė, kad problemas, „įšaldžiusias“ tarpbankines kreditavimo rinkas, būtina įveikti, ir paragino euro zoną įforminti sutartis, suderintas per antikrizinį viršūnių susitikimą Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

M. Kingas pabrėžė Europos centrinio banko ir Anglijos centrinio banko priemonių svarbumą siekiant užtikrinti bankams patikimus ir pigius finansus. Trečiadienį bankai iš Europos centrinio banko paėmė trejų metų trukmės paskolų už beveik pusę trilijono eurų.

Be to, M. Kingas pastebėjo, kad nors mintis apie euro zonos iširimą apskritai yra absurdiška, bankai turi būti pasirengę bet kokiems padariniams.

ESRB sudaro centrinių bankų ir finansinių organizacijų atstovai. Taryba turi žvelgti į Europos ekonomiką „iš paukščio skrydžio“ ir pranešti apie atsirandančias problemas atitinkamoms valdžios instancijoms, kad tos spręstų šias problemas ankstyvose stadijose.

Kritikai tvirtina, kad organizacija neturi oficialių įgaliojimų ir todėl, labai tikėtina, bus neefektyvi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų