REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Krašto žinių“ redakciją pasiekė skundas: keturių vaikų mama siunčiama dirbti į grybyną, į kurį laiku neturi kaip nuvažiuoti, o ir alga, neva, ne visada laiku mokama. Jei neisi, būsi išbraukta iš Darbo biržos sąrašų. Taip, anot kreipusios į redakciją moters, mažinamas nedarbas Joniškio rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Į grybyną siunčia 4 vaikų mamą

Laiške redakcijai moteris, pasivadinusi Asta, pasakoja, kad Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyrius rado būdą, kaip sumažinti bedarbių skaičių. Mamos, auginančios mažamečius vaikus, siunčiamos į Kazio Aukščionio grybyną Gataučių kaime, kur žmonės, anot laiško autorės, turi dirbti ilgai ir sunkiai, gal net savaitę be išeiginių. Juk grybai nuolat auga, juos reikia nuimti.

REKLAMA

Laiško autorė pasakoja, kad į minėtą grybyną įsidarbinti buvo pasiųsta 4 mažamečius vaikus (amžius nuo 3 iki 7metų) auginanti mama iš Joniškio miesto. Iki Gataučių — 10 kilometrų, autobusas tokiu laiku nevažiuoja, kad 7 valandą ryto būtum darbo vietoje.

„Kas prižiūrės vaikus? Kada jais rūpintis, jeigu grįžti tik naktį ir vos prašvitus tavęs vėl nėra. Gal atiduoti vaikus į globos namus? Darbo biržos darbuotojai informuoti apie tai, žino, kad ten dažnai keičiasi žmonės, laiku nemokami atlyginimai, — rašo moteris. — Jau daug mamų, auginančių mažus vaikus, pasinaudojusios šia lengva sistema Darbo biržos specialistės išbraukė iš bedarbių sąrašų.“

REKLAMA
REKLAMA

Į darbą ir atgal gali važiuoti 3 valandas

Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyriaus vedėja Raimunda Eugenija Falkauskienė „Krašto žinioms“ patvirtino, kad į Gataučių grybyną siųstas ne vienas žmogus, taip pat ir mamos, turinčios vaikų.

„Darbo biržos funkcija yra pasiūlyti darbuotojų į laisvas darbo vietas, kurias pas mus registruoja darbdaviai. Tą ir darome. Vadovaujamės nustatyta tvarka, pagal kurią tinkamu laikomas darbas, į kurį nuvažiuoti ir grįžti trunka ne ilgiau kaip 3 valandas. Jei žmogus turi neįgalumą arba augina vaikų iki 3 metų, kelionė į darbą ir atgal gali trukti ne ilgiau kaip 2 valandas (minėtu laiške atveju nuvažiuoti į darbą trunka trumpiau — aut. past.),“ — „Krašto žinioms“ aiškino Raimunda Eugenija Falkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyriaus vedėja pripažino pastebėjusi, kad Gataučių grybyne žmonės keičiasi, ten vis reikia darbininkų. Tačiau, jei darbdavys žmogų priima, reiškia, jam tinka. O gali nepriimti, jei mato problemų. Jei darbuotojai mano esant netinkamą tvarką darbe, nusižengimų įstatymams, turėtų kreiptis į Darbo inspekciją. Darbo birža šiuo atveju negalinti niekuo padėti.

Darbuotojus atsiveža

Minėto grybyno savininkas Kazys Aukščionis „Krašto žinioms“ teigė, jog žmonės, ateinantys Darbo biržos siuntimu, darbo nė neieško. Vos pradarę duris pradeda pasakoti, kad serga visokiomis ligomis, kad bus per sunku ir prašo pasirašyti, jog nėra vietos arba yra netinkami.

REKLAMA

„Kurie ateina savo noru, nesiunčiami, tie dirba. O kiti nori išsisukti. Kartais dejuojančių pagailiu, pasirašau, kad netinkamas. Bet daugiau taip nebedarysiu. Jei nepateiks pažymos iš gydytojų, tiesiog parašysiu, jog atsisakė dirbti, — piktinosi grybyno savininkas K. Aukščionis. — Ko jie dar nori? Mes darbuotojus atsivežame patys savo transportu ir parvežame namo. Autobusiukas paima ir iš Joniškio, ir iš Šiaulių. Šiauliečių turime gal 12.“

Savininko teigimu, algos visada išmokamos, bet „mokama ne už gražias akis, o už kilogramą“; įgudusios moterys uždirba tikrai daugiau negu minimalų atlyginimą.

REKLAMA

K. Aukščionis sako, kad verslas auga, kitąmet ketinama pievagrybių auginimo plotus praplėsti 3000 kvadratinių metrų. Ir dabar dar trūksta kokių 4— 5 darbuotojų. Tuojau pat įdarbintų, jei atsirastų tikrai norinčių.

„Kodėl keičiasi darbininkai? Taigi, jau 14-ą moterį išleidžiame į dekretą, — suskaičiavo K. Auščionis. — Be to, būna, kad moterys suserga, paima biuletenį. Jei dabar iš 18 pamainos žmonių 3 nėra, jau nemenkas trūkumas.“

Skundų pobūdis keičiasi

„Seniau žmonės skųsdavosi, kad Birža neduoda darbo, dabar atvirkščiai — kodėl siūlome darbą, kuris jiems nepatinka. Tačiau mes nepasiūlysime vietos su kelių tūkstančių litų alga, jei yra tik tokių, kur mokamas minimalus atlyginimas. Beje, siūlome darbą ne tik Joniškio rajone, bet ir Šiauliuose. Taip pat, jei mūsų rajone nėra tinkamos kvalifikacijos darbuotojų, apie laisvas darbo vietas skelbiama Šiaulių darbo biržoje ir iš ten žmonės gali įsidarbinti. Asmuo ir pats gali bei turi ieškoti darbo per draugus, pažįstamus, aplankyti įstaigas, įmones,“ — sakė Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyriaus vedėja Raimunda Eugenija Falkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vedėjos teigimu, žmonės nelabai nori dirbti, nes atlyginimai nedideli ir gauti socialinę paramą yra patogiau. Kad ne visi į Darbo biržą ateina, tikėdamiesi įsidarbinti, liudija ir bedarbių užpildytos anketos. Štai, vieną savaitę iš 68 anketas užpildžiusių asmenų 15 atsakė tai padarę dėl socialinių garantijų, dar keletas — dėl sveikatos draudimo.

Vedėja patvirtino, kad sugriežtinus tvarką, kai neatvykęs laiku registruotis žmogus braukiamas iš sąrašų, bedarbių sumažėjo.

Loreta RIPSKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų