REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geopolitinės grėsmės neretai būna itin komplikuotos ir sunkiai kontroliuojamos, rašo „Business Insider“. Geopolitiniai pavojai ateinančiais metais kels nerimą ne tik besivystančiose rinkose, bet ir Vakarų pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu JAV ir ES išgyvena rimtą politinę krizę. Paskelbus apie Šiaurės Korėjos lyderio mirtį atsirado dar daugiau įtampos regione, kuris jau ilgą laiką pasižymi nestabilumu.

REKLAMA

„Nomura“  pateikė 2012 metų prognozių apžvalgą „Global FX Outlook 2012“, kurioje vyriausias politikos analitikas Alastairas Newtonas išrinko 10 geopolitinių iššūkių, galinčių labiausiai įtakoti finansų rinkas.

Anot analitiko, kitais metais didžiausią įtaką rinkoms darys politikų sprendimai. Jis neslepia, kad svarbiausią vaidmenį šioje scenoje vaidins JAV ir Europos lyderiai.

Kol kas abiejuose žemynuose liko daugybė neatsakytų klausimų, todėl gali būti, kad iki kitų metų sausio pabaigos „Nomurai“ teks  koreguoti prognozes.

REKLAMA
REKLAMA

10. Malaizija

Nesutarimai dėl biudžeto gali lemti priešlaikinius Malaizijos parlamento rinkimus, kurie įvyktų kitų metų pradžioje. Manoma, kad po šių rinkimų, dėl partinių nesutarimų, šalyje prasidėtų nuosaiki politinė suirutė.

9. Tailandas

Liepos trečiąją rinkimus šioje šalyje įtikinama persvara laimėjo Yinglucka Shinavatra, tačiau įtampa auga. Tik laiko klausimas, kada nesantaika tarp jos partijos rėmėjų ir Tailando elito, peraugs į rimtą susirėmimą.

8. Rusija

Beveik neabejojama, kad kitų metų kovo mėnesį į Rusijos prezidento postą sugrįš Vladimiras Putinas. Investuotojai ir Vakarų lyderiai nežino ko laukti, politinio tęstinumo ar tam tikrų pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Taivanas

Tikėtina, kad 2012 metais Taivano lyderis Tsai Ing-Venas turės užleisti prezidento postą populiariam konkurentui Ma Ying-jeou.

6. Pakistanas

Saugumo lygis ir ekonominė padėtis Pakistane sparčiai blogėjo, tai gali lemti teroristinių jėgų išpuolius prieš kaimyninę Indiją.

5. Pietų ir Šiaurės Korėjos

Mirus Šiaurės Korėjos lyderiui išaugo nerimas dėl abiejų kaimynių santykių. Nežinia ko galima tikėtis iš jaunojo įpėdinio. Šalių santykius kitais metais gali įtakoti dar du veiksniai. Pirma, neaišku kaip Šiaurės Korėja balandžio 15 dieną nuspręs paminėti šalies įkūrėjo Kim il-Sungo šimtasias gimimo metines. Niekas pernelyg nenustebtų, jeigu pasienyje vėl aidėtų patrankų salvės. Antra, nežinia kokių politinių nuotaikų prezidentas vadovaus Pietų Korėjai po 2012 gruodį įvyksiančių prezidento rinkimų.

REKLAMA

4. Kinija

Po spartaus ekonominio augimo Kinija susiduria su sunkumais. Kol kas vis dar neaišku ar Kinijos ekonomika ir toliau augs stabiliai, tačiau nuosaikiau negu ankstesniais metais ar patirs staigų ir skaudų kritimą. Anot „Nomuros“ analitikų pastarojo scenarijaus tikimybė kol kas siekia  33 proc. Vis dėlto Kinija darys viską ką tik gali, kad užtikrintų ekonominį stabilumą, keičiantis aukščiausiems šalies lyderiams.

3. Artimieji Rytai ir Šiaurės Afrik

Neramumai šiose valstybėse gali sutrikdyti naftos teikimą. Neneigiant „Arabų pavasario“ svarbos reikia pripažinti, kad rinkas labiausiai domina ne žmonių teisės ir demokratija, o stabilumas. Nesibaigiantys neramumai gali įtakoti kitų metų naftos kainas. Iki pat šiol matome protestus Egipte ir pilietinio karo būseną Sirijoje.  Izraelis ir Iranas stovi ant ginkluoto konflikto krašto. JAV išvedė savo karius iš Irako, tad kol kas neaišku ar šiai valstybei pavyks savarankiškai užtikrinti bent minimalų stabilumą. Ateinančių metų padėtis Irake didžiąja dalimi turėtų nulemti pasaulinės naftos kainas.

REKLAMA

2. JAV

Nesutarimai kongrese dėl darbo užmokesčio apmokestinimo ir bedarbystės mažinimo priemonių gali lemti BVP augimo nuosmukį. „Moody's“ sekdama „Standard & Poor's“ pavyzdžiu gali sumažinti JAV skolinimosi reitingą. JAV laukia prezidento rinkimai. Politikai aršiai diskutuos dėl fiskalinės politikos pokyčių, kuriems lemta atsidurti visuomenės ir rinkų dėmesio centre.

1. Euro zona

Lapkričio pabaigoje valstybių skolų krizė pasiekė apogėjų. Dėl keleto priežasčių, nesusijusių su Europos viršūnių susitikimo metu priimtais sprendimais, rinkos trumpam aprimo, tačiau ateinančių metų pirmoje pusėje nerimas neišvengiamai sustiprės. Vokietija ir ECB turės priimti svarbų sprendimą, leisti euro zonai subyrėti ar sušvelninti savo toną,  prisiimti atsakomybę ir išsaugoti valiutų sąjungą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų