REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šiaulių miesto apylinkės teismas septynioms paroms leido suimti finansiniais nusikaltimais įtariamą Radviliškio rajono merą Antaną Čepononį.

REKLAMA
REKLAMA

Suimtasis, teismo sprendimu, pusei metų nušalintas nuo mero pareigų. Analogiškais nusikaltimais įtariamas šios Savivaldybės tarybos narys Aloyzas Juodis suimtas antradienį.

REKLAMA

Vakar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos agentai dėl Radviliškio rajono savivaldybės galimai neskaidriai įgyvendinamų projektų sulaikė dar du asmenis.

Veidą puošė permaininga šypsena

Į Šiaulių miesto apylinkės teismą 52-ejų A. Čepononis iš Šiaulių policijos areštinės vakar atgabentas kelios minutės po devynių ryto.

Piktnaudžiavimu tarnyba siekiant asmeninės naudos, sukčiavimu ir dokumentų klastojimu įtariamo mero veidą puošė plati šypsena.

REKLAMA
REKLAMA

Sukryžiuotos rankos liudijo esant antrankius, bet jie buvo paslėpti palto rankovėse. Sulaikytąjį, apsupę iš visų pusių, lydėjo konvojaus pareigūnai.

Po posėdžio, teisėjai išėjus spręsti kardomosios priemonės skyrimo klausimą, A. Čepononis vestas į laukimo patalpą.

Teismo koridoriuje įtariamojo veidas atrodė aiškiai pasikeitęs: šypsena dingusi, veidas įraudęs, prislėgtas.

Merui nuotaiką, gali būti, sugadino Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroro prašymas leisti jį suimti mėnesiui.

Po pertraukos į teismo posėdžių salę, išklausyti sprendimą, įtariamasis grįžo kiek apsiraminęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgirdęs sprendimą, jog yra suimamas savaitei, išėjęs iš posėdžių salės A. Čepononis vėl bandė šypsotis, bet į žurnalistų klausimus, ar pripažįsta kaltę dėl to, kuo yra įtariamas, nušalintasis Radviliškio rajono vadovas neatsakė.

Po teismo sprendimo A. Čepononis, kaip ir kitas įtariamasis šioje korupcijos byloje A. Juodis, nugabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių.

Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjo Vytauto Jončo teigimu, A. Čepononį teismas leido suimti motyvuojant, kad ikiteisminio tyrimo metu būdamas laisvėje jis gali trukdyti tyrimui, bandyti paveikti liudytoją bei daryti naujus nusikaltimus.

REKLAMA

Medikas — taip pat nušalintas

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Aloyzas Juodis antradienį, Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi, suimtas keturiolikai parų.

Įtariamasis iš Joniškio policijos areštinės, į kurią buvo atgabentas tiesiai iš savo darbovietės Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centre, išgabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių.

Įtariamuoju dėl piktnaudžiavimo tarnyba siekiant asmeninės naudos, dokumentų klastojimo ir sukčiavimo tapęs 54-erių A. Juodis, kaip A. Čepononis, pusmečiui nušalintas nuo direktorės pavaduotojo pareigų Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centre.

REKLAMA

Krito dėl išskirtinių sąlygų

STT žiniomis, įtariamaisiais dėl galimai neskaidriai vykdytos finansinės veiklos tapę A. Čepononis ir A. Juodis galėjo klastoti dokumentus ir siekti apgaule užvaldyti didelės vertės ES ir savivaldybės biudžeto lėšas įgyvendinant bendrą Radviliškio ir Bauskės rajonų tarptautinio bendradarbiavimo projektą.

Pagal šį projektą buvo vykdoma vieno iš Radviliškio miesto kultūros centro pastatų, būsimo Latvių kultūros centro rekonstrukcija. Darbų kaina — 369 tūkstančiai litų.

STT įtaria, kad Radviliškio įmonei „Leo Statyba“, kurios akcininkas yra A. Juodis, laimėti viešųjų pirkimų minėtai rekonstrukcijai konkursą padėjo sudarytos išskirtinės sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijoje — sujudimas

Abu įtariamieji yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Radviliškio skyriaus tarybos nariai — A. Čepononis skyriaus pirmininkas, A. Juodis — vienas iš šešių vicepirmininkų.

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma teigė nesantis informuotas apie baudžiamosios bylos abiejų politikų atžvilgiu detales, tačiau jų suėmimas esantis signalas, jog įtarimai — rimti.

Nei vieno iš suimtųjų politikų J. Razma tiesiogiai nepažinojo ir įvardijo juos kaip „veiklius tik vietos bendruomenėje“.

REKLAMA

TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas sakė, kad pagal partijoje galiojančią tvarką, asmenys, kurie patenka į panašias situacijas, turi sustabdyti savo narystę partijoje.

„Man perdavė žinią, kad abu politikai savo iniciatyva pristatys pareiškimus savanoriškai laikinai (kol paaiškės viso aplinkybės) pasitraukti iš partijos, — sakė A. Anušauskas. — Vėliau bus arba pašalinimas, arba įgaliojimų atnaujinimas.“

„Šiaulių kraštui“ informavus apie dar vieną į teisėsaugos akiratį patekusį ir šiuo metu suimtą taip pat TS-LKD partijos Radviliškio skyriaus narį Gintarą Žilėną, A. Anušauskas prisipažino neturintis tokių žinių, kad jis būtų pareiškęs norą stabdyti narystę partijoje.

REKLAMA

Įtariamųjų daugėja

Vakar, po pietų, STT Šiaulių valdyboje dėl Radviliškio rajono savivaldybės galimai neskaidriai įgyvendinamų projektų — Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo ir Radviliškio miesto Eibariškių gyvenamųjų namų kvartalo Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų — pradėti dar du ikiteisminiai tyrimai.

Dviem paroms sulaikyti Radviliškio rajono savivaldybės Statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Čiūdaras ir bendrovės „Leo Statyba“ darbų vadovu Šaukoto bažnyčios restauravimo konkurso organizavimo metu dirbęs Leonardas Šeštokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo projektas, kurio vertė daugiau nei 670 tūkstančių litų, buvo vykdomas piktnaudžiaujant tarnyba dėl asmeninės naudos bei klastojant dokumentus.

Projektą, kurio rangovas bendrovė „Leo Statyba“, planuota įgyvendinti iki 2013 metų balandžio 3 dienos. Šios įmonės akcininkai yra šiuo metu suimti A. Juodis ir Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys G. Žilėnas.

Radviliškio miesto Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų rangovas — žemės ūkio kooperatyvas „Dobilas“, kurio įkūrėjas ir valdybos pirmininkas yra jau minėtas G. Žilėnas. Šis daugiau nei 900 tūkstančių litų vertės projektas jau baigiamas įgyvendinti.

REKLAMA

STT agentai įtaria, kad, atliekant Obelėlės gatvės rekonstravimo darbus, atsakingi asmenys piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdami sau asmeninės naudos.

G. Žilėnas sulaikytas po kelių dienų, kai Panevėžyje buvo sulaikyta Seimo nario Vito Matuzo žmona Danutė. Šie asmenys, anot STT, gali būti susiję su AB „Panevėžio energija“ vykdytais galimai neskaidriais viešaisiais pirkimais.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų