REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos įmonių (išskyrus finansines ir žemės ūkio) pardavimų augimas sulėtėjo. Palyginti su praėjusiais metais, antrojo ketvirčio prekybos ūgtelėjimas siekė 21,7 proc. proc., trečiajame ketvirtyje pardavimai augo jau tik 17,6 proc. Kita vertus, III ketvirtį dar buvo ir optimistiškų ženklų: vasara buvo sėkminga sezoninėms veikloms, gerėjo įmonių nuosavybės ir apyvartumo rodikliai, daugėjo investicijų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias išvadas padarė įmonių kreditingumą vertinanti UAB „Creditreform Lietuva“, išanalizavusi LR Statistikos departamento paskelbtus III ketvirčio Lietuvos ūkio šakų finansinius rodiklius.

REKLAMA

„Sulėtėjimas, kaip ir 2008 metais, pirmiau pasijuto „sunkiosiose“ ūkio šakose, bet verslas išmoko krizės pamokas – peržiūrėjo sąnaudas, atsargų valdymą, pertvarkė verslo procesus, geriau tikrino partnerių patikimumą. Skirtingai nei prieš trejus metus, įmonių rezultatus lems jų pačių sprendimai, o ne perteklinis sandėlio likutis ar kreditoriaus skambutis“, – sakė  „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą po šešių ketvirčių iš eilės metinis pajamų augimas (+17,6%) atsiliko nuo sąnaudų augimo (+18,1%). Bendram pramonės augimo sulėtėjimui (pajamos per ketvirtį augo 7,6%, o išlaidos – 11,2%) didžiausią įtaką turėjo naftos kainų augimo sulėtėjimas. Kainų korekcija III ketvirtį labiausiai sumažino įmonių pelningumą šakose, kurios jautrios resursų kainai ar turi daug atsargų, – naftos perdirbimo, medienos apdirbimo, popieriaus, spausdinimo.

Toliau augo eksportuojančios šakos – baldų, chemijos, metalo apdirbimo ir mašinų gamybos, taip pat sezoninės maisto, statybinių medžiagų pramonėas šakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerimą kelia išlaidos brangstančioms žaliavoms – per metus jos išaugo 46%, per dvejus - 82%. Kol kas išlaidų žaliavoms augimą atsveria mažesnės išlaidos darbo užmokesčiui bei dėl sulėtėjusio investavimo sumažėjusios nusidėvėjimo sąnaudos.

Išlaidos atlyginimams Lietuvoje didėjo lėtai – per metus tik 4,9%. Išlaidų darbuotojams dinamiką nulėmė didėjantis darbuotojų skaičius (80% įtakos šių išlaidų augimui), o ne augantys atlyginimai.

Prekybos įmonių rezultatų veiklos pelno sumažėjimui įtaką darė susitraukęs automobilių eksportas bei sumažėjusios maržos didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje.  Transporto įmonių metinis pardavimų augimas III ketvirtį buvo „tik“ 13,9% (tris ketvirčius iš eilės viršijo 20%). Pelningumas šioje šakoje sumažėjo dėl sustojusių augti vežimo kainų ir išaugusių veiklos sąnaudų. III ketvirtis buvo sėkmingas daugumai sezoninių veiklų – statybininkams, viešbučiams ir restoranams, kelionių agentūroms.

REKLAMA

Nepaisant vasaros pabaigoje atsiradusių neigiamų tendencijų, pelningų įmonių dalis per metus išaugo nuo 62,3% iki 65,6%. Pagreitėjo pirkėjų atsiskaitymai su įmonėmis (išskyrus elektros ir šilumos tiekimo veiklą). Trečiąjį šių metų ketvirtį pinigai už suteiktas paslaugas ar parduotas prekes įmones pasiekdavo vidutiniškai per 55 dienas, kai praėjusių metų III ketvirtį šis terminas buvo lėtesnis 7 dienomis.

Žvelgiant į 2012-uosius, tikėtina, kad žymiai mažesniu mastu gali kartotis krizės pradžios scenarijus, kai pirma sunkumus patyrė „sunkiosios“ ūkio šakos (pramonė, transportas), o vėliau – ir kitos šakos (paslaugos, prekyba).

Skirtingai nuo 2008 – 2009 metų, šiandien įmonių rodikliai žymiai stabilesni. Tačiau sumažėjo ir išlaidų karpymo galimybių. Eksportą lėtins euro zonos problemos, bet konkurencingumui teigiamos įtakos turės euro kurso mažėjimas dolerio atžvilgiu. Vis dar neatsigavusi vidaus vartojimą 2012 m. lėtins ne tik taupus biudžetas, bet pesimizmas dėl ateities.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų