REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos branduolinių tyrimų centre (CERN) Didžiuoju hadronų priešpriešinių srautų greitintuvu (LHC) dirbantys mokslininkai aptiko naują dalelę.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji dalelė pavadinta „Chi-b(3P)“, praneša BBC.

Ji gali padėti mokslininkams suprasti jėgas, kurios jungia medžiagą. Dalelė „Chi-b(3P)“ yra aktyvesnė „Chi“ dalelės, kuri buvo pastebėta per ankstesnius bandymus, atmaina.

REKLAMA

„Naujoji dalelė sudaryta iš žemiausiojo kvarko, susijungusio su žemiausiuoju antikvarku, – aiškino su LHC dirbantis profesorius Rogeris Jonesas. – Žmonės ne vienus metus manė, kad ši aktyvesnė dalelės atmaina turėtų egzistuoti, bet iki šiol niekam nepavyko jos aptikti“.

Profesorius sakė, kad atradimas svarbus, nes padeda suprasti kvarkus su antikvarkais jungiančias jėgas. Tai tokia pati branduolinė jėga, kuri jungia, pavyzdžiui, atomo branduolyje esančius protonus ir neutronus.

REKLAMA
REKLAMA

LHC atliekamais tyrimais bandoma paaiškinti dabar egzistuojančias nuostatas apie subatominių dalelių ryšius ir atrasti naujų su tuo susijusių fizikos dėsnių. Dalelių greitintuve atliekami protonų susidūrimai. Mokslininkai tyrinėja per susidūrimus skilusias daleles.

Fizikai tikisi atrasti Higgso bozoną, vadinamąją „dieviškąją dalelę“. Mokslininkai spėja, kad ją atradus būtų galima paaiškinti, kodėl medžiaga turi masę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų