REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tė­vai su­kan­do dan­tis. Pa­di­dė­jęs mo­kes­tis už vai­ko lop­še­lio-dar­že­lio lan­ky­mą juos, aiš­ku, pa­pik­ti­no, bet juk al­ka­no vai­ko ja­me ne­lai­ky­si. Įdė­si lauk­ne­šė­lį – pa­žei­si hi­gie­nos nor­mas. Pa­gel­bė­ti ža­da ES re­mia­mos vai­sių ir pie­no pro­gra­mos.

REKLAMA
REKLAMA

Mokestis didės

Kai ku­rie ma­žy­lių tė­ve­liai apie mo­kes­čio už vai­ko lop­še­lio-dar­že­lio lan­ky­mą dy­dį bu­vo in­for­muo­ti iš­kart po to, kai Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba lapk­ri­čio 24 d. pa­tvir­ti­no at­ly­gi­ni­mo už vai­kų, ug­do­mų pa­gal iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pro­gra­mas, iš­lai­ky­mą sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­go­se nu­sta­ty­mo tvar­kos ap­ra­šą. Ki­ti dar­že­liai ne­sku­bė­jo – pa­da­rė tai praė­ju­sią ar šią sa­vai­tę. Dar ki­ti ke­ti­na tai pa­da­ry­ti tik po šv. Ka­lė­dų, kad, anot dar­že­lių di­rek­to­rių, tė­vams po­kal­biais apie pa­di­dė­ju­sį mo­kes­tį už vai­ko iš­lai­ky­mą ne­bū­tų su­ga­din­ta šven­ti­nė nuo­tai­ka. Nuo Nau­jų­jų me­tų tė­vai tu­rės kas mė­ne­sį mo­kė­ti 25 li­tų mo­kes­tį už ug­dy­mo ap­lin­kos iš­lai­ky­mą, kas­dien – 2 li­tus už pa­tie­ka­lų ga­my­bą. At­ly­gi­ni­mo už vai­kų iš­lai­ky­mą sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­go­se nu­sta­ty­mo tvar­kos ap­ra­še pa­teik­ta ir len­te­lė, kiek tė­vams teks per die­ną su­mo­kė­ti už vai­ko mai­ti­ni­mą.

REKLAMA

Tė­vai tu­ri tei­sę pa­si­rink­ti ug­dy­mo truk­mę (nuo 4 iki 24 val.) ir mai­ti­ni­mų skai­čių (ne dau­giau nei 4 mai­ti­ni­mai ar­ba be mai­ti­ni­mo) per die­ną. Pa­si­rin­kus ne il­ges­nį nei 4 val. truk­mės ug­dy­mą per die­ną be mai­ti­ni­mo, at­ly­gi­ni­mas už mai­ti­ni­mo pa­slau­gas yra ne­mo­ka­mas – mo­ka­mas tik mė­ne­si­nis at­ly­gi­ni­mas už ug­dy­mo ap­lin­kos iš­lai­ky­mą.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­vyz­džiui, lop­še­lio gru­pės vai­kams nu­sta­ty­tas 165,5 Lt mo­kes­tis, jei jie val­gys 2 kar­tus (pie­tus ir pa­va­ka­rius); 197,7 Lt – jei val­gys 3 kar­tus (pus­ry­čius, pie­tus, pa­va­ka­rius). Dar­že­lio gru­pės vai­kams nu­sta­ty­tas 178,4 Lt mo­kes­tis, jei jie val­gys 2 kar­tus; 214,9 Lt – jei val­gys 3 kar­tus (pus­ry­čius, pie­tus, pa­va­ka­rius). Dar­že­lio gru­pės vai­kų mo­kes­tis su­skai­čiuo­tas taip: 6,63 Lt (die­nos mo­kes­tis mais­tui) + 2 Lt (vir­tu­vės mo­kes­tis), su­ma pa­dau­gin­ta iš dar­bo die­nų skai­čiaus (mak­si­ma­lus dar­bo die­nų skai­čius per mė­ne­sį – 22) + 25 Lt (abo­nen­ti­nis mo­kes­tis). .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie pla­nuo­ja­mus ki­to mė­ne­sio pa­kei­ti­mus tė­vai pri­va­lo in­for­muo­ti įstai­gą iki prieš­pas­ku­ti­nės mė­ne­sio dar­bo die­nos. To­kia tvar­ka, aiš­ku su­kels dar­že­liams šio­kių to­kių ne­pa­to­gu­mų nuo­lat kas mė­ne­sį skai­čiuo­jant, kiek vai­kų kiek mai­ti­ni­mų pa­si­rin­ko.

Dar­že­liai apie nau­ją­ją tvar­ką tė­vus in­for­muo­ja įvai­riai: vie­ni kvie­tė tė­ve­lius į vi­suo­ti­nius su­si­rin­ki­mus, ki­ti juos in­for­ma­vo įteik­da­mi la­pus, ku­riuo­se bu­vo nu­ro­dy­ti įkai­niai ir pra­šo­ma pa­si­rink­ti jiems pa­lan­kų va­rian­tą, ki­ti dar tik ža­da pa­ka­bin­ti skel­bi­mą, kad tik tie tė­ve­liai, ku­rie no­ri ką nors keis­ti, tu­ri užei­ti pas ug­dy­mo įstai­gos di­rek­to­rę pa­ra­šy­ti pra­šy­mo ir pan.

REKLAMA

Anot lop­še­lių-dar­že­lių di­rek­to­rių, tė­vai, at­si­sa­kę vie­no ar ki­to mai­ti­ni­mo, tu­rė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į tai, kad ta­da vai­ką į dar­že­lį tu­rės at­ves­ti ne ka­da tik pa­no­rė­ję, o at­si­žvel­gę į mai­ti­ni­mo dar­že­ly­je lai­ką.

„Jei, tar­kim, at­ves vai­ką prieš pus­ry­čius, aiš­ku, kad jis, iš­vy­dęs, kaip ki­ti pus­ry­čiau­ja, už­si­ma­nys ir pa­ts val­gy­ti. O jei ne­no­rės, kad val­gy­tų pa­va­ka­rius, tu­rės prieš juos ir pa­siim­ti. Hi­gie­nos nor­mo­je yra griež­tai pa­ra­šy­ta, kad vai­kai tu­ri val­gy­ti kas 3,5-4 va­lan­das. Al­ka­ni gru­pė­je ne­ga­lės sė­dė­ti – tė­vai tu­rės lai­ku pa­siim­ti“, – tei­gė vie­no iš mies­to lop­še­lių-dar­že­lių di­rek­to­rė.

REKLAMA

Pa­gel­bės vai­siai ir pie­nas

Sa­vo nuo­mo­nę apie mai­ti­ni­mų skai­čių jau pa­reiš­kę tė­ve­liai ėmė su auk­lė­to­jo­mis de­rin­ti lauk­ne­šė­lių rei­ka­lus – kad ne­rei­kė­tų daug mo­kė­ti už mai­ti­ni­mą, pa­tys ke­ti­na įdė­ti pus­ry­čius ar pa­va­ka­rius į dė­žu­tę ir pa­slėp­ti vai­kų  per­si­ren­gi­mo spin­te­lė­se.

„Jo­kiu bū­du tė­vai ne­ga­lės taip da­ry­ti. Bus pa­žei­džia­mos hi­gie­nos nor­mos. Jo­kio mais­to, kaip ir vais­tų ar ki­tų da­ly­kų, vai­kas į dar­že­lį at­si­neš­ti ne­ga­li. Įsi­vaiz­duo­ki­te, kas bus, jei jis pus­ry­čių įsi­dės varš­kės sū­re­lį, pa­si­dės per karš­čius spin­te­lė­je ir su­val­gys tik va­ka­re. In­fek­ci­ja ga­ran­tuo­ta!“ – sa­kė lop­še­lio-dar­že­lio di­rek­to­rė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tė­vams ne­ver­tė­tų jau­din­tis, kad jų vai­kai al­ka­no­mis aki­mis žiū­rės į pus­ry­čiau­jan­čius ar pa­va­ka­rius val­gan­čius vai­kus. Daug mies­to lop­še­lių-dar­že­lių da­ly­vau­ja Eu­ro­pos Są­jun­gos re­mia­mo­se „Vai­sių var­to­ji­mo ska­ti­ni­mo mo­kyk­lo­se“ ar „Pie­no vai­kams“ pro­gra­mo­se. Jo­se da­ly­vau­jan­čių ug­dy­mo įstai­gų (iki­mo­kyk­li­nių ir mo­kyk­li­nių – iki 4 kl.) ugdytiniai vai­sių ir pie­no pro­duk­tų gau­na ne­mo­ka­mai. Vai­kai per die­ną ga­li pa­ska­nau­ti kriau­šių, ba­na­nų, man­da­ri­nų, apel­si­nų ar­ba obuo­lių (iki 200 g), at­si­ger­ti pie­no, jo­gur­to, ke­fy­ro (0,5-1 stik­li­nė), su­val­gy­ti varš­kės sū­re­lį (75 g) ar­ba „Pik-Nik“ sū­rio laz­de­lių (2-3 vnt.). „Vai­kai ne­la­bai ge­ria jo­gur­tą, nes jis na­tū­ra­lus – be prie­dų, ir ke­fy­rą, o vi­sa ki­ta su­šlamš­čia pa­si­gar­džiuo­da­mi“, – sa­kė vie­no iš lop­še­lių-dar­že­lių vi­rė­ja.

REKLAMA

Kiek tė­vų pa­reiš­kė no­rą at­si­sa­ky­ti vie­no ar ki­to mai­ti­ni­mo, lop­še­lių-dar­že­lių di­rek­to­rės dar skai­čiuo­ja. Anot „Sal­du­vės“ di­rek­to­rės, į ke­tu­rių va­lan­dų gru­pę leis­ti vai­ką pa­reiš­kė no­rą tik du tė­ve­liai, pus­ry­čių, pir­mi­niais duo­me­ni­mis, at­si­sa­kė tik apie 20. Lop­še­lio-dar­že­lio „Dai­ne­lė“ di­rek­to­rė bu­vo per­žvel­gu­si dar tik pu­sę pa­teik­tų pra­šy­mų. Pir­mi­niais duo­me­ni­mis, ke­tu­rių va­lan­dų gru­pę lan­ky­ti pa­si­rin­ko tik vie­nas vai­kas, iš pu­sės pa­teik­tų pra­šy­mų – tik aš­tuo­ni pa­gei­dau­ja mai­tin­tis du kar­tus per die­ną. Anot lop­še­lių-dar­že­lių di­rek­to­rių, tiks­lūs duo­me­nys bus ži­no­mi ki­tą sa­vai­tę, bet itin di­de­lių po­ky­čių ne­rei­kė­tų ti­kė­tis.

Povilas Lungė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų