REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos daržovių ir vaisių tiekėja „Frunet“ pareikalavo iš Hamburgo 2,3 mln. eurų kompensacijos už melagingus duomenis apie ispaniškuose agurkuose rastas bakterijas, pranešė firmos advokatė Brigitta Varadinek.

REKLAMA
REKLAMA

Per žarnyno infekcijos epidemiją, kilusią 2011 m. gegužę–liepą, vokiečių ekspertai įtarė, kad užkrato šaltinis yra bakterijos Escherichia coli (EHEC). Politikai perspėjo gyventojus nevartoti ispaniškų agurkų, dėl to smarkiai sumažėjo pardavimai. Vėliau paaiškėjo, kad infekcijos šaltinis yra pupelių daigai iš Egipto.

REKLAMA

Kompanija „Frunet“ nutarė pareikalauti kompensacijos, nes jos pavadinimas tiesiogiai buvo siejamas su kilusia epidemija. Hamburgo sveikatos apsaugos ministerija patvirtino gavusi skundą. Netiesiogiai ieškinys buvo pateiktas Hamburgo žemės teismui, kuris svarsto reikalavimus valstybinėms institucijoms išmokėti materialines kompensacijas.

Kompensacija, kurios reikalauja „Frunet“, turėtų padengti nuostolius, susijusius su sutarties dėl daržovių ir vaisių tiekimo nutraukimu. Be to, po kilusios epidemijos dar kelis mėnesius kompanijos apyvarta buvo smarkiai sumažėjusi, liko daug neparduotos produkcijos, kurią vėliau teko naikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Hamburgo valdžia nesiruošia mokėti kompensacijos, nes tvirtina, kad jos pareiga – perspėti gyventojus apie galimą pavojų. Šiuo atveju gyventojų sveikata svarbesnė nei privačių kompanijų pelnas, tvirtina šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Europos žemės ūkis smarkiai nukentėjo dėl žarnyno infekcijos epidemijos, kurios sukėlėjų iš pradžių buvo ieškota daržovėse iš Europos. Vėliau ES įsteigė specialų paramos fondą nukentėjusioms įmonėms, į kurį pervedė 210 mln. eurų. Tačiau ispanų ūkininkai mano, kad to nepakanka, ir reikalauja kompensacijos iš Hamburgo, nes miesto valdžia, jų nuomone, pirma lako pradėjo skleisti gandus apie pavojingus ispaniškus agurkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų